Csökkent az RTL és a Tv2 tulajdonosának nyeresége

2008.03.05. 11:45
Németországban a kartelltörvények megszegéséért több mint százmillió euróra büntették Európa két legnagyobb médiavállalatát, és ez meg is látszik az üzleti eredményeken. Azért az RTL-csoport és a ProSiebenSat1-csoport bevételei is nőttek, így elégedettek, az RTL idén például rekordosztalékot ad részvényeseinek.

Rekordosztalékot fizet az idén az RTL csoport részvényeseinek, miután a legnagyobb európai televíziós társaság jó eredményekkel zárta a tavalyi évet.

37 százalékos csökkenés

A cégcsoport EBITA-eredménye (vagyis az osztalék, az adó és az amortizáció leírása előtti nyeresége) 5,5 százalékkal 898 millió euróra, az árbevétel 1,2 százalékkal 5,71 milliárd euróra emelkedett, miközben az adózott eredmény 37 százalékkal visszaesett 890 millióról 563 millió euróra. A visszaesés oka néhány egyszeri tétel, egyebek mellett egy németországi kartellbírság, amelyben közel 120 millió eurót kellett fizetnie a cégnek.

Magyarországon nagyon erős évet zárt tavaly az RTL Klub, tájékoztatott Rényi Ádám kommunikációs igazgató január közepén, de a konkrét számokat csak májusban teszik közzé 2006-ban az RTL Klubnak 31,8 milliárd forgalma volt.

63 százalékos csökkenés

A Tv2 tulajdonosa, a ProSiebenSat1-csoport is jó évet zárt a tegnap megjelent gyorsjelentés szerint. Németország legnagyobb, és Európa második legnagyobb televíziós társaságának árbevétele és működési eredménye is nőtt, miközben jelentősen csökkent az adózott eredmény az RTL-t is sújtó kartellbírság, illetve az SBS médiacsoport (Ide tartozott a Tv2 is) megvásárlása miatt.

Az alaptevékenységből származó eredmény 36 százalékkal 661 millió euróra, az árbevétel 29 százalékkal 2,7 milliárd euróra nőtt, miközben az adózott eredmény 240,7 millióról 89,4 millió euróra esett. Ez 63 százalékos visszaesést jelent. A bírság és az akvizíció nélkül a nyereség 28,9 millió euróval 272,8 millióra emelkedett.

A Tv2 is májusban közli majd csak eredményeit, 2006-os árbevétele 26,582 milliárd forint volt a csatorna közlése alapján.

Összejátszottak

Az RTL-csoportnak és a ProSiebenSat1-nek azért kellett 120 millió eurót fizetnie, mert a német versenyhivatal szerint kartelltevékenységet folytattak, amikor egymással egyeztetve alakították ki hirdetési áraikat, és ezzel korlátozták a szabad piaci versenyt. A két társaság tavalyi rekordnyereségét ez a bírság jelentősen csökkentette.