Budapest hollywoodi díszletté válhat

2004.01.14. 11:18
Magyarország filmiparának nem elég Eddie Murphy. Az április elsejétől életbe lépő filmtörvény agresszíven vonzza a külföldi befektetőket - állítja a Variety.
"Európa legfilmbarátabb környezetének megteremtésén dolgoznak a magyarok" - hangzik a Variety cikkének középkori fohászokat idéző felütése az új magyar filmtörtvény hatásairól.

"Már óriási az érdeklődés, a postafiókom külföldi filmgyártók üzeneteivel van tele" - számolt be Erkel András, a Magyar Producerek Szövetségének főtitkára a filmtörvény indította változásokról az amerikai filmes magazinnak.

#alt#
Eddie Murphy, Owen Wilson és a Lánchíd - Én, a kém
Erkel elsorolta a főbb külföldi nagyköltségvetésű filmeket, melyeket az utóbbi időben Magyarországon is forgattak: az Eddie Murphy főszereplésével készült Én, a kém (I Spy), a Robert Redforddal, Brad Pittel forgatott Kémjátszma (Spy Game), a Depardieu produceri munkálataival felügyelt mini tévé sorozat, a Napóleon és az Underworld című thriller, amelynek a forgatási ideje alatt nagy sztárok helyett vámpírok ugráltak a Ferenciek téri Klotild-palota tetején és véresszájú farkasemberek szállták meg a metróállomásokat.

Mindez azonban semmi ahhoz képest, ami most várhat Magyarországra. Jelentősen megnövekedett az esély, hogy Budapest felvegye a harcot Prágával a hollywoodi díszletváros címért, bár a cseh főváros a 90-es évek második felétől ebben verhetetlennek bizonyul.

Állami támogatás minden kedves külföldinek

Hosszú, rögös út előzte meg Erkel elmondása szerint a végeredményt: tíz évig tartó vita, melynek során a hazai filmesek a kormányzati szervekkel azt próbálták megértetni, hogy a film nemcsak művészet, hanem profitáló iparág is egyben.

Az üzleti megfontolások foganatjaként egy 20%-os adóból leírható visszatérítést is beleszőttek a december végén elfogadott filmtörvénybe. Ez az adókedvezmény gyártási támogatásként a magyar cégek mellett a Magyarországon forgató külföldi cégek számára is elérhető.

A külföldieknek csak azt az előírást kell betartaniuk, amely szerint magyar koproducer céggel, vagy legalább szolgáltató céggel kell társulniuk. Ha koprodukcióról van szó, akkor akár a Magyar Mozgókép Kuratóriumtól is igényelhetnek állami támogatást.

A törvény, amit most szavazott meg a parlament, a játékfilmek mellett a dokumentumfilmeket, animációsfilmeket és tévés projekteket is érinti.

EU-s támogatás Eddie-nek

A Variety szerint május elsejétől egyenesen paradicsomi környezet vár a külföldi befektetőkre, hiszen attól kezdve az EU-s támogatások is elérhetőek lesznek számukra.

A változások még vonzóbb forgatási helyszínné varázsolhatják Budapestet is, így előfordulhat, hogy még Demszky Gábor főpolgármester sem esik hanyatt a közeljövőben attól, ha kezet foghat Eddie Murphyvel.