A magyarok a kardozást választották

2004.01.19. 15:53
Önök imádják, ha villognak a pengék, legyen szó hobbitokról, bosszúálló csajokról vagy meleg kalózokról. A virtuális halandzsa és a cukrosbácsis hangulat viszont gyilkos indulatot gerjeszt az átlagok nézőjében. Pszichológiai zavarokat azonban csak a BKV-ellenőrök okoztak. Olvassa el a 2003 legjobb/legrosszabb filmje szavazás eredményét!
A magyar mozinéző kellő éleslátással tekint a világ filmgyártására, de zavarodottá válik, ha hazánk filmjei kerülnek szóba, vontuk le a következtetést a 2003-as filmekre leadott szavazatok megszámlálása, majd újraszámlálása után.

Tündekard, szamurájkard, kalózszablya

A külföldi filmeket átnyálazva kiderült, az Index olvasóit 2003-ban a kardozás kérdésköre foglalkoztatta leginkább. A tavalyi év legjobb filmje, ahogy azt a mozik bevételi adatai is jelezték, a Gyűrűk ura második része lett, urnazáráskor 1915 szavazattal. Az olvasók klikkelő-lebenyére nyilván mély benyomást tett a világszerte taroló befejező rész - amelynek bemutatóját egyébként a szavazásunk előtti időszakra időzítették -, hiszen a Két torony című epizódban szerepeltek olyan kellemetlen mozzanatok, mint a pajzsán snowboardozó Legolas, vagy az apró méretével folyamatosan tréfálkozó Gimli. A jó érzékkel megírt forgatókönyv, a csatajelenetek és Gollam figurája miatt az első hely még így is találkozott szerkesztőségünk hivatalos álláspontjával.

Frodó lekardozta Neót
Tarantinóról a nézők bebizonyították, hogy zseni. Ha komolyan veszi a filmezést, remekműveket alkot, ha pedig különösebb ötlet nélkül, csak úgy viccből vág bele, akkor a második helyen végez (456 pont). Önök ugyanúgy bíznak abban, hogy az egykori videotékás kardozós filmje a második részben értelmes egésszé áll össze, mint az általunk megkérdezett filmes szakemberek egyike, a Kontroll című magyar film producere, Hutlassa Tamás, aki a Kill Billt nevezte 2003 legjobb külföldi alkotásának.

Az igényes kikapcsolódás hívei a Karib-tenger kalózai című, habkönnyű, de a meleg kalózt játszó Johnny Deppnek köszönhetően élvezetes darabot juttatták a harmadik helyre (262 pont). Érthetően, mivel erre a filmre is a folyamatos pengeváltás nyomta rá bélyegét.

Súlyos kedvencek

Megkérdeztünk néhány magyar filmest is, nekik mi volt a kedvencük a tavalyi termésből. Ők a válaszok alapján kevésbé buknak a vívásra, mint a tömegek. A közfelháborodást keltő Apám beájulna című filmet rendező Sas Tamás egy súlyos, amerikai társadalmi drámáért, a Ken Parkért lelkesedett. A Moszkva teret rendező Török Ferenc a szélsőséges érzelmeket kiváltó Dogville-t tartotta a legjobbnak.

A listánkban később díjazottként is szereplő Dyga Zsombor A fülke című kamara-thrillert nevezte első helyre. Pálfi "Hukkle" György a lassú Kiskakukkot, a Boldog születésnap!-ot rendező Fazekas Csaba az Órákat tartotta 2003 legjobbjának. A Valami Amerikás Herendi Gábor viszont a Bazi nagy görög lagzi címét tetováltatná a mellére.

Neo monnyon le!

A magyar mozinéző, ha megvilágosodásról van szó, nem ismer tréfát. A Wachowsky testvérek a sokat ígérő Mátrix után olyan csalódást okoztak rajongóiknak, hogy a Mátrix - Forradalmaknak ítélt az Év Legrosszabb Filmje, és az Újratöltve című epizódnak juttatott, az Év Harmadik Legrosszabb Filmje díjak csak bemelegítésnek tűnnek egy összehangolt bőrkabát- és napszemüveg égetési akció előtt.

Lesújtóan vélekedett a sorozat befejező részéről szinte minden megszólaltatott magyar filmes: Török Ferenc, Dyga Zsombor, Hutlassa Tamás és Kálomista Gábor, az Apám beájulna producere is.

Az átlag mozinéző a bugyuta Charlie angyalai 2-t büntette az Év Második Legrosszabb Filmje címmel, miközben Pálfinak a Blanche, a bosszúálló angyal, Herendi Gábornak a Beszélj a szerelemről, Sas Tamásnak pedig a Balhé volt a legborzasztóbb mozis élménye.

Nemzetkarakterológia

A Kontroll lenyomta az Apám beájulnát
Az Indexet olvasó átlag magyar mozinéző személyes ügyének tekinti a nemzet filmgyártását. Szereti, de látja a hibákat is: értékel, hezitál, majd megválasztja a Kontrollt az év legjobb filmjének. És majdnem a legrosszabbnak is. A magyar metró-thriller lett ugyanis a legnépszerűbb filmünk, miközben ez végzett a büntetők közt a második helyen. Az abszolút vesztest még a bizonytalankodó néplélek sem tudta letaszítani sátáni trónjáról: 2003 legrosszabb magyar filmje - a szakma és az olvasók legteljesebb egyetértésével - az Apám beájulna lett.

Mindent elsöprő 2473 szavazattal Önök a Saját filmet nem említek

A rendezők, producerek megemlékeztek azokról az alkotásokról is, amelyek elkerülték a tömegek figyelmét. A szemle legjobb elsőfilmjére a A Boldog születésnapos Fazekas Csabát is megkérdeztük a tavalyi kedvencéről: Mundruczó Kornél Európai Filmakadémia fődíjas filmjét a Rengetegjére voksolt. A Legkisebb film a legnagyobb magyarról rendezője, Kálmáczhelyi Zoltán nem osztotta Török véleményét, szerinte a Berlinálé legjobb első filmje "semmitmondó és értéktelen", habár a rendezőt emberileg szereti.

Tévedhetett százezer mozinéző?

Ellenszenvüket olvasóink meglepő módon éppen a három legnézettebb film között osztották meg. A magas nézettségét a kirendelt általános iskolai osztályoknak is köszönhető Bánk bánt 154-en, a Kontroll című thrillert 206-an, az nyílt levele után a szakmához is szólnia kellene, hiszen a megkérdezett rendezők, producerek többsége, köztük Herendi Gábor, Pálfi György és Dyga Zsombor szintén az ő filmjét tartotta a legrosszabbnak.

Török Ferencnek köszönhetően a Szent Lőrinc folyó lazacai sem úszta meg büntetés nélkül, Kálomista pedig úgy vélte, Kardos Sándor Telitalálata "elment a nagy lehetőségek mellett". Szinte csak az Apám beájulnát jegyző Sas Tamás nem akart Legrosszabb alkotást megnevezni, mert, mint mondta: "ezzel megsértene másokat".