Lehel
17 °C
27 °C

Jiří Menzel játszik Koltai új filmjében

2004.03.10. 11:52
Koltai Róbert legújabb rendezése a Világszám - Dodó és Naftalin március végétől egy szatmárnémeti cirkuszban forog. Koltai filmbeli partnerének Jiří Menzelt, az Oscar-díjas cseh színész-rendezőt kérte fel, Dés László zeneszerző lesz a dramaturg, a rendező fia pedig a producer. Az Index Koltai Róbertet kérdezte.
A történet egy cirkuszban játszódik, a főszereplő ikerpár a porondon gyakran lép fel együtt bohócként. "Biztos nem a Garas-Kern főszereplésével készült Ripacsok ihlette a történetet, mert nem láttam" - válaszolta a forgatókönyvíróként is működő Koltai Róbert az Index kérdésére.

Koltai Horváth Péterrel írta a történetet, és, - bár Dés László zeneszerző eddig "névleg" sohasem volt dramaturg -, Koltai ezúttal őt kérte fel erre a szerepre: "Félig-meddig már az eddigi filmjeimben is sokat segített nekem az ötleteivel. Mindig izgalmas dolgokat mondott."

A történet szerint az ötvenes évek első felében a nagycirkusz egyik ünnepi előadásán Dodó és Naftalin tréfája balul sül el. Bár a történtekért a Koltai játszotta Naftalin a felelős, mégis Dodó - akit Gáspár Sándor alakít - kerül évekre börtönbe.

Jiří Menzel a direktor

Koltai a színház igazgatójának szerepére Jiří Menzelt nyerte meg: "Neki való a szerep, és nagyon büszke vagyok, hogy elvállalta". A tragikomédiában szerepel egy amerikai színész is, Richard Rifkin, aki egy amerikai diplomatát alakít. Kisebb szerepekben játszanak még a szatmárnémeti Harag György Színház művészei, a főbb szerepekben viszont magyarországi színészek lesznek: Györgyi Anna, Tordy Géza, Bács Ferenc, Pelsőczy Réka, Ullmann Mónika, Bodrogi Gyula és Mucsi Zoltán.

A színész-rendező fia, Koltai Gábor első produceri munkája a film. "Vezető gazdasági beosztásban volt eddig is, és vonzódik a művészethez" - mondta erről a rendező. A Világszám - Dodó és Naftalin létrejöttét a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma is támogatja. A 100 percesre tervezett film költségvetése 293 millió forint. A tervek szerint decemberben lesz Koltai Róbert hatodik rendezésének a bemutatója.