Magyar forgatókönyvgyár Hollywoodnak

2004.04.09. 15:40
Közép-kelet európai forgatókönyvíró adatbázist hozna létre új pályázatával a script-factory.net, a nyerteseket pedig hollywoodi kapcsolatokkal kecsegteti, de a magyar zsűri magyar nyelvű pályaműveket bírál. A produkciós vezetőt, Sipos Tamást a tervek realitásáról faggatta az Index.
"Közép-kelet Európa első forgatókönyvgyára a

Nemzetközi szinten elérhetővé tenni a magyar forgatókönyvírók filmes ötleteit kétségtelenül úttörő kezdeményezés. Sipos Tamást, a script-factory.net produkciós vezetőjét arról kérdezte az Index, hogy ez mennyire reális.

Nem vagyunk lefedve

Sipos szerint, ha sikerrel zárul a májusi 15-ei határidejű szinopszis-pályázat, száz-kétszáz beérkezett magyar nyelvű pályaművel (3-10 oldalban kidolgozott filmötlet) rendelkezhet az adatbázis. Tekintetbe véve, hogy a nyugat-európai és amerikai forgatókönyv-adatbázisok szinopszis-mennyisége tízezernél kezdődik, a versenyképesség távolabbi cél. "Közép-Kelet Európában még nem volt ilyen kezdeményezés, az egész régió lefedetlen"- mutatott rá a vállalkozás előnyös oldalára a produkciós vezető.

A pályázatokat magyar nyelven várják, magyar zsűri dönt róla, és csak az első tíz helyezett forgatókönyv-ötletét fordítatják le "profi műfordítókkal" angolra, franciára és németre. "Egyelőre csak Magyarországon akarjuk felmérni a helyzetet" - magyarázta Sipos. A nemzetköziség egyelőre csak annyiban érzékelhető, hogy "nemzetközileg is érthető, közönségsikerre számító" pályaműveket várnak. "Decemberben, ha sikeresen lezajlott a pályázat, és már részt vettünk a nemzetközi roadshow-n is, akkor terjesztjük ki a Balti-tengertől az Adriáig az adatbázist" - tette hozzá Sipos Tamás.

Jutalékot mi kapunk

A kiírásban a legjobb tíz filmötlet alkotójának nyereménye szerződéskötés és workshopokon való részvétel. Sipos szavaival: "Az első tíz ötlet produceri portfolióval összetűzve Cannes-ban kezdi májusban a nyugat-európai road-show-ját, amelyet a magyarországi és amerikai tárgyalássorozat követ."

A producerek számára decemberig ingyenes lesz az anyagok hozzáférési lehetősége, a pályázóknak pedig a részvétel. A nyerteseknek a jutalékról a kiírásban nem esik szó. "Mert nincsenek sztenderdek" - mondta erről a produkciós vezető. "Jutalékot mi kapunk, a pénz jelentősebb része azonban az alkotóé. Ha egy producer felfigyel az ötletre, akkor segítünk a szerződéskötésben, és az abban megállapított összeg az íróé."

Sipos elmondta, hogy a későbbiekben tervezik egy állandó szakmai team felállítását, ami véleményezi a forgatókönyv-ötleteket és az alkotókat szerzői jogvédelmi kérdésekben, az alkotások lektorálásában, és fordításában segíti. Azonban a script-factory nem vállalja a beérkezett filmötletekből forgatókönyv készítését.

Hollywoodi magyarok

"Nemzetközi kapcsolatrendszerekkel a befektetőink, a tulajdonostársak rendelkeznek: a Thalassa-Group PR Kft kommunikációs ügynökség és az IDS Europe Kft üzleti elemző vállalat " - csak ennyit árult el az egyébként "konkrét professzionálisan koordinált kapcsolatokról".

A forgatókönyv-ötleteket elbírálókról Sipos bőbeszédűbb volt: Dobai Péter "az Oscar-díjas Mephisto egyik forgatókönyvírója", Makk Károly filmrendező "rendezők generációit nevelte ki", Morcsányi Géza "dramaturg, és egyben a legsikeresebb magyar könyvkiadó: a Magvető igazgatója", és Sas Tamás "filmrendező, operatőr, az elmúlt években filmjeivel folyamatosan sikerrel tölti meg közönséggel a mozikat".