Judit
3 °C
7 °C

Gödörben a Tv2

2008.04.09. 12:55
Két hete minden idők legrosszabb hetét élte át a Tv2, 1997 óta nem volt ilyen rossz a csatorna nézettsége. Azóta nőtt a nézettség, de úgy tűnik a csatornának egyelőre nem jött be a struktúraváltás: saját gyártású új műsorai rosszul teljesítenek, még a méregdrága Kiválasztott is meg tudja verni egy sokat ismételt Jackie Chan-film.

Nem megy túl jól a Tv2-nek az utóbbi időben, még akkor sem, ha a múlt héten kifejezetten erősödött a csatorna nézettsége. A múlt héten főműsoridőben, a reklámozóknak kedves 18-49 év közötti korcsoportban 24,3 százalékos közönségarányt tudott elérni a Tv2, szemben az RTL Klub 35,4 százalékos eredményével, ez azonban kifejezetten jónak számít, ha figyelembe vesszük, hogy két hete csupán 22,6 százalékot teljesített a Tv2, és ezzel elérte 1997-es fennállásának mélypontját. Vagyis soha nem nézték még olyan kevesen esténként a Tv2-t mint két hete.

Rosszul szerepelnek a csatorna új műsorai is, például a múlt héten kikapott az Igazság ára (20, 7 százalékot teljesített az RTL Klubon vetített film 27,5 százalékával szemben), a Popdaráló (20,7 százalék, szemben a konkurens adón sugárzott Hatodik napon című film 35 százalékos közönségarányával) és Uri Geller show-ja, a Kiválasztott is. Ez utóbbi veresége azonban közel sem egyértelmű, hiszen a monstre műsor 31,7 százalékos közönségarányával jóval a csatorna átlaga felett teljesített, ráadásul csak a vele szemben vetített egyik filmtől, a Jackie Chan-féle Csúcsformábantól kapott ki, a Rollerball című akciómozit már elverte.

Nem jött be a változás

Ráadásul egyelőre a struktúraváltás sem jött be a Tv2-nek, és úgy néz ki, hogy a programigazgató trükkjei sem jönnek be.

A tv2 nézettsége a struktúraváltás előtt és után

A Tv2 új műsorstruktúrájával ugyanis igyekszik finomhangolni eddigi nőies imidzsét, még mindig a nőkre figyel, de megpróbál a férfiaknak is műsorokat kínálni. Ennek ellenére január óta nem nagyon szerzett több 18 és 49 év közötti férfi nézőt a csatorna (22,8 százalékos közönségarányról 22,9 százalékra változott a nézettség ebben a célcsoportban márciusra, vagyis nincs statisztikailag kimutatható különbség), de a nők egy része elpártolt a Tv2-ről januárban még 26,5 százalék volt az adó átlagos közönségaránya a nők körében, márciusban viszont már csak 23,8.

Az új programigazgató működése sem hozott egyelőre sikert a Tv2-nek, Gyöngyössy Bence új programstruktúrája csak a hétfői napokon hozott némi javulást, amikor is az átlagos közönségarány 27 százalékról 27,4 százalékra nőtt, és némileg javult a hétvégék nézettsége is. A hét több napján azonban zuhant a Tv2 nézettsége a reklámozóknak fontos korcsoportokban, így például csütörtökönként január-februárban a Tv2 még 23,1 százalékos közönségarányt ért el, márciusban már csak 18,7-et.

Persze az alacsonyabb nézettség még nem jelent egyértelmű kudarcot, hiszen a struktúraváltás miatt a nézőknek meg kell szokniuk a csatorna új műsorait, kínálatát. Ennél nagyobb gondot jelent, hogy a Tv2 új, nagy költségvetésű műsorai sem teljesítenek túl jól, ráadásul az RTL Klub általában olcsó filmekkel veri el a megaprodukciókat. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezeket az új műsorokat még a régi programigazgató választotta ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?