Koncepciós tábor

2005.10.07. 08:30
Műsor meg film gyerekkel, az sikeres műsor meg film, azt tartja a fáma. A fáma nyilván téved, mert például az itt vitézkedő Kiszel Tünde is a kis Donatellával vezet műsort, és azzal éppen nem ütötte át az ózonréteget. Meg a Vásott kölykök sem egy kirobbanóan dübörgő siker.

juj, neveletlen gyereket mutatnak a tévében, eltanulja az összes gyerek
Pedig ki volt itt fundálva valami, ravaszul összerakták a mindennapi dráma kellékeit, válogatottan vásott gyerekek és válogatott... miket is. Nem volna igazságos, hogy közismert futóbolondokat, mert nem mind azok, de az tény, hogy főleg úgynevezett megosztó személyiségeket. A Csernust, a haza Dokiját, Dévényi Tibort, a haza Bácsiját, meg a már előemlített Kiszel Tündét. Ő egyébként úgy fogalmazott az első adásban, hogy ez nem koncepciós tábor, és ebben akkorát tévedett, mint ide Mauthausen, mert egyrészt nem ezt akarta mondani, másrészt ha ezt is mondta, akkor se jön rá soha, hogy ebben a táborban ő maga a koncepció. Igenis koncepciós tábor.

Vak tyúk. Is.

Szóval az ördögi terv az, hogy ezek a fölnőttek majd jól kikészülnek, amiből létrejön a hétköznapi konfliktus, és az emberek azonosulnak, aztán akkor nézik, és győz az értelem és érzelem televíziója. És működik is, a gyerekek mindenféle csínyeket követnek el, a felnőttek meg egyre idegesebbek, mert ilyen rosszindulatú, neveletlen bunkó kölyökből egy is sok, tizenkettő meg egyenesen veszélyes. Plusz Kiszel Tünde. Bizonyára még az egyébként normális ember benyomását keltő szereplők is kiakadnak előbb-utóbb, gondoskodik róla a láthatatlan kéz. És ide szúrom be, a normális emberekhez, hogy ebből a Harsányi Leventéből akár még ember is lehet, ez nem egy hülye fiú, és elég ügyesen egyensúlyoz az embernek levés és a műsorkészítés között, ami pedig nehéz mutatvány, bizonyíték rá egy csomó másik műsorvezető. Például ha a Harsányi Levente elburjánzana, akkor nem lenne szükség Bochkor Gáborra, és ez egy előremutató deal lenne jelenleg. Szóval az nem igaz erre a műsorra, hogy itt is mindenki komplett hülye. Meg vannak a gyerekek közt is aranyosak.

Már csak az kéne, hogy meg akarják nézni ezt a felvételt mások is, akik nem voltak ott a táborban, és ez egyelőre nem sikerült eléggé. Egymillió néző este nyolckor, az bizony szolid eredmény. Ezeket a gyerekeket ki lehet kapcsolni, a sajátokkal ellentétben.

A gyerek, az ne menjen valóságsóba.
De nem is ez a baj. Még csak nem is az, hogy juj, neveletlen gyereket mutatnak a tévében, majd biztos eltanulja az összes gyerek - tessék belenézni az európai és amerikai ún. "ifjúsági irodalomba", amiből az ilyesmire hajlamos gyerekek eddig tanulták a csúzlizást.

Mi lehet nagyobb baj annál, hogy a műsor bukás, és rombolja az országos gyerekmorált? Annak a tizenkét gyereknek a sorsa, akik szerepeltek benne. A Vásott kölykök ugyanis nem éppen arról szól, hogy itt spontán rosszalkodás folyik. Nem, ezek a gyerekek itt bele vannak vezetve akkurátusan a koncepcióba. Rosszalkodj, mondja a rendező, és végül is mindegy, milyen módszerrel éri el. Ez nem stimmel. A gyerek fogalma önkényes ugyan, de pont azt takarja, hogy olyan fiatal emberi lény, akivel szemben néhány dolog nem ér. De minimum nem illik. Bányában meg agyonmanipulált, hazug reality show-ban dolgoztatni például, a fikció és a valóság határán. Ha egy felnőtt ember önként vállalja, akkor hadd csinálják vele, de a gyerek épp azért gyerek, mert nem tud magáról. Tudom, ilyenkor a kedves szülő aláír meg jóváhagy, de hát attól, hogy találnak olyan szülőt, aki ebbe belemegy, magát a gyereket illik megkímélni. Még mielőtt valakinek eszébe jut, hogy extra díjazással járó, szolid erotikával mentse meg a műsort.

A gyerek, az ne menjen valóságsóba. Arra majd ráér, ha kifejlett hülye lesz.