Közép-európai adót tervez az MTV

2005.06.23. 23:29
A Visegrádi négyek közszolgálati televíziói jövő szeptembertől közös műsort sugároznának V4 Tv néven.

"Elkezdődtek a Visegrádi Négyek közép-európai kulturális televízió csatornájának előkészületi munkálatai" - jelentette be Holub Katalin, a Magyar Televízió szóvivője.

Az új csatorna indításáról már 2005. május 17-én megállapodtak Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország közszolgálati televízióinak vezetői. A négy ország televíziós szakértői a közeljövőben munkacsoportot hoznak létre, amely ez év szeptemberéig elkészíti a nyolc nyelven megszólaló közép-európai kulturális csatorna üzleti és műsortervét.

Nyolc nyelven

Az MTV sajtóközleménye szerint Rudi Zoltán, a Magyar Televízió elnöke szorgalmazta a négy ország televíziójának együttműködését elősegítő találkozót. A találkozón a lengyel televízió elnöke elodázhatatlannak nevezte a nyolc nyelven megszólaló csatorna beindítását. Mint mondta: a négy ország együtt hangsúlyosabban lenne jelen Európában, együtt 63 millió nézőt érnek el.

Az új közép-európai kulturális csatorna ügyének a sajtóközlemény szerint a televíziók vezetői szeretnék megnyerni az Európai Bizottság és a nemzeti kultusztárcák támogatását is.

A tervek szerint az új csatorna 2006 szeptemberében kezdené meg próbaadását, központja Lengyelország területén lenne. Az előzetes becslések szerint összesen 35 munkatársat foglalkoztatna, és a költségeket a Visegrádi Négyek közösen fedeznék.