Egymilliárdért gyártana csak híradót a Viasat

2008.02.12. 14:37
Csak egy egymilliárdos büntetés kényszeríthetné hírműsor készítésére a csatornát. Ilyen nagy összegű bírságot az ORTT azonban valószínűleg nem fog kiszabni, főleg hogy tavasszal, de legkésőbb szeptemberben úgyis megszűnik az a paragrafus, amire hivatkozva büntethetnek.

Elvileg már akár most is megbírságolhatja a Viasat3-at az Országos Rádió és Televízió Testület, amiért nem teljesíti az országos adókra vonatkozó kötelezettségeket, miután a múlt héten a bíróság nem fogadta el a csatorna kérelmét a határozat végrehajtásának elhalasztására.

A Viasat3 három ponton is összeütközésbe kerülhet a médiatörvénnyel. Az 1996. évi első törvény ugyanis kimondja, hogy országos napilapban nem lehet tulajdonrésze országos csatorna tulajdonosának, országos adó nem indíthat másik csatornát, illetve egy országos adónak napi húsz percben saját gyártású hírműsort kell sugároznia.

A Viasat3 tulajdonosáé, a Modern Times Groupé a Metro ingyenes hírújság, és éppen most indított új adót Tv6 néven, ezen a két ponton mégis nehezen foghatja meg a médiatestület, mivel a törvények az országos napilap meghatározást eladott példányszám alapján határozzák meg, a Metro pedig ingyenes, a Tv6-ot pedig Angliában jegyezték be, onnan is sugároz, így kérdéses, hogy egyáltalán vonatkozhat-e rá a magyar szabályozás. Hírműsort viszont nem gyárt a Viasat3, ezen nem lehet sokat vitatkozni.

Csak ha kisorsolják őket

Az ORTT tehát már a döntés utáni naptól büntethetné a Viasat3 mulasztását, bár elvileg csak azokat a műsorszolgáltatókat vizsgálja, amelyeket az ORTT monitoringszolgálata ellenőrzésre kisorsol. Ettől az elvtől azonban már többször eltért a testület, például a Sláger rádió esetében, amikor az ismétlődő törvénysértések miatt folyamatosan figyelte a Bumeráng című reggeli műsort.

Információink szerint ilyen kiemelt figyelmet egyelőre nem kapott a Viasat3, de Vékony Éva, az ORTT szóvivője nem akarta se cáfolni, se megerősíteni az értesüléseinket.

„Nem szoktunk kivételezni egyetlen csatornával sem, így ellenkező bírósági döntésig a Viasat3-nak eleget kell tennie a törvényi kötelezettségeknek" - nyilatkozta a döntés napján szűkszavúan Vékony Éva.

Fokozatosság elve

De mégis mekkora büntetést lehet kiszabni a Viasat3-ra, és rákényszeríthetik-e a bírságok a csatornát egy saját gyártású hírműsor indítására?

A büntetések pontos összegét nem szabályozza a médiatörvény, de mivel minden egyes határozatot bíróság előtt támadhat meg a csatorna, nincs értelme irreálisan magas összegeket kiszabni. Ráadásul az ORTT hivatalos közlése szerint a testület a fokozatosság elvét szem előtt tartva büntet, vagyis általában először csak írásban figyelmeztetik a tévécsatornát vagy rádióadót a jogsértésre, de ha egy adott műsorszolgáltató ugyanazt a jogsértést több alkalommal is elköveti, szigorúbb szankcióra számíthat.

Pár százmillió

Az ORTT eddig még soha senkit nem büntetett a hírműsor hiánya miatt, de szabott ki már büntetéseket azért, mert nem töltötték ki a napi húsz percet. Az ATV-t például a testület 2006 márciusában csak figyelmeztette, hogy a vizsgált időszakban három napon (március 12-én, 13-án és 19-én) húsz percnél kevesebb hírműsort sugárzott, sőt egyik nap mindössze 17 perces volt a híradó. Júliusban újból vizsgálódott az ORTT, és akkor százezer forint bírságot szabott ki a csatornára, mert abban a hónapban öt napon nem érte el a húsz percet a hírműsorok hossza (a legrövidebb híradó 19 perc 17 másodperces volt).

Ha ezt a büntetést vesszük irányadónak, akkor két perc nyolc másodperc mulasztásért kapott százezer forint bírságot az ATV, vagyis egyetlen perc mulasztásért 46 875 forintot számlázott az ORTT. Persze ezeket a tételeket nem számolja ki másodpercre a testület, de a nagyságrend érzékeltetésére megteszi. Tehát ebből a büntetésből kiindulva a Viasat3-nak naponta 937 500 forint bírságot kéne fizetnie, amiért nem sugároz hírműsort. Mindez egy évre vetítve is csupán 342 millió forint, már ha nem vesszük figyelembe, hogy az ORTT egyszer csak bedühödhet, és jelentősen megemelheti a büntetési tételeket.

Egy napi gyártású hírműsor pedig becslések szerint egymilliárd forintnál is nagyobb költséget jelentene, így a Viasat3-nak a bírság drasztikus emeléséig egyszerűen jobban megéri fizetni, mint híradót gyártani.

Ráadásul jelenleg az ORTT még írásbeli figyelmeztetést sem küldött a csatornának a hírműsorok elmaradásáért, így az első bírság kiszabásáig még hónapok is eltelhetnek. A Viasat3 pedig információink szerint még ezen a héten újból beadja a kérelmét a határozat végrehajtásának felfüggesztésére a bírósághoz, az új médiatörvényt pedig legkésőbb őszig meg kell hogy szavazza a Parlament, abban pedig már szó sem lesz ilyen kötelezettségekről. A Viasat3 tehát egyelőre kivár, és megpróbálja átvészelni ezt a pár hónapot.