Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mit néz az a gyerek?

2002.08.15. 15:35
Közhely, hogy az erőszakot, gyilkosságot, fegyveres nézeteltérést bemutató televíziós műsorok nem valók gyerekeknek, mint ahogy az is, hogy a tévé hatása a kicsikre még azokban a családokban is jelentős, ahol a képernyő nem az állandó bébiszitter szerepét tölti be.
A késő esti stúdióbeszélgetésekben elhangzó, elhanyagolható hatású ejnyebejnyézésen kívül azonban csak elvétve akad olyan kezdeményezés, amely tenni próbálna az ellen, hogy a kisgyerekek minél kevesebb automata fegyverrel perforált hullát lássanak. Pedig a tévé nem környezeti katasztrófa, nem vis maior, amin nem lehetne változtatni. A TV-Monitor nevű internetes szolgáltatás éppen azon van, hogy tájékoztassa a szülőket arról, mit néz csemetéjük, amikor nem figyelünk rá.

Korhatár nélkül
Ki gondolná, hogy a dallamos című Sonadorasban, amelyet egyébként délelőtt tízkor tekinthetnek meg a vakációzó kicsinyek (is) a tv2-n, csuromvéres arcú idős asszonyok és pisztollyal hadonászó Hasselhof-imitátorok szerepelnek? Vagy melyik - mégoly óvatos - szülő küldené fémépítőzni a gyereket, amikor a műsorújság szerint az ártatlan hangzású Kalandos nyár francia filmsorozat megy az RTL Klubon - holott ebben közelről filmezett arconbicskázást követnek el szőke nők sérelmére!

Nehezíti a gyerek tévézésének szakszerű beállítását, hogy a televíziók rendszeresen mellőzik a korhatárra vonatkozó jelzéseket olyan műsoroknál is, ahol pedig elkelne legalább a kék háromszög, mely szerint tizennégy év alatt tessék elkapcsolni. Ezt a problémát igyekszik megoldani a TV-Monitor nonprofit szolgáltatás, amely naprakész ajánlásokat tesz közzé az éppen futó műsorokról.

Szervusztok gyerekek
A tévéújság kiegészítőjeként használható szolgáltatás általában képekkel vagy MPEG formátumú részletekkel illusztrálja, miért nem javasolt mondjuk az Ifjú Herkules zsenge utódaink számára. A TV-Monitor figyelmét nem kerüli el az az általános gyakorlat sem, hogy a korhatáros, s emiatt a késő esti órákban vetített filmek tömény, az eredetinél is sokkolóbb bemutatóit szemrebbenés nélkül vetítik akkor is, amikor gyerekek ülnek a képernyők előtt.

Az oldalon természetesen megtalálható a televíziózásra vonatkozó összes hatályos jogszabály, valamint jelentős mennyiségű szakirodalom, így a lelkesebb támogatók és nekikeseredett szülők a törvénnyel felvértezve indulhatnak csatába a gyermeklélek rezdüléseire hagyományosan kicsit sem érzékeny tévék ellen. A honlap gyűjti a csatornákhoz intézett panaszleveleket is, illetve az azokra néha - igen ritkán - érkezett válaszokat.