Judit
3 °C
7 °C

Veséért küzdenek az új valóságshow-ban

2007.05.29. 18:07
Hollandiában egy halálos beteg veséjéért küzd meg három szervdonort kereső egy nyolcvan perces showműsorban. A vese tulajdonosa dönt, de a nézők sms-ben adhatnak tanácsokat neki. A holland kormány tiltakozik, de a tévétársaság szerint mindezzel csak a szervtranszplantációs rendszer hibáira szeretnék felhívni a nézők figyelmét.

Volt már boncolós valóságshow, amiben friss hullákat preparáltak, vagy olyan műsor, amiben a kedvenc zenészéhez hasonlatossá alakították plasztikai sebészek a jelentkezőket (kedvencem a Jenifer Lopez vonásait akaró férfi volt), de most minden eddiginél messzebbre ment a holland BNN.

Az angol Channel 4 egyszer már próbálkozott egy végső stádiumos rákos beteg utolsó napjainak valóságshow-vál alakításával, akkor a Brit Médiafelügyelet és a politika nyomása miatt elálltak a tervüktől, a holland tévécsatorna viszont most még ennél is brutálisabb ötlettel áll elő: három jelentkező közül kell kiválasztani egy halálos betegnek, hogy végül is kinek akarja adni a veséit.

A keresztény-demokrata holland kormány be akarja tiltani a műsort, mivel egyes vélemények szerint ez már tényleg etikátlan (volt olyan politikus aki a nyomorult szót használta), de a BNN szerint a valóságshow-val csak fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy milyen nehezek is jelenleg a szervdonorra várók helyzete.

A Nagy Donor Show címen futó produkciót elvileg pénteken mutatnák be, ebben a 37 éves, csak Lisaként emlegetett nő videóbejátszások segítségével megismeri a három jelentkező életét, családját, barátait és munkáját, majd a 80 perces műsor végén az sms-ben szavazó nézők tanácsai alapján dönt.

A BNN elnöke, Laurens Drillich a vádakra reagálva hangsúlyozta, hogy a csatorna jót tesz a szervért versengő három jelölttel, hiszen 33 százalékos esélyük van a vesék megszerzésére, és ez sokkal több, mint amit a transzplantációs listán várakozók remélhetnek.

Hollandiában eddig is már több rázós valóságshow-t adtak, egyes felmérések szerint a nézők egy része ezek miatt fordult el a műfajtól (ott van például a Lőni és Nyelni című produkció, amiben a versenyzőknek drogokat kellett kipróbálniuk és különböző szexuális feladatokat hajtottak végre), de eddig politikai botrány csak abból a műsorból lett, amiben 2005-ben egy egyedülálló nő keresett magának spermadonort a kamerák előtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?