Az ezredik adás után sem áll le Vágó

2007.02.08. 18:18
Az ezer adás alatt több mint egymilliárd forintot osztottak ki. Máshol már kifáradt, nálunk már az ezertizenötödik adást is felvették, pedig külföldön nem adják hetente ötször.

Február 12-én, hétfőn kerül adásba a Legyen Ön is milliomos ezredik, jubileumi adása, amiben tortát szelnek, gyertyát fújnak el, és persze páran válaszolnak is Vágó István kérdéseire.

A Legyen Ön is milliomos 2000 februárjában indult az RTL Klubon, először hetente egyszer, majd háromszor, végül, a világon egyedülálló módon hetente ötször lehetett látni. Amerikában, ahol az ABC műsoron sokáig vezette a nézettségi listákat, csak hetente négyszer sugározták a vetélkedőt, de a Legyen Ön is milliomost először műsorra tűző angol ITV-n is még csak a négyszázhatvanegyedik adásnál járnak jelenleg.

A magyar változat ezer adása alatt eddig, több mint harmincezer kérdés hangzott el, körülbelül tízezer játékos ért el a sorkérdésekig, és eddig körülbelül kétezren távoztak pénznyereménnyel. Hárommilliót 54-en, ötmilliót húszan, tízmilliót tizenegyen, húszmillió forintot pedig három szerencsés játékosnak ütötte a markát. A negyvenmilliós főnyereményt pedig eddig egy ember vihette haza. A nyereményeket 36 százalékos adó terheli, vagyis az eddigi legmagasabb, húszmilliós összeg nyertesei 12,8 millió forintot kaptak kézhez, a 40 milliós maximum nyertese 25,6 millió forintot vihet haza.

"Eddig még egyetlen műsorom sem élte meg az ezredik adást. De a Legyen Ön is milliomost még mindig örömmel csinálom, egyáltalán nem unom" - nyilatkozta Vágó István a műsor jubileumi sajtótájékoztatóján. Vágó szerint a műsorban sokat változott a szerepe az elmúlt hét évben, hiszen míg az első adásokban a licenctulajdonos utasításai alapján mindig, a nyilvánvaló válaszok esetén is kötözködött a játékosokkal, addig később már arra törekedett, hogy új szempontok megvilágításával tartalmas vitát provokáljon.

A Legyen Ön is milliomos hosszú ideig vezette a magyar nézettségi listát, legsikeresebb adását, amiben a Heti hetes szereplői játszottak, az éppen tévét nézők 67,3 százaléka látta. Tavaly januárban, az Áll az alku hirtelen sikere alatt visszaesett a nézettsége, de később ismét erőre kapott. Hét hónap kihagyás után, január elején tért vissza a műsor az RTL Klub műsorára, de az első adás nézettsége nem volt túl kiemelkedő, hiszen a Legyen Ön is milliomost, ha nem is túl nagy előnnyel, de megverte a Tv2-n futó Jóban-rosszban. Azóta kicsit erősödött a műsor, a múlt héten a legnézettebb adást már 1 823 353-en nézték az AGB Nielsen statisztikai adatai alapján. Ez az adás már megelőzte a Tv2 szappanoperáját.

A múlt héten ugyan felmerült, hogy az ezredik adás után véget ér a vetélkedő, de a sajtóinformációkat már cáfolta a csatorna, sőt a hétvégén már az ezertizenötödik adást is felvették az RTL Klub stúdiójában.

Hirtelen lett siker

1996-ban egy Paul Smith nevű üzletember, az angol Celador produkciós iroda tagja találta ki a Legyen Ön is milliomost, de sokáig egyetlen tévétársaság sem akarta megvásárolni a formátumot. Végül az ITV tűzte először műsorára a vetélkedőt, de akkor még nem ment minden zökkenőmentesen.

A produkciós iroda egy hét haladékot kapott az ITV-től, ezalatt alakultak ki a nálunk is ismert szabályok, illetve a látványvilág. A Legyen Ön is milliomos rövid időn belül Anglia legnépszerűbb vetélkedője lett, és jelenleg már hatvanhárom országban sugározzák.