Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Betiltották Toscani anorexiás plakátját

2007.10.19. 18:15
A reklámtestület az emberi méltóságra és a korrektésgre hivatkozta tiltotta le a kórosan sovány modellt ábrázoló kampányt.

Betiltotta Olaszországban Oliviero Toscani világhírű fotográfus soványságmánia ellenes, sokkoló plakátját az Önszabályozó Reklám Testület (IAP) bizottsága.

A bizottság ítélete szerint a "az üzenet nem felel meg a reklám önszabályozásra vonatkozó törvény két cikkének, és követeli annak beszüntetését" - közölte a testület pénteken. Az 1. cikk szerint "a reklámnak becsületesnek, az igazságnak megfelelőnek és korrektnek kell lennie. El kell kerülni mindent, ami lejárathatja a törvényt". A 10. cikk pedig az írja elő, hogy "reklám nem sértheti meg az állampolgárok erkölcsi, civil és vallási meggyőződését. Minden formájában és kifejezésében tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot".

A kampány (fotó: AFP)

A Benetton divatháznak készített, társadalmi problémákat boncolgató képeivel ismertté vált Toscani szeptember végén - a milánói divathétre időzítve - kezdett sokkterápiát az anorexia divatja ellen. A Nolita márka népszerűsítését hivatott kampány keretében a nagyvárosokban óriásplakátok, a lapokban pedig egész oldalas hirdetések jelentek meg egy anyaszült meztelen anorexiás, összesen 31 kilós nő fotójával. Volt lap, amely a sokkoló hatás miatt nem is vállalta a kép közlését, pedig a kampányt az egészségügyi minisztérium is támogatja.