Kivételezik az ENSZ Sydney Pollackkal

2004.01.28. 13:04
Bár az ENSZ nem engedélyezi, hogy székházában játékfilmet forgassanak, Kofi Annan a Nicole Kidman és Sean Penn főszereplésével készülő politikai thrillerrel kivételt tett.
A chilei ENSZ-nagykövet, aki ebben a hónapban a Biztonsági Tanács elnöke, a Reuters szerint tegnap azt nyilatkozta, hogy a forgatás engedélyezésére egy magas rangú ENSZ-tisztviselő kérte. A 15 fős tanácsból csupán spanyol kollégája, Inocencio Arias akadékosodott, de valójában azt szerette volna tudni, hogyan lehetne statiszta a filmben.

Pollack új filmjében, a The Interpreterben (A tolmács) Nicole Kidman egy kenyai születésű ENSZ-tolmácsot játszik majd, aki fültanújává válik egy merénylettervnek. Amikor ez kiderül, ő maga is felkerül a célpontok listájára, rendkívüli bátorsággal mégis segít megakadályozni egy afrikai vezető meggyilkolását, akivel az ENSZ Közgyűlése előtt elmondandó beszéde közben akarnak végezni.

Az ENSZ egyébként olyan nagyságoknak is nemet mondott már, mint Alfred Hitchcock, aki az Észak-északnyugat című filmje egyes jeleneteit szerette volna a szervezet székházában forgatni, most azonban Kofi Annan, az ENSZ főtitkára azért adott engedélyt Pollacknak, mert filmje üzenete egyezik az ENSZ értékeivel.

Cinematrix