Veséért küzdenek az új valóságshow-ban

2007.05.29. 18:07
Hollandiában egy halálos beteg veséjéért küzd meg három szervdonort kereső egy nyolcvan perces showműsorban. A vese tulajdonosa dönt, de a nézők sms-ben adhatnak tanácsokat neki. A holland kormány tiltakozik, de a tévétársaság szerint mindezzel csak a szervtranszplantációs rendszer hibáira szeretnék felhívni a nézők figyelmét.

Volt már boncolós valóságshow, amiben friss hullákat preparáltak, vagy olyan műsor, amiben a kedvenc zenészéhez hasonlatossá alakították plasztikai sebészek a jelentkezőket (kedvencem a Jenifer Lopez vonásait akaró férfi volt), de most minden eddiginél messzebbre ment a holland BNN.

Az angol Channel 4 egyszer már próbálkozott egy végső stádiumos rákos beteg utolsó napjainak valóságshow-vál alakításával, akkor a Brit Médiafelügyelet és a politika nyomása miatt elálltak a tervüktől, a holland tévécsatorna viszont most még ennél is brutálisabb ötlettel áll elő: három jelentkező közül kell kiválasztani egy halálos betegnek, hogy végül is kinek akarja adni a veséit.

A keresztény-demokrata holland kormány be akarja tiltani a műsort, mivel egyes vélemények szerint ez már tényleg etikátlan (volt olyan politikus aki a nyomorult szót használta), de a BNN szerint a valóságshow-val csak fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy milyen nehezek is jelenleg a szervdonorra várók helyzete.

A Nagy Donor Show címen futó produkciót elvileg pénteken mutatnák be, ebben a 37 éves, csak Lisaként emlegetett nő videóbejátszások segítségével megismeri a három jelentkező életét, családját, barátait és munkáját, majd a 80 perces műsor végén az sms-ben szavazó nézők tanácsai alapján dönt.

A BNN elnöke, Laurens Drillich a vádakra reagálva hangsúlyozta, hogy a csatorna jót tesz a szervért versengő három jelölttel, hiszen 33 százalékos esélyük van a vesék megszerzésére, és ez sokkal több, mint amit a transzplantációs listán várakozók remélhetnek.

Hollandiában eddig is már több rázós valóságshow-t adtak, egyes felmérések szerint a nézők egy része ezek miatt fordult el a műfajtól (ott van például a Lőni és Nyelni című produkció, amiben a versenyzőknek drogokat kellett kipróbálniuk és különböző szexuális feladatokat hajtottak végre), de eddig politikai botrány csak abból a műsorból lett, amiben 2005-ben egy egyedülálló nő keresett magának spermadonort a kamerák előtt.