Miért kellett várni két órát a hírekre?

2006.08.21. 16:15
Az RTL Klubon nézték a legtöbben a tűzijátékot, de a tragédiákról az MTV is csak a vihar után másfél órával tudósított. A Tv2 és a közszolgálati televízió berendezéseiben is kárt tett a szél, de a rendkívüli hírműsorokat állítólag a médiatörvény is akadályozta.
Megint az RTL Klub nyerte a tűzijáték-tesztet, vagyis ezt az adót nézték a legtöbben a három országos, földi sugárzású csatorna közül, amikor mind a három adón ugyanazt az eseményt közvetítették. A viharos tűzijátékot 2 191 176-an nézték az RTL Klubon, miközben ugyanerre a közvetítésre a Tv2-n mindössze 1 012 288-an voltak kíváncsiak, a közszolgálati adóra pedig 1 135 688-an tévedtek, vagyis a Tv2-t még az MTV is megverte.

Az RTL Klub fölényes győzelméhez az is hozzájárult, hogy a csatorna végig kitartott: az AGB Nielsen adatai szerint 21 óra 31 percig közvetített a Duna-partról, míg a Tv2 csak 21 óra 20 percig, az MTV pedig alig tíz perc után, már 21 óra 9 perckor elkapcsolt az eseményről.

A Tv2 egyébként az MTV adásfolyamát vette át, csak pár, kiegészítő, a közvetítést színesítő képet készítő kamerát állítottak fel, ezekkel sugároztak a közszolgálati csatorna helyszíni képeinek leállása után. Az RTL Klub saját stábbal közvetítette a tűzijátékot.

Az RTL-ből tájékozódtak

Először az MTV ébredt: a közszolgálati csatorna 22 óra 45 perckor jelentkezett először Híradóval, igaz, az animációs film után a műsorrend szerint is hírműsornak kellett következnie.

Ezután több mint egy órával, 23 óra 54 perckor a Tv2 jelentkezett rendkívüli hírekkel, az RTL Klub pedig három perccel később számolt be a fővárosi viharról, igaz a csatorna már fél tizenegytől a képernyőn megjelenő hírsávban tájékoztatta néhány szóban a nézőket.

A legtöbben egyébként a leglassabban reagáló RTL Klub hírműsorából tájékozódtak, az AGB Nielsen statisztikai adatai alapján 511 789-en nézték a csatorna rendkívüli híreit, míg az MTV műsorát 431 806-an, a Tények különkiadását pedig 390 491-en látták.

Ég felé fordított kamerák

"A Tv2 munkatársai a rendkívüli körülmények közt is helytálltak, de sajnos a kamerák megsérültek a viharban, a műholdas jel is megszakadt, így le kellett állítanunk a közvetítést" .- nyilatkozta Lóránt Gergely, a Tv2 marketing- és pr vezetője, aki szerint a katasztrófa helyzet ellenére alig két óra alatt a helyszínre érkeztek a stábok és leforgatták az első anyagokat. A tudósítások elkészítésében információink szerint nem vettek részt a tűzijátékot közvetítő operatőrök, az anyagokat a Tények stábja rögzítette.

"Esetünkben már nyolc kamerát lefoglalt a tüzijáték közvetítése, amelyekből éppen az az öt, amely a legközelebb volt az eseményekhez használhatatlanná vált. A rendkívüli helyzetben újabb öt híradós stábot mozgósítottunk, akiknek a kaotikus helyszínre is kellett érniük." - állítja Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója, aki szerint a médiatörvény sem kedvez a műsortervet felborító rendkívüli hírműsoroknak, mivel az ORTT a nyilvánvaló közszolgálati helyzet ellenére is könyörtelenül büntetne, ha a bejelenkezés miatt a következő órába csúszna akár egy percnyi reklámblokk is. .

"A tűzijáték közvetítéséhez kiépített technika - fixen rögzített - kábeles rendszerű volt, ráadásul az optikák beáztak. A Híradó folyamatosan visszaérkező mobilkamerái és a nézői fotók szolgáltattak később képanyagot a különkiadásokhoz" - magyarázza sajtóközleményében a késlekedést az MTV, hangsúlyozva, hogy a közszolgálati csatorna a képernyő alján futó szövegsorban már tíz óra előtt is tájékoztatta a nézőket.