RTL: nincs szó lopásról

2003.05.13. 19:32
Kereszty Gábor tv2 vezérigazgatója elismerte, hogy a csatorna nézettsége elmaradt a tervtől, mert valóságshow-juk népszerűsége is elmarad a várttól. Kereszty szerint ebben az is közrejátszik, hogy az "RTL ellopta a formátumot". Kolosi Péter, az RTL programigazgatója szerint ezen az alapon a tv2 is lopott tőlük.
A tv2 adásának nézettsége fő műsoridőben jelenleg 6-7 százalékkal elmarad a tavaly szeptemberben kitűzött céltól, mondta Kereszty Gábor, a csatorna vezérigazgatója kedden az MTI-nek. A tv2 heti, fő műsoridőben jelentkező szórakoztató programjaitól várja a nézettségemelkedést, fogalmazott Kereszty.

A Big Brother lehúzza a főműsoridőt

Kereszty Gábor megerősítette, ezt főként annak tudják be, hogy a Big Brother, amely a fő műsoridő négy órájából egyet elvesz, nem teljesít az elvártak szerint. Jelenleg a kereskedelmileg preferált 18-49 éves korcsoportban mintegy húszszázalékos piaci részesedést szerez a tv2-nek, és a jelentkezése utáni időszakban is lenyomja a nézettséget.

A csatorna vezérigazgatója hozzátette ugyanakkor, hogy ez még mindig közel egymillió nézőt jelent naponta, ami nem elhanyagolható tény.

Nem valódi emberek, lopott formátumban

Kereszty úgy véli, hogy a valóságshow-k iránti érdeklődés nemcsak azért csappanhatott meg, mert a két országos kereskedelmi csatorna összesen eddig négy szériát indított útjára, de azért is, mert "az RTL ellopta a formátumot". A másik országos kereskedelmi csatorna, szavai szerint, szélsőséges és egyáltalán nem általános karaktereket mutat be hasonló műsorában, ami, úgy tűnik, talán jelenleg jobban érdekli a nézőket.

"Pont ez az a paradox helyzet, amely egyben érdekes is. Valóságshow-nak hívunk egy műsort, amely legkevésbé sem valóságos emberekkel van feltöltve?" - vetette fel. Hozzátette, hogy ezt a fajta manipulációt inkább szappanoperának, vagy egyszerű sorozatnak, mindenképpen valamilyen szerkesztett és nem spontán műfajnak nevezné.

A tv2 nem a Big Brother

"A tv2 soha nem a Big Brother-ről szólt, noha a valóságshow mindig komolyan befolyásolta a nézettséget" - tette hozzá Kereszty Gábor, aki szerint ez a műfaj, ha esetleg más formában is, de jelen marad a televíziózásban.

A vezérigazgató véleménye szerint a nyáron dőlhet el, hogy elindítják-e a műsor harmadik sorozatát is; a licenctulajdonossal kötött egyezségük nem tér ki arra, mennyi idő alatt kell elkészülniük a lekötött szériák rendezésével.

A vezérigazgató ismertetése szerint olyan stratégiai lépéseken gondolkodnak, amelyekkel növelhetik a nézettséget.

Kolosi: az RTL nem lopott

Kolosi Péter az RTL Klub programigazgatója elismerte: nem jogi úton, de már panasszal élt náluk a műsor miatt a tv2-n sugárzott Big Brother licenctulajdonosa, a holland Endemol cég, amely azért nem indít pert a kérdésben, mert belátja, nincs esélye annak megnyerésére.

Kolosi Péter szerint a kereskedelmi csatorna semmit nem lopott el versenytársától, a programján látható valóságshow ugyanaz a műsortípus, mint a tv2-é, csak más formátumban. Kolosi Péter ezt Kereszty Gábor, a tv2 vezérigazgatója nyilatkozatára reagálva jelentette ki kedden az MTI-nek.

Szavai szerint, több általuk indított műsort "lopott el" a másik országos kereskedelmi csatorna, amely például a Vitriolt és a Lucifert a Heti hetessel, a Claudia show-t a Mónikával, a Multimilliomost a Legyen Ön is milliomossal szemben indította el.

"Mégsem a mi produkcióink buktak meg" - fogalmazott a programigazgató, megjegyezve, hogy már egy évvel valóságshow-juk, a ValóVilág indulása előtt levédették annak nevét, noha a produkció tartalma akkor még nem véglegesedett.