Szappanopera készül szeptember 11-ről

2006.06.02. 13:33
A Rövid az élet című portugál szappanopera a terrortámadások drámai hatása miatt szőtte bele a WTC összeomlását a sztoriba.

A legnépszerűbb portugál tévécsatorna, a TVI júliusban kezdi sugározni a Rövid az élet (A Vida e Breve) című sorozatot, amelynek első epizódjában egy portugál család a televízión keresztül nézi végig a merényleteket és Világkereskedelmi Központ (WTC) két ikertornyának leomlását. Közben tudják, hogy a család több tagja bennrekedt az öngyilkos merénylők által vezetett repülőgépekkel felrobbantott felhőkarcolókban.

Mint a sorozat forgatókönyvírója, Rui Vilhena a Diario e Noticias című portugál napilapnak elmondta, a terrortámadásokat "drámai hatásuk" miatt vette bele a történetbe. "Végül is olyan nap volt, amely nyomot hagyott az egész világon, senki sem volt vele szemben közömbös, kihatott mindennapi életünkre" - hangsúlyozta. Éppen ezért a szappanopera felhasználja az eredeti dokumentum-felvételeket és a stúdióban rekonstruálták a WTC egyik irodáját.

Szembenéznek

Nem egészen öt évvel a terrortámadások után már megindult a közel háromezer halálos áldozatot követelő, az Egyesült Államok afganisztáni és iraki háborújának egyik előzményének tekinthető tragédia hollywoodi feldolgozása is. Áprilisban mutatták be a United 93 című filmet, amely nem kis vitákat váltott ki az amerikai közvéleményben, amelyet három diák leleplezőnek szánt oknyomozó, interneten látható filmje is alaposan felkavart. Korábban elsősorban dokumentumfilmek születtek a merényletekről, mint a szintén viharos fogadtatásban részesült Michael Moore-film, a 9/11 Fahrenheit, 2002-ben pedig 9-11-01 címmel 11 rendező készített egy-egy epizódot a témáról egy filmhez, amelyben minden alkotó azt mondhatta el, ami szeptember 11-ről eszébe jutott. Az események megihlettek számos rockzenészt is, a Dream Theatertől Neil Youngig.