Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A Sorstalanság producere ártatlan?

2004.06.11. 20:07
Bár egy londoni cég vizsgálata alapján áprilisban a zavaros pénzügyek miatt menesztették a Sorstalanság producerét, Barbalics Pétert, a Magyar Mozgókép Kuratórium június 11-én közzétett féloldalas vizsgálata utólag mindent rendben talált. A Barbalicsot név szerint nem is említő közlemény a lázadozó producerek kérdéseire sem adott választ. Az ügyben érintettek közül egyedül Koltai Lajos rendező sofőrje nyilatkozott az Indexnek. (Cikkünkből egyes információkat a kampánycsend idejére eltávolítottunk - a szerk.)
Egy hónapos vizsgálódás után a Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriuma féloldalas közleményben jelentette be: elfogadta a Sorstalanság című film számviteli beszámolóját. A 730 milliós állami támogatás sorsáról szóló vizsgálat összefoglalója meg sem említi az április közepén leváltott producer, Barbalics Péter nevét. Mint ismeretes, a film forgatása egy hónapja indult újra, miután a pénzügyi zavarok miatt hónapokig szüneteltetni kellett a felvételeket. Az Index megpróbálta megkérdezni a közalapítvány vezetőit, hogy ha valójában minden rendben volt a produkció menedzselésével, akkor miért kellett őt meneszteni, az MMK elnöke és munkatársai azonban többszöri megkeresésünkre is elérhetetlenek voltak.

Tekintse meg képeinket!
Bár a Magyar Mozgókép Közalapítvány a Sorstalanság körül kirobbant finanszírozási botrány után bejelentette, hogy pénzügyi átvilágítást végez majd a közel egymilliárdos állami támogatásban részesített produkciónál, a pénteken kiadott rövid vizsgálati összefoglaló azonban a részletek említése nélkül azt közli, hogy az ellenőrzési és elszámoltatási csoport mindent rendben talált az átutalások felhasználásánál.

A közalapítvány vizsgálata név szerint nem is említi a pénzügyi nehézségek miatt menesztett Barbalics Pétert. A féloldalas közleményben csupán az exproducer cége szerepel: "produkció megvalósításához nyújtott 920 millió Ft támogatásból a Magic Media Rt. számára átutalt 730 millió Ft támogatás pénzügyi elszámoltatása megtörtént". Az MMK Kuratóriuma által szignált összefoglaló a továbbiakban leszögezi, hogy a Barbalics-cég "a támogatás felhasználását bizonylatokkal, illetve számlákkal igazolta", az MMK pedig "a beszámolót számviteli vonatkozásban elfogadta". Az egy hónapot igénybevevő átvilágítás ellenére a közalapítvány szerint augusztus 31.-ig felkért szakmai ellenőrök, független könyvvizsgáló bevonásával folytatják a támogatás felhasználásának szakmai ellenőrzését, valamint az eredeti, de különösen a koprodukciós szerződések értékelését.

A produkció

Koltai Lajos rendező a nap folyamán nem tudott reagálni az MMK előzetes vizsgálati eredményére, hiszen ahogy az Index a rendező sofőrjétől megtudta, "egész nap Börgöndön ül egy füstös mozdonyban és forgat". Pedig a vizsgálat szerint "számviteli vonatkozásban" elfogadható az előző producer munkája, míg Koltai még a hétfői, piliscsabai forgatáson tartott sajtótájékoztatón is "nem tiszta vezető ember"-ként jellemezte Barbalicsot.

Forgatás
Piliscsabán az amerikai dzsipek már felszabadították a koncentrációs tábort, Budapesten a hazaérkezést forgatják, majd két hetes magyar forgatás után a német Halle környékén kerül sor a hazafele út néhány jelenetére.
Gréczy Zsolt a produkció sajtófőnöke szerint a Kertész Imre írta forgatókönyv történetében nem okozott törést a többhónapos kényszerszünet. Pados Gyula operatőr szűrőkkel, a kellékesek műhóval együttesen megoldották a téli jeleneteket.
A brit Daniel Craiget már Hámori András producer szerződtette egy amerikai katona szerepére. Nagy Marcell mellett a további magyar szereplők: Haumann Péter, Bán János, Dimény Áron, Rajhona Ádám, Shell Judit és Máté Gábor.
Miután a produkciót másfél hónapja a londoni székhelyű Film Finance Ltd. már átvizsgálta és 200 millió forintos indokolatlan hiányt talált a költségvetésben, jelentette ki először a rendező, hogy "mélységesen csalódott" a producerben. Barbalics Pétert ekkor menesztették tisztjéből, és Hámori András kanadai producer és a Magyar Mozgókép kft. kirendelt produkciós vezetője, Sík Endre vette át az irányítást. Sík Endrének, akit az Index a másik forgatási helyszínen, a Székesfehérvár melletti hómezőn kapott telefonvégre, nem áll szándékában értékelni az MMK vizsgálati eredményét.

Hámori András jelenleg elérhetetlen, a hétfői sajtótájékoztatón viszont anélkül nyilatkozott a film jelenlegi finanszírozási helyzetéről, hogy konkrét számokat említett volna a már vele folytatott tárgyalások után ténylegessé vált koprodukciós partnerek, az angol RenegadeFilms és a német Euroarts támogatási arányáról. Hámori annyit még elárult, hogy új befektetőkre is szüksége van a produkciónak, illetve, hogy négy-öt, köztük két magyar bankot is bevontak a kölcsönök felvétele és fedezetvállalása céljából. A költségvetés változatlanul 2,7 milliárd forint.

A hétfői sajtótájékoztatón a szűkszavúan előadott anyagi helyzetnél nagyobb hangsúlyt fektettek a film főszereplője, az eddig titokban tartott 13 éves Nagy Marcell bemutatására. Marcell a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy megviselte a többhónapos kényszerszünet, de élvezi a forgatást. A készítők szerint ezzel az egész stáb így van.

A producerek

A Sorstalanságnak ítélt állami pénzekkel kapcsolatban két hete a Magyar Producerek Szövetségének hat vezetője is kérdéseket intézett az MMK-hoz. A producerek Cannes-i tapasztalatai szerint ugyanis a filmről szivárgó zavaros hírek már a koprodukciós vállalkozásokat is veszélyeztetik. A szövetség vezetői nyílt levélben és sajtótájékoztatón sürgették a közalapítványt, hogy tisztázza, valójában mekkora költségvetéssel tervezik megvalósítani a produkciót, milyen alapokból finanszírozták a hazai filmtámogatások sokszorosát kitevő keretet, milyen feltételekkel kötöttek szerződést az új producerrel, és kik a film külföldi támogatói.

A pénteki sajtóközleményben megválaszolatlan kérdések miatt megkerestük az MMK vezetőit, ám többszöri próbálkozásunk ellenére Tóth Erzsébetet és munkatársait nem sikerült elérni.