A lengyelek vizsgálják, melegek-e Teletubbie-k

2007.05.29. 12:32
Lengyelországban pszichológusokat kértek fel annak kivizsgálására, hogy az óriási rajongótáborral rendelkező BBC-s gyerekműsor, a Teletubbies valóban a homoszexuális életmódot népszerűsíti-e. Micimackó is gyanús.

"Észrevettem, hogy női táskát hord" - mondta a lila Tinky Winkyről Ewa Sowinska, lengyel gyerekjogi ombudsman, majd hozzátette, hogy eleinte fel se tűnt neki, hogy a háromszög alakú antennát viselő Tinky Winky valójában fiú. Sowinska pszichológusokat kért fel annak megállapítására, hogy ezek után sugározhatja-e a közszolgálati televízió a Teletubbiest, írja a BBC.

Intézkedések


Az Európai Unió többször bírálta a lengyel kormányt, amiért az az utóbbi időkben több olyan intézkedést kezdeményezett, mely sértette a homoszexuálisok jogait. Lengyelországban idén márciusban hatóságilag léptek fel a homoszexuális életmód népszerűsítése ellen a gyermekek körében: többek között olyan lista is szóba került, amely azon munkaköröket tartalmazná, ahová egyáltalán nem lehetne melegeket felvenni. A lengyel kormány továbbá betiltotta az EU hivatalos diszkrimiációellenes anyagainak terjesztését is, valamint a melegek által szervezett projekteknek az Európai Ifjúsági Program keretében való támogatását.

Az Európai Parlament mindezt elítélte, nagyjából egyidőben azzal, hogy május 17-ét hivatalosan is a homofóbia elleni nemzetközi nappá nyilvánította. Kaczynski lengyel kormányfő és a konzervatív Jog és Igazságosság párt elnöke annak idején elutasította az EU vádjait, és kijelentette, hogy Lengyelországban senki sem korlátozza a homoszexuálisok jogait.

Gyanús műsorok

A Teletubbiest egyébként pár éve Jerry Fallwell amerikai vallási vezető és televíziós hittérítő is bírálta, ráadásul pont a lila Tinky Winkyt, egyrészt a színe, másrészt a lengyel gyerekjogi ombudsmanhoz hasonlóan a női retikül miatt. Fallwell szerint mindez összeegyeztethetetlen a karakter férfias hangjával. Tinky Winky rendszeresen előkerül hasonló összefüggésben: egy transzneműséggel foglalkozó honlap korábban a transzszexuális kisgyerek szimbólumának nevezte.

Egy brit rádióműsor megkérte hallgatóságát, hogy szavazza meg a leggyanúsabb gyerekműsort. Többen jelezték azon észrevételüket, mely szerint Micimackónak kizárólag hímnemű barátai vannak.

Ewa Sowinskára kétfelől is nyomás nehezedik, egyrészt azóta pontosított, és kijelentette: nem gondolja, hogy a Teletubbies tényleges veszélyt jelentene a nemzet gyermekeire, másrészt azonban könnyen lehet, hogy hivatalból ajánlania kell majd a műsor kivételét a közszolgálati programból.