A Sorstalanság fejre állt

2004.04.19. 10:22
Mivel a Sorstalanság rendezőjének megrendült a film producerében a bizalma, "a lenullázódott produkció" vezénylését Hámori András folytatja tovább, közölte Koltai Lajos a Klub rádióban.
"A produkció fejre állt, lenullázódott és fizetésképtelen - mondta el indulatos hangon Koltai Lajos a Klub rádiónak adott interjújában első rendezői filmjéről, a Sorstalanságról. - A producerben a stábnak, így személy szerint nekem is régebben megrendült a bizalmam." A rendező kifejtette, Barbalics Péter producernek tisztáznia kellett volna, hogy miért áll kilenc hete a forgatás, és milyen gondok vannak a produkció finanszírozásával, de ezt nem tette meg.

Koltai elmondta, hogy Barbalicstól a film, "a forgatás levezénylését" a jövőben Hámori András, a Kanadában élő magyar üzletember veszi át, akivel Koltai operatőrként már dolgozott együtt a Max és A Napfény íze című filmekben is. "Már most sem Barbalics tartja kézben a produkciót - közölte a rendező -, hanem az MMK." (Magyar Mozgókép Alapítvány). Ahogy Barbalics Péter fogalmazott a Magyar Hírlapnak: a film jogait "beviszi" az MMK-hoz.

A rendező reményei szerint az MMK pótolja ki ideiglenesen a hiányzó összeget. A közalapítvány nem kívánta kommentálni a rendezővel folytatott tárgyalás részleteit, annyit közölt az Indexszel, hogy hétfőn folytatják a tárgyalást, és remélhetőleg csütörtökön aláírják az új finanszírozási modellről szóló szerződést.

A film 2,5 milliárd forintos költségvetésébe eddig csak az állam (920 millió forint) és az Eurimages szállt be. A beharangozott külföldi pénzek nem érkeztek meg. Koltai elmondta, az MMK-n kívül alapítványi támogatási rendszerektől is remél a produkció támogatást, és más "különféle összegeket" is várnak. Elmondása szerint elkerülhetetlen egy komoly vizsgálat, ami az eltűnt pénz útját vizsgálná. A munkálatok a rendező reményei szerint április 26-án folytatódnak Fóton. Még 37 forgatási nap lenne hátra.