Megint a bírósággal próbálkozik a Viasat3

2008.02.11. 10:01
Nem akar híradót sugározni a csatorna, pedig a bíróság egyszer már kimondta: végre kell hajtaniuk az ORTT határozatát. Ha sokáig húzzák, megszűnik a törvény, amire az Országos Rádió és Televízió Testület hivatkozik, de a büntetést ettől még lehet, hogy ki kell fizetniük.

A napokban ismét bírósághoz fordul a Viasat3-at működtető társaság, hogy a jogerős döntés megszületéséig ne kelljen végrehajtaniuk a kereskedelmi tévécsatorna országossá minősítéséből fakadó kötelezettségeket, közölte Varró Balázs, a társaság pr-vezetője.

A Fővárosi Ítélőtábla a múlt héten ugyanis elutasította a csatorna azon kérését, hogy a végső döntésig ne kelljen végrehajtaniuk az országos csatornákra vonatkozó kötelezettségeket. Az országos adók esetében a médiatörvény egyébként napi húsz perces hírműsorsugárzási kötelezettséget ír elő. De az egyszerű átsorolás miatt a Viasat3-nak ezentúl, a jogerős ítéletig, nemcsak éves szinten többmilliárd forintba kerülő hírműsort kéne gyártania, de a tulajdonosnak, a Modern Times Groupnak el kéne gondolkodnia, hogy inkább a Viasat3-at választja, vagy az ingyenes Metro hírújságot, amiben szintén van tulajdonrésze. A médiatörvény ugyanis tiltja, hogy ugyannak a cégnek országos csatornában és országos terjesztésű napilapban is meghatározó tulajdonrésze legyen.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly április 11-én minősítette országos tévécsatornává a Filmmúzeumot, a Spektrum TV-t, a Viasat 3-at, valamint a Sport1-et. (A közműsor-szolgáltatóként működő Filmmúzeum kivételével az ORTT megállapította az adók műsorszolgáltatási díját is: ez a Spektrum esetében közel 23 millió, a Viasat 3-nál több mint 36 millió, a Sport1-nél 13 és fél millió forintra rúg.) A csatornák májusban ezt a döntést bíróságon támadták meg.

A három adó a per megkezdésekor arra számított, hogy addig sikerül majd nyújtaniuk az ügyet, amíg az Országgyűlés megszavazza az új médiatörvényt, ami reményeik szerint már nem tartalmazza majd ezeket a megkötéseket. Az új médiatörvényt pedig, ha minden igaz, még tavasszal megszavazzák.