Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nincs kanál

2008.03.31. 04:09

Most elkezdhetném bizonygatni, hogy milyen egyszerű kanalat hajlítgatni, sőt egy kis ügyeskedés és látványosan törik is, mint Kiszel Tünde haja. És persze játszhatnám a Vágó Pistát, hogy ugyebár a nagy számok törvénye, és egymillió nézőnként hány régi óra indul el, ha durván megrázzák, meg hány tévékészülékről esik le váratlanul a kanál, csak, mert berezonál a hangszóró, vagy egyszerűen lejt a tévé teteje. De aki ingával keresi a vízereket az ágya alatt, meg mlm-rendszerben terjesztett gyógyteákkal tisztítja a szívcsakráját, annak úgyis mindegy, az akkor is elhiszi, hogy Uri Geller pszichokinetikus energiái rövidhullámú frekvencián terjednek a kabhegyi adótoronyból a szobaantennán át a kanálig.

Egyébként is az önjelölt mutatványmagyarázókat, meg a népbutítást kiáltó akadémiai tagokat a Tv2 már jó előre beillesztette a reklámkampányba. Mert a lényeg, hogy beszéljenek róla. A zöldséges, a fodrász, meg a Vízi E. Szilveszter is.

Maradjunk annyiban, hogy amióta láttam, ahogy Luke Skywalker felrobbantja a Halálcsillagot, semmit nem hiszek el, amit a tévében adnak. Egyébként is, ne akarja nekem senki beadni, hogy ha valaki tényleg olvas a gondolatokban, és tényleg látja a jövőt, az nem tud jobbat kitalálni, minthogy flitteres mellényben bohóckodjon a Tv2-n.

De nem is ez a lényeg, hiszen a televízió maga az átverés, az egész világ ott van ugye a dobozban, sőt még Pamela Anderson is nedves hajjal, szűk, vörös fürdőruhában. Viszont ha mentalistákat ígérnek nekem, de minimum illuzionistákat, akkor ne kelljen már azt néznem, ahogy pár haknibűvész szerencsétlenkedik a kezdő varázslók alapkészletével. De legalább ne essenek hasra a sztaniol csillagokkal díszített köpenyben.

A Kiválasztott első adása alatt a mágiát vártam, meg a varázslatot, hogy végre döbbentem mondhassam, hogy aztabaszdmeg. De csak a kínos leégést kaptam, egy rakás túljátszott Lui Padrét, meg az előtapsolók által kierőszakolt ujjongást. Az egész pont olyan illúzióromboló volt, mintha a kamera a Baywatch-ban folyton ráközelített volna Pamela Anderson narancsbőrös fenekére.

És nem elég a pofára esés, de még fel is másztak a trambulinra, hogy magasról zakózzanak egy nagyot. Mert hát mi lehet kínosabb, mint egy rosszul sikerült show, ami még halálosan komolyan is veszi magát? A bűvészeket szuperhősöknek állították be a bemutatkozó videókban, a narrátor azt suttogta nagy átéléssel, hogy itt a mindenlátó, az idő ura, meg az emberi elme irányítója, aztán bejött egy megszeppent szórakoztatóipari szakmunkás, akin látszott, hogy eddig legfeljebb asztalterítőből varázsolt művirágot ovis szülinapi zsúrokon.

A műsor készítői ráadásul még csak meg sem próbálták humorral oldani a feszültséget, legfeljebb a közönség röhögött a kígyómarásra váró, unatkozó mentősökön, akiket a nagyon veszélyes mutatvány hangulati elemének használt az adásrendező. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy Demcsák Zsuzsa többször is szemrebbenés nélkül multimédiás központnak hívta az emailek és mms-ek fogadására is képes számítógépeket, plusz, hogy a műsorvezető, Somogyi Zoltán minden félresikerült trükk után csak azért is lenyomta az előre begyakorolt szöveget, mintha a közönség döbbenten állna a csoda előtt, na akkor nem tudok másra gondolni, minthogy a Tv2 már megint nagyon hülyének néz minket.

Nem is beszélve Uri Gellerről, aki most is csak a lejárt szavatosságú mutatványait próbálta ránk tukmálni, még jó, hogy Farkas Helgát nem kerítette elő megint. És még csak azt sem vette észre, hogy az illúziót már a legelején elcseszte, amikor mélyen a kamerába nézve, teljesen komoly arccal azt mondta, hogy „Döbbenet lesz itt máma, ofkorsz".

Legfeljebb a három vendég mentette valamelyest ezt a szerencsétlenkedést, Medveczky Ilona egészen emberszerű volt, biztos leszedték róla a nyolcvanas évek végén rászáradt alapozót, meg állítottak valamit a hidraulikán, Csányi Sándor pedig néha még vicces is mert lenni. Ja és ott volt persze Karsai Zita, minden bűvész álma: beveszi a legbénább trükköt is, ráadásul közönségcsalogató a dekoltázsa.