Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Vizsgálat a Viasat 3 ellen

2004.09.30. 11:27
Komolyabb lappiaci mozgásokat is okozhat az ORTT most indult vizsgálata. Egy ügyvéd a Világgazdaság szerint azzal fordult az ORTT-hez, hogy a körzeti adóként nyilvántartásba vett tévécsatorna igazából országos. A lappiacra azért hathat az ügy, mert a Metro újság ugyanannak a svéd befektetőnek az érdekeltsége.
Ha bebizonyosodik, hogy a harmadik számú kereskedelmi csatorna országosnak minősül, az adónak naponta 20 perces hírműsort kell gyártania, változtatni kell a televíziós társaság tulajdonosi szerkezetén, mert a médiatörvény szerint a cégben a szavazati jogok 26 százalékának magyar tulajdonban kell lennie. A televízió jelenleg 95 százalékban a svéd MTG Broadcasting AB-hez tartozik.

A televíziózáson túl a lappiacra is komoly hatással lehetne az átminősítés, mivel a törvény kimondja azt is, hogy nem lehetne az adónak, illetve annak befolyásoló tulajdonosának befolyásoló részesedése országos terjesztésű napilapban.

Stern Sándor, a Viasat 3 műsorszolgáltatásának országossá minősítését az ORTT-nél indítványozó egyéni ügyvéd a Világgazdaságnak elmondta: a Viasat Rt. és a Metro újságot kiadó MTG Metro Gratis Kft. tulajdonosai felsőbb szinteken megegyeznek. A Modern Times Group MTG AB ugyanis 100 százalékos tulajdonosa a Viasat Rt. 95 százalékos tulajdonosának, az MTG Broadcasting AB-nek. A Modern Times Group MTG AB eközben 28,4 százalékos szavazati joggal bír a Metro International SA-ban, amelynek 100 százalékos leányvállalata, az MTG Metro Gratis Kft. 90 százalékos tulajdonosa, a Metro International AB.

Az elő nem fizetőket is beszámítja az ügyvéd

Az ügyvéd elmondta: a Viasat 3-nak a kábellel ellátott háztartásokban való lefedettsége az AGB tavalyi évkönyve szerint 45 százalékos. Ez az adat viszont nem veszi figyelembe azokat a háztartásokat, amelyek televíziókészülékei nincsenek a műsorszolgáltatásra hangolva, annak ellenére, hogy a kábelszolgáltatás elérhető lenne, és azok is kimaradtak a számításból, amelyek azon a területen vannak, ahol a médiatörvény vételkörzeti fogalma szerint a kábelhálózat kiépült, csak nem fizettek elő a csatlakozásra. Mindezeket számítva, az adó lefedettsége meghaladhatja az országos műsorszolgáltatás alsó határaként megszabott 50 százalékot.

Vékony Éva, az ORTT szóvivője lapunkkal mindössze annyit közölt: a testület felkérte az irodát, hogy vizsgálja meg, melyek azok a műsorszolgáltatók, amelyek országossá minősülhetnek, az érintettekkel pedig kezdeményezzen konzultációt. Jelezte: a vizsgálatot december 31-ig le kell zárni. Kocsis Attila, a Viasat 3 vezérigazgatója nem nyilatkozott az ügyben, mondván, az ORTT hivatalosan még nem tájékoztatta a céget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?