Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

VB a tévében: vezet Olaszország

2002.06.21. 16:20
Tizenhét országban végez műszeres televíziós közönségmérést az AGB csoport. A labdarúgó világbajnokság, amely gyakorlatilag globális tévéműsort jelent egy hónapon át, kitűnő alkalom arra, hogy összehasonlítsák a különböző országok lakosságának érdeklődését. Az alábbiakban közölt adatok a csoportmérkőzések és a nyolcaddöntők átlagos nézettségének százalékos megoszlását mutatják néhány kiemelt országban.
Olaszországban a többi országban nem tapasztalt, kiugró mértékű érdeklődés övezte a labdarúgó világbajnokság eddigi mérkőzéseit. Természetesen ehhez az is hozzájárult, hogy a hazai válogatott kijutott a világtornára, illetve egészen nyolcadöntőig a torna megnyerésére is esélyesnek tartották. A Dél-Korea-Olaszország találkozót az olasz lakosságnak átlagosan 37,7 %-a kísérte figyelemmel, míg a Mexikó-Olaszország összecsapást a népességnek 33,8 %-a. Az Olaszország-Horvátország találkozót is a lakosság 29,2 %-a látta, míg az Olaszország-Ecuador összecsapás esetében ez a mutató 27,7 %. A nézettségi rangsor következő helyén a nyitómérkőzés áll, melyet az olasz lakosság 13,4 %-a nézett meg.

Lengyelország nemzeti válogatottja is kijutott a vb-re, és ebben az országban is folyik műszeres közönségmérés. Természetesen itt is főként a hazai válogatott összecsapásait kísérte kiemelt figyelem, így a vb-mérkőzésekre vonatkozó toplistát a Dél-Korea-Lengyelország mérkőzés vezeti 17,5 %-kal, míg második a lengyel csapat USA ellen játszott meccse 16,1 %-kal. A dobogós helyek utolsó fokán szintén a nemzeti válogatott Portugália elleni meccse áll 15,8 %-kal. A soron következő, negyedik legnézettebb mérkőzés a Lengyelországban is a nyitómérkőzés volt, a Franciaország-Szenegál találkozót a lengyel összlakosság 9,6 %-a kísért figyelemmel.

Törökország szintén olyan ország, melynek válogatottja szerepel a vb-n. Mint látjuk, itt is a hazai válogatott mérkőzéseit kíséri kiemelt figyelem, amit feltehetően a török válogatott kiemelkedő vb-szereplése csak tovább fog növelni. Törökországban a nemzeti válogatottnak a Costa Rica elleni mérkőzését a lakosság 21,2 %-a kísérte figyelemmel. A képzeletbeli dobogó második fokán a török válogatott Brazília elleni összecsapása áll 15,6 %-kal, míg a harmadik helyre a Törökország-Kína mérkőzés küzdötte fel magát, 15,4 %-kal. Összehasonlításképpen, a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a negyedik legnézettebb mérkőzés a Svédország-Szenegál találkozó volt, melyet a török lakosság 6,1 %-a kísért figyelemmel.

Cipruson a legnézettebb mérkőzés a Dánia-Anglia összecsapás volt, melyet a lakosság 8,3 %-a kísért figyelemmel. A második legnézettebb találkozó szintén az angolok meccse volt, melyet a svédek ellen vívtak (7,9 %), míg a harmadik helyen a spanyol-ír nyolcaddöntő nézettsége áll (7,3 %).

Szlovéniában a legnézettebb vb-találkozók szintén a nemzeti válogatott összecsapásai voltak. A spanyol-szlovén találkozót a lakosság 18 %-a, míg a Dél-Afrika-Szlovénia mérkőzést 16,4 %-a látta.

Görögországban a legnézettebb világbajnoki mérkőzés az Argentína - Anglia találkozó volt, melyet a görög lakosság 7,9 %-a kísért figyelemmel. A második legnézettebb mérkőzés az angol-svéd összecsapás volt, melyet a népesség 7,1 %-a látott, míg a harmadik helyen a Brazília-Kína találkozó áll 7,1 %-os nézettséggel.

Romániában a 2002-es labdarúgó világbajnokság eddig lejátszott mérkőzései közül a legnézettebb a Spanyolország-Írország nyolcaddöntő volt, melyet átlagosan a román lakosságnak 14.5%-a kísért végig.

Ukrajnában az Anglia-Svédország összecsapás vezeti a vb nézettségi toplistáját, viszonylag szerény, 6%-os nézettséggel.