Az egyház harcol a Gibson-film ellen

2004.02.24. 17:50
Mel Gibson The Passion of the Christ (Krisztus passiója) című filmjének szerdai országos premierje előtt az amerikai katolikus püspöki konferencia egy dokumentumot adott ki arról, hogy a katolikus egyház elutasítja az antiszemitizmust.
Mire a nagyközönség hamvazószerdán végre először megnézheti a James Caviezel és Mel GibsonCíme A Biblia, a zsidók és Jézus halála. A katolikus papok az előírás szerint prédikációkhoz és hitoktatáshoz használják majd fel, de a különböző, ökumenikus párbeszédet sürgető csoportok munkájához is ajánlják.

A Rágalmazásellenes Liga - egy antiszemitizmus ellen küzdő szervezet - üdvözölte a püspöki konferencia döntését. A liga úgy ítéli meg, hogy Mel Gibson filmje táplálja a zsidóellenes érzelmeket. Abraham Foxman, a szervezet vezetője kijelentette: "Akkor, amikor egy filmrendező alkotása azzal fenyeget, hogy feldúlja a zsidók és keresztények közötti négy évtizedes jó kapcsolatot, biztató, hogy a püspöki konferencia hitet tesz az egyház Jézus halálával kapcsolatos alapvető tanításai mellett."

Elhomályosítja a tanítást

A hétfőn kiadott mű kötetbe gyűjti az egyház Jézus haláláról szóló tanításait, és "elítéli az antiszemitizmus bűnét" - szerepelt a püspöki konferencia sajtóközleményében. Ebben idézték a II. vatikáni zsinaton elhangzottakat, amely szerint "sem az akkori, sem a ma élő zsidókat nem lehet megvádolni olyan bűnökkel, amelyeket a Passió idején követtek el".

"A zsidók kollektív vádolása Jézus haláláért sok keresztény lélekben elhomályosította azt az alapvető tanítást, hogy Krisztus a mi bűneink miatt adta értünk az életét" - szögezte le a konferencia sajtóközleményében William Keeler bíboros.