Kimondhatatlan trágárságok

2004.01.13. 12:01
Nem csak Magyarországon próbálkoznak azzal a hatóságok, hogy megszabják, mi hangozhat el nyilvánosan: Doug Ose amerikai republikánus képviselő olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely hét csúnya szót tiltana be a tévében. A gyermekek fejlődését is megakasztó trágárságokat néhány sorral lejjebb közöljük.
A HR3687 számú törvényjavaslatban szereplő "feketelista": shit (szar, basszameg), piss (pisa), fuck (baszd meg), cunt (picsa), asshole (seggfej), cock sucker (faszszopó), motherfucker (etele szerint: anyaszomorító) és ismét az ass hole, ezúttal külön írva. Az egy bekezdéses indítvány pedánsan kitér arra, hogy a fenti ocsmányságokat szóösszetételek részeként, illetve igei, melléknévi, főnévi és határozói formában is tilos legyen hangosan kiejteni bármilyen tévéadásban, kivéve a fizetős kábelcsatornákat, amelyekre nem vonatkoznak ilyen korlátozások.

Buli, drog, tehénszar

A honatyát az borította ki, hogy az utóbbi időszakban több híresség is olyat mondott élő adásban, ami Ose szerint megengedhetetlen trágárság. Bono, a U2 énekese a Golden Globe díjátadón kiáltott fel így: "Ez tényleg, tényleg kibaszottul zseniális!" A másik piszkos szájú celebrity Nicole Richie, Lionel Richie lánya volt, aki barátnőjével, Paris Hiltonnal, a Hilton-vagyon amatőr pornófelvételéről és eszeveszett bulijairól híres örökösével együtt főszereplője a Simple Life (Egyszerű élet) című reality shownak. (A Simple Life alapötlete, hogy a pasi-buli-drog-pénz vonalon ismert két városi csajt beköltöztetik egy farmercsaládhoz, ahol fejniük kell, trágyát lapátolni, meg ilyenek) Nicole Richie a Billboard díjátadóján a következőket mondta élőben: "Nem is értem, miért Egyszerű élet a címe. Próbáltak már tehénszart kiszedni egy Prada pénztárcából? Nem is olyan kibaszottul egyszerű dolog."

Bár az adást pont az ehhez hasonló esetek kiszűrése miatt 5 másodperces késleltetéssel közvetítették "élőben", a Fox tévécsatorna nem élt a lehetőséggel, hogy kibippelje a csúnya szavakat. A társaság utólag ezért egyébként elnézést kért.

Puha hatóság?

Ose-t és az őt támogatókat az háborította fel, hogy a felügyelő hatóság, a Federal Communications Commission (FCC) nem szabott ki büntetést, ami szerintük elfogadhatatlan az amerikaiak többségének, különösen a kisgyermekes szülők szemében. Az ellentábor a szólásszabadságra hivatkozva azt mondja, hogy az állam ne vállaljon cenzori feladatokat, inkább a szülők feladata lenne, hogy ellenőrizzék, a gyerekek mit néznek a tévében.

Az FCC azért nem szabott ki büntetést Bono elszólásának esetében a díjátadót közvetítő tévétársaságokra, mert úgy ítélte meg, hogy a zenész a fucking (baszás, kibaszottul, kurvára) szót nem szexuális értelemben, hanem fokozásra használta. A Richie-lány ügyét még nem bírálták el.

Ose indítványát egyelőre egyetlen republikánus társa támogatja, de a honatya a téli szünet végeztével komoly táborra számít, miközben más képviselők is hasonló tartalmú beadványokkal készülnek.

Tévé elsősöknek

Robert J. Thompson, a Syracuse Egyetem Professzora gyermetegnek nevezte, hogy a képviselő megnevezi a száműzni kívánt szavakat. "Mintha nyolcévesek fellapoznának egy szótárt és úgy vihorásznának" - mondta Thompson, hozzátéve. "Félre ne értsen, a szándékot jónak tartom, hiszen meg akarja védeni a gyerekeket. De ha mindennek, amit a tévé és a rádió ad, egy hatéves számára is elfogadhatónak kell lennie, az egyben annyit jelent, hogy semmi nem lehet összetettebb az adásból a hatéveseknek való szintnél." A professzor szerint a szülőknek gondosabban kellene ellenőrizniük gyermekeik tévézési szokásait.

Ose erre azzal vágott vissza, hogy gyorsuló világunkban egy rakás gyerek van otthon egyedül iskola után, miközben a szülők dolgoznak, vagyis nem tudják ellenőrizni, miket mondanak a tévében.

Az Index csendes megjegyzése: a magyar gyerekek a fent sorolt csúnya szavakat középső csoportos korukra már meg is unják és csak röhögnek a Balázs showban és Mónikánál disznólkodó felnőtteken.