Pedofil hirdetések miatt eljárás indult a TV2 ellen

2006.04.06. 09:18
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) hatósági eljárást indít a TV2 teletextjén megjelent, szexuális szolgáltatást ajánló közlések miatt. A hirdetéseket a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a rendőrség is vizsgálja. A csatorna maga is feljelentést tett az ügyben.

Az ORTT azt vizsgálja, hogy sérültek-e a médiatörvény vonatkozó rendelkezései - mondta Vékony Éva, a médiahatóság szóvivője. A testület kezdeményezi, hogy a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényben foglalt rendelkezések betartását ellenőrizve indítson eljárást az ügyben.

Bűncselekmény gyanúja

A FIKSZ Egyesület a múlt héten kérte az ORTT vizsgálatát, mivel a TV2 teletextjén működő SMS Chaten gyakorta pornográf, illetve kiskorúak szexuális szolgáltatásait ajánló közlések jelennek meg. Az ORTT monitoring osztálya rögzítette a teletextes adást és azt továbbítják a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak is, mivel felmerült a szervezett bűnözésről szóló törvény rendelkezéseibe ütköző magatartás lehetősége.

A médiahatóság felszólította a TV2-t, hogy nyilatkozzék a teletextjén megjelent tartalommal kapcsolatban - mondta Vékony Éva. Amennyiben a közölt tartalmak esetén bűncselekmény elkövetésének gyanúja merül fel, a testület büntetőeljárás megindítását kezdeményezi.

A TV2 is a rendőrséghez fordult

A kereskedelmi csatorna hétfőn jelentette be, hogy feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a teletextjén megjelent szexuális szolgáltatást ajánló hirdetések miatt. A csatorna közleménye szerint "sajnálattal vette tudomásul, hogy minden szigorító intézkedés ellenére sem sikerül a szexuális tartalmú üzenetek küldőit távol tartani" a teletext felületétől. A TV2 vezetősége ezért azonnali hatállyal úgy döntött, hogy az automata moderálás mellett működő kézi moderálást hétfőtől egy cégre bízza.