Auguszta
-7 °C
0 °C

A bírót szidta a városi tévé kommentátora

2007.05.10. 16:33
A Pécs-Zalaegerszeg kosárlabda-meccs zalaegerszegi kommentátora káromkodott a meccs alatt, a Pécs Tévé ugyan leadta a felvételt, de csak elrettentésül. Összevesztek a helyi adók, majd gyorsan kibékültek, még mielőtt az ORTT lesújtott volna.

Összeugrott a Pécs Tv és a Zalaegerszeg Tv egy kosárlabda-mérkőzés közvetítése miatt. A bajokság negyeddöntőjében összekerülő két csapat zalaegerszegi meccsének felvételén ugyanis a helyi tévé kommentátora káromkodott a hazai csapatot hátrányosan érintő bírói döntésekkor, sőt az kívánta, hogy bárcsak törne el a bíró lába. A meccset a két csatorna közti együttműködés miatt felvételről leadta a Pécsi Városi Televízió is, de a mérkőzés alatt végig ott villogott a képernyőn, hogy a Pécsi Tv elhatárolódik a kommentátortól.

A Nemzeti Sport információi szerint a Pécsi Tv az ORTT-hez fordult az eset kapcsán. Ezt az értesülést azonban kérdésünkre cáfolta Hauer János a csatorna produkciós vezetője, aki szerint nincs szükség jogi lépésekre, mert az eset miatt már elnézést kért tőlük a zalaegerszegi csatorna.

"A vidéki csatornák amúgy is nehéz helyzetben vannak, nem akarunk egymásnak ártani. Ráadásul fontos számunkra az együttműködés, hiszen például sportesemények esetében csak így juthatunk felvételekhez" - tette hozzá mindehhez Hauer.

Az ügyben pedig az ORTT saját hatáskörében nem kezdhet eljárást, kivéve ha bejelentés érkezik az érintettektől vagy egy nézőtől. Ha valaki kifogásolná a kommentárt, akkor a médiatörvény értelmében a kiegyensúlyozott tájékoztatás megsértése, vagy akár a kiskorúak személyiségfejlődésére káros műsorszám közzététele (merthogy káromkodtak, illetve fenyegetőztek) miatt indulhat vizsgálat.

Most törje el vagy ne?

Lovass Tibor, a zalaegerszegi adó ügyvezetője is elismerte, hogy hibáztak, és az esetnek meglesznek a megfelelő személyi következményei is, bár szerinte csak arról van szó, hogy a helyi tévék kommentátora óhatatlanul elfogult saját városának csapata iránt.

"Ráadásul a pécsi szakmai igazgató gerjesztette a csapat honlapján megjelent elfogult nyilatkozatával az ügyet. Például az nem hangzott el a kommentárban, hogy bárcsak törne el Kiss László játékvezető lába"- állítja Lovass. A Pécsi Televízió viszont ennek ellenére kitart álláspontja mellett, hogy a bírónak fizikai sérülést kívánt a sportkommentátor.

A pécsiek szakmai igazgatóját, Sztojan Ivkovicsot egyébként Zalaegerszegen, a meccs alatt szurkolók leköpködték és sörrel leöntötték.

A felvételeket egyébként egyik csatorna sem bocsátotta a rendelkezésünkre, a pécsiek arra hivatkoztak, hogy a jogok a Zalaegerszegi Tévét illetik, ahol viszont azt mondták, hogy féltik a felvételt, mert már gyakran sérültek szerzői jogaik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!