Mit néz az a gyerek?

2002.08.15. 15:35
Közhely, hogy az erőszakot, gyilkosságot, fegyveres nézeteltérést bemutató televíziós műsorok nem valók gyerekeknek, mint ahogy az is, hogy a tévé hatása a kicsikre még azokban a családokban is jelentős, ahol a képernyő nem az állandó bébiszitter szerepét tölti be.
A késő esti stúdióbeszélgetésekben elhangzó, elhanyagolható hatású ejnyebejnyézésen kívül azonban csak elvétve akad olyan kezdeményezés, amely tenni próbálna az ellen, hogy a kisgyerekek minél kevesebb automata fegyverrel perforált hullát lássanak. Pedig a tévé nem környezeti katasztrófa, nem vis maior, amin nem lehetne változtatni. A TV-Monitor nevű internetes szolgáltatás éppen azon van, hogy tájékoztassa a szülőket arról, mit néz csemetéjük, amikor nem figyelünk rá.

Korhatár nélkül
Ki gondolná, hogy a dallamos című Sonadorasban, amelyet egyébként délelőtt tízkor tekinthetnek meg a vakációzó kicsinyek (is) a tv2-n, csuromvéres arcú idős asszonyok és pisztollyal hadonászó Hasselhof-imitátorok szerepelnek? Vagy melyik - mégoly óvatos - szülő küldené fémépítőzni a gyereket, amikor a műsorújság szerint az ártatlan hangzású Kalandos nyár francia filmsorozat megy az RTL Klubon - holott ebben közelről filmezett arconbicskázást követnek el szőke nők sérelmére!

Nehezíti a gyerek tévézésének szakszerű beállítását, hogy a televíziók rendszeresen mellőzik a korhatárra vonatkozó jelzéseket olyan műsoroknál is, ahol pedig elkelne legalább a kék háromszög, mely szerint tizennégy év alatt tessék elkapcsolni. Ezt a problémát igyekszik megoldani a TV-Monitor nonprofit szolgáltatás, amely naprakész ajánlásokat tesz közzé az éppen futó műsorokról.

Szervusztok gyerekek
A tévéújság kiegészítőjeként használható szolgáltatás általában képekkel vagy MPEG formátumú részletekkel illusztrálja, miért nem javasolt mondjuk az Ifjú Herkules zsenge utódaink számára. A TV-Monitor figyelmét nem kerüli el az az általános gyakorlat sem, hogy a korhatáros, s emiatt a késő esti órákban vetített filmek tömény, az eredetinél is sokkolóbb bemutatóit szemrebbenés nélkül vetítik akkor is, amikor gyerekek ülnek a képernyők előtt.

Az oldalon természetesen megtalálható a televíziózásra vonatkozó összes hatályos jogszabály, valamint jelentős mennyiségű szakirodalom, így a lelkesebb támogatók és nekikeseredett szülők a törvénnyel felvértezve indulhatnak csatába a gyermeklélek rezdüléseire hagyományosan kicsit sem érzékeny tévék ellen. A honlap gyűjti a csatornákhoz intézett panaszleveleket is, illetve az azokra néha - igen ritkán - érkezett válaszokat.