Még nem váltják le a Sorstalanság producerét

2004.04.13. 17:51
A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) csütörtöki kuratóriumi ülésén véglegesíti a Sorstalanság című film folytatásához szükséges új konstrukciót - tájékoztatta Gréczy László, a film sajtófőnöke az Indexet. A tárgyalásról annyit árult el előre: "producerváltásról egyelőre nincs szó".
"Néhány napon belül szeretnénk folytatni" - jegyezte meg Gréczy Zsolt, a Sorstalanság sajtófőnöke az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre azonos című regénye alapján készülő film több mint két hónapja álló forgatásáról. "Remélhetőleg csütörtökön megállapodásra jutnak a felek" (a Magic Média, az MMK, illetve Koltai Lajos rendező) "és aláírhatják az új szerződéseket" - tette hozzá.

Gréczy szerint "nem fedi az igazságot az MTI múlt heti információja, vagyis, hogy nincs megállapodás a filmet készítő Magic Media, valamint az MMK között". A sajtófőnök szerint "az MMK csak folytatja a terv kidolgozását".

"Az MMK két hete kiadott közleményében is azt hangsúlyozta, hogy a Sorstalanság semmiképpen nem marad félkész torzó" - mondta el az Indexnek Gréczy. Bár a kuratórium április 1-jei ülése után adott nyilatkozat valóban leszögezi, hogy "új gazdasági konstrukció készül jogi és pénzügyi garanciákkal a forgatás folytatására", de közben hangsúlyozza azt is, hogy a produkció "teljes körű pénzügyi, filmszakmai és jogi átvilágítását" folytatják.

A Színes Mai Lap vasárnapi értesülésével kapcsolatban, mely szerint szerződést bontanak a Magic Mediaval, és a cég producere, Barbalics Péter helyébe Hámori András magyar származású kanadai producer lépne, Gréczy annyit árult el az Indexnek: "producerváltásról nincs szó egyelőre". A külföldön ismert filmes nevére megindulhatnak a produkció pénzügyi bizonytalansága miatt eddig visszatartott külföldi támogatások, de ahogy Gréczy fogalmazott: "csak a csütörtöki kuratóriumi ülésen derül ki, hogy pontosan milyen szerepe lesz Hámorinak a produkcióban".

A nemzetközi koprodukcióban készülő filmet eddig öt héten át forgatták, még hat hét munka van hátra Fóton, Dunaújvárosban, Piliscsabán, budapesti helyszíneken és Németországban. A magyar állam az MMK-n keresztül 920 millió forinttal támogatja a 2,5 milliárd forintos költségvetésű alkotást.