Medgyessy disznómentésére hasonlít az EU-film

2004.03.25. 12:19
A film főszereplője egy kismalac életbenmaradásáért küzd, de ahogy a Mészáros Péter rendező elmondta, a történetet nem Medgyessy disznómentése ihlette. A négyperces rövidfilm az Európai Unióhoz csatlakozó tíz állam közös, negyvenperces összeállításának része lesz - tájékoztatta a pályázatot meghirdető KultúrPont Iroda az MTI-t.
"Ironikus, szeretetteli és kicsit bizakodó filmet készítek egy kismalac megmentéséről" - mondta az MTI-nek a rendező, aki A disznó útja címet adja alkotásának. Mészáros Péter elmondta: rövidfilmje vidéken játszódik, ahol egy beteg kismalacot igyekszik gazdája eljuttatni az állatorvoshoz. Miután motorbiciklijéből kifogy a benzin, karjában malacával az út mentén stoppol, egy német autós veszi fel. A rendező elmondása szerint a kismalac megmentésére van remény, csak éppen a filmben ez nem történik meg.

A rendező elmondta: nem hallott arról, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök április elsején megment egy disznót a levágástól.

Amszterdami premier

A KultúrPont Iroda ismertetése szerint a pályázatot az Európai Unió Phare SPP programjának támogatásával hirdették meg; a győztes rövidfilm az amszterdami székhelyű D Nerve Lab "Europa Square XXL" projekt 40 perces alkotásának darabja lesz.

Mészáros Péternek március 30-ig kell elkészítenie a filmet. A teljes 40 perces alkotás európai terjesztéséről a D Nerve Lab gondoskodik. A film bemutatóját az "Europa Square XXL" amszterdami rendezvényén, április 23. és május 2. között tartják. A holland projektre 25 és 35 év közötti alkotók jelentkezhettek, négyperces rövidfilmjükben az európai integrációról mondhatják el véleményüket a május 1-jei csatlakozás előtt.