Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Lyukas zoknis szamuráj, kungfuzó leszbik

2004.05.06. 20:13
A Fülöp-szigeteki nyomornegyed Pókemberétől kezdve az őrült kínai Amelie-ig mindenki feltűnt a vásznon Európa legnagyobb távolkeleti filmfesztiválján az észak olaszországi Udinében. Hat ország ötvenhét filmjét vetítették le a nemzetközi közönségnek április 23-tól május 1-ig a 6. Far East Filmen.
A hosszú hajú John mély átéléssel játssza hegedűn saját szerzeményeit, a szórakozott Eve lengyel verseket fordít kínaira. Midketten Európába vágynak, de Hong Kong az otthonuk, ahol halálra idegesítik környezetüket. Johnnie To filmjének (Turn left turn right) elvarázsolt szerelmespárja azt mutatja, hogy mi a távol-keleti közönség véleménye az európai filmekről: művésziek, elvontak és élvezhetetlenek.

Az ázsiai mozik 2003-ban bemutatott közönségdíjas és fesztiváldíjas műveiből válogatott udinei felhozatal is azt szemléltette, hogy Ázsia a tömegfilmek fő piaca, ami még Hollywoodnál is többféle szórakoztató filmet termel.

Európában igény lenne ezekre a filmekre, de évente csak egy-kettőt láthat a nagyérdemű. Az elvonásnak köszönhető, hogy a filmklubként indult Far East Film hat év alatt Európa legnagyobb távol-keleti fesztiváljává nőtte ki magát.

Idén - a közönségdíjas rendezvény történetében először - az európai közönség a kifinomult hírnevéhez méltónak bizonyult: nem a - szintén jó minőségű - vígjátékokat, féktelen blődli-paródiákat értékelte magas pontszámmal, hanem három komolyabb tárgyú alkotást: egy japán szamurájfilmet (The Twilight Samurai), egy dél-koreai háborús történelmi filmet (Tae Guk Gi), és egy szépen fényképezett kínai szerelmesfilmet (Nuan).

Lyukas zoknis szamuráj

Tekintse meg képeinket!
A győztes The Twilight Samurai bizonyítja, hogy szamurájfilmek Akira Kurosawa után is léteznek. Japánban egy független csatorna hozta újra divatba a műfajt a Samurai Saturdays sorozattal, nemzetközi figyelmet pedig a zsánernak Quentin Tarantino Kill Bill-je és a Tom Cruise-féle Az utolsó szamuráj (The Last Samurai) hozott.

A The Twilight Samurai Az utolsó szamurájhoz hasonlóan a letűnt Sógun-kor végén, 1860-ban játszódik. De míg Tom Cruise a kor teljes történelmi díszletét igénybe veszi, addig Hiroyuki Sanada, a mosdatlan Twilight Samurai borostás koponyájával lyukas zokniban mászkál. (Mégis méltóságteljesebb figura Cruise-nál.) Seibei a Sógunnak dolgozik írnokként. Csak ötven koku rízs az évi apanázsa, és hogy a két kislányát ne kelljen a folyóba dobnia, eladja a kardját. Így mikor fiatalkori szerelme feltűnik, bottal tud csak párbajt vívni érte, de az egykor tanult harctudása még így is megindítja körülötte az eseményeket.

Az életszerű hétköznapiság adja a harminc éve filmező Yamada Yoji negyvennyolcadik filmjének egyre növekvő nemzetközi sikerét. Mikor Japán után Udinében is a legjobb filmnek választották a The Twilight Samurai-t, az éppen az amerikai mozikban debütált sikeresen. A tengerentúlon egy hét alatt a legnézettebb független alkotás lett, a kritika pedig utólag azon sajnálkozott, hogy az Oscarra jelölt film nem kapta meg a legjobb külföldi filmnek járó szobrot.

Csalogató koreai vérengzés

Tekintse meg képeinket!
A második legjobb filmnek Udinében a Tae Guk Gi-t választották, amiről a fesztivál sajtótájékoztatóján kiderült, hogy nemcsak 2003, de minden idők legnézettebb dél-koreai filmje. Az észak-dél koreai háborús eposzt Dél-Koreában még az öregek is megnézték, pedig ott esküvő után már nem szokás moziba járni. "Reméljük nem ez volt az utolsó filmjük" - mondta a producer, akinek tájékoztatása szerint a Tae Guk Gi bevételét összesen 90 millió dollárra kalkulálják az év végéig csak Dél-Koreában, nem számítva a külföldi piacot, köztük a legfontosabbat, Japánt.

A legnagyobb hazai költségvetésű, 13 millió dollárból készült film csatajeleneteinek élethűsége, brutalitása A Gyűrűk urá-éval vetekszik, bár az is lehet, hogy digitális trükkök helyett élő emberek fejét lőtték szét a film kedvéért. A két fiútestvér tragikus történetét hazai top-sztárok (Jang Dong-gum és Won Bin) jelenítették meg. Kang Je-gyu rendező elmondta, a film egyszerre lett rendezőközpontú illetve producerközpontú, vagyis személyes, szerzői és tömegfilm.

SARS üldözte kínai szerelmesek

Tekintse meg képeinket!
A harmadik helyezettet, a tragikus kínai szerelmi történetet (Nuan) hazájában nem sokan látták. Ez - ahogy a kerekasztal beszélgetésen elhangzott -, a 2003-as kínai és hongkongi mozi fő ellenségének a SARS vírusnak köszönhető. A SARS még a kalózmásolatoknál is hatékonyabban tartotta távol az év első felében az érdeklődőket a mozitól. (2003 év legnézettebb filmjének, a Hősnek (Hero) nem véletlenül esett év végére a bemutatója, amikor is egymaga 37,5 millió dolláros bevételt produkált, legális DVD eladásból pedig 18-at.)

A Nuan csak külsőségeiben hasonlít a Hőshöz. Azoknak a nemzetközi piacra szánt kínai filmeknek a sorát követi, melyek a vidéki táj szépelgésének csapdájába esnek: a festői szépségű képekhez a szereplők szinte csak asszisztálnak. A történet szerint a falu legszebb párja találkozik tíz év után újra egymással. A fiú közben egyetemet végzett, míg a lány a kifordult lába miatt vidéken maradt, és a falu süketnémájához ment feleségül.

Kungfus leszbik

Tarantino tiszteletére, aki a hagyományos ázsiai kultfilmeket idézi fel a Shaw Brothers gyártotta Kill Billben, reggelente és éjjelente Chor Yuen - szintén SB-s - 1970-es években készült filmjei szerepeltek a műsoron. Az 1972-es Intimate Confessions Of A Chinese Courtesan-ban például egy erősen sminkelt leszbi kurtizán páros akrobatikus küzdelmeit piros vérzuhatag és élveteg öregek övezik.

Magyar kórusmű a hongkongi akcióban

A 2003-as - ezúttal díjazatlan - felhozatal viszont éppen a hagyománytól eltérő műfajkeverést szemléltette. Paródiák sorát thaiföldi horror (Buppha Ratree), fülöp-szigeteki képregényadaptáció (Gagamboy) és thai kick-boksz akciófilm (Bodygard-Nah-Liam) dúsította.

De láthattunk transzvesztita kick-boxer (Beautiful Boxer), és testépítővé vált kilépett buddhista pap (Running On Karma) élettörténetét és olyan romantikus-thrillereket, mint a kínai Améliét (Baober In Love) és a dél-koreai Iskola a határont (Once Upon A Time In A High School: Spirit Of Jeet Kune Do). A hong-kongi Szigorúan piszkos ügyek (Infernal Affairs) kasszarobbantó akciófilm második részét pedig magyar kórusművek tették melodramatikussá.