Flash-videoklipek a Zanzibárban

2001.11.30. 14:40
150 ezer forintot nyerhet az, aki elkészíti az Animal Cannibals, a Judie Jay, 30Y, Emil Rulez, Nyers, vagy a Triton zenekar egy-egy számának Flash - videoklipjét. A filmeket december 15-én, a Zanzibár szilveszteri adásának felvételén láthatja először a nagyközönség.
Rieger Johanna
Rieger Johanna, a Zanzibár műsorvezetője az Index/Képmutatónak elmondta: az m1 egyik legnépszerűbb kulturális műsora azért vállalta fel a Flash-technológiával készített zenei videoklipek bemutatását, mert a Flash megjelenésével ötletes, egyedi rajzfilmek, animációk készíthetők, amelyeket ügyesen használva bárki kiélheti művészi alkotókedvét. A videoklip-kultúra további fejlődési útjait valószínű, hogy az MP3 és a különböző animációs programok használata, keverése fogja meghatározni, ezért minden kulturális orgánumnak fel kell vállalnia az ilyen pályázatok támogatását. A Zanzibár és a rajz.film.hu, ha szerényen is, de ezzel a 150 ezer forintos pályázattal szeretne hozzájárulni az internet-használat hazai elterjedéséhez, így szeretné támogatni azokat, akik munkáikkal alakítják - akár hobbiszinten is - az internet-kultúra fejlődését - tette hozzá az m1 műsorvezetője.

A szervezők szerint a hazai versenynek legalább akkora visszhangja lesz, mint a harmadik FlashForward 2001-nek, amelynek helyszínéül Amsterdam szolgált. Itt Magyarországot a Frutta cég csapata képviselte, akik a technikai megvalósítás kategóriájában kerültek az öt döntős közé. A nagyérdemű körében a "QuickTime" mozi volt a legnépszerűbb.

A Flash terjedését és sikerét persze nem csak a nézők száma, hanem az erről szóló könyvek mennyisége is jól jellemzi. Amerikában mintegy 40 fajta Flash-könyv és magazin közül választhat az, aki érdeklődik a téma iránt. Így nehéz megtalálni az igazit, ám a magyaroknak nem kell tartaniuk a bőség zavarától. Attól pedig, hogy magyarul is olvashatóak lesznek ezek a kiadványok, egyelőre végképp nem kell félniük, hiszen a kiadók szerint túl kevés potenciális vevőt érint a kérdés ahhoz, hogy megérje lefordítani ezeket a kiadványokat.