Valér
2 °C
8 °C

Cannes-ban versenyez a Kontroll

2004.04.21. 16:43
Antal Nimród Kontroll című játékfilmje és Mundruczó Kornél Kis Apokrif No. 2 című rövidfilmje is szerepel a május 12-én kezdődő 57. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában - jelentették be ma délelőtt Párizsban a fesztivál sajtótájékoztatóján.
A nemzetközi filmszakma legjelentősebb eseményeként elismert Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 18 versenyfilm között Wong Kar-Wai (2046), Michael Moore (Fahrenheit 9/11), Emir Kusturica (Zivot je cudo) és a Coen testvérek legújabb alkotása (The Ladykillers) mellett a Shrek 2 is versenyfilmként szerepel, míg például a Tróját és a Kill Bill 2-t információs blokkban vetítik. A fesztivál nyitófilmje Pedro Almodóvar botránygyanús versenyen kívüli darabja, a La mala educación.

A vendéglátó franciák a versenyben Agnes Jaoui (Comme un miracle), Olivier Assayas (Clean) és Tony Gatlif (Exils) filmjével képviseltetik magukat. Tíz év után először került be a válogatásba német film: Hans Weingartner Die fetten Jahre sind vorbei című alkotásában a Good Bye, Lenin főszereplője játszik. Az idei cannes-i filmvetélkedőn 11 ország 18 filmjéről dönt a Quentin Tarantino vezette kilenctagú zsűri, köztük három mozisztár, a francia Emmanuelle Béart, a skót Tilda Swinton és az amerikai Kathleen Turner. Magyar film nem jutott a döntőbe, de az Un certain regard - Egy bizonyos tekintet elnevezésű szekcióban vetítik Antall Nimród Kontrollját.

Nem Tarantino dönt a Kontrollról

Tekintse meg képeinket!
Antal Nimród Kontroll című filmjének világpremierjére május második hetében kerül sor a fesztiválon. A 2003-as év legnézettebb magyar filmje a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kameraért indul. Kilenc elsőfilm közül választja ki a győztest a független zsűri.

Cannes-ban 1998-ban szerepelt utoljára magyar játékfilm a fesztivál hivatalos programjaiban. Antal Nimród első játékfilmjének sikere a Magyar Filmunió szerint nem előzmények nélküli: a magyar filmkritikusok és a filmszemle számos díjai mellett már februárban is komoly nemzetközi érdeklődést váltott ki, hiszen a szemlén a külföldi kritikusok elismerését, a Gene Moskowitz díjat is elnyerte.

Mundruczó Kornél Kis Apokrif No. 2 című 22 perces vizsgafilmjével is megismerkedhet a május 23-ig tartó cannes-i fesztivál közönsége. A legkiválóbb főiskolás filmeket felvonultató fel Cinéfondation elnevezésű program először mutat be magyar alkotást.