Akiknek az új könyveiért ölni tudna Hollywood

2012.12.25. 16:09
Régen minden jobb volt, Hollywood az eredeti ötletek felkarolása helyett ma már csak a sikerkönyvek CGI-orgiába fulladó, lélektelen adaptációit ontja. Szinte minden Alkonyat-, Harry Potter- és Éhezők viadala-kaliberű nyári blockbuster idején így panaszkodik az internet népe. Pedig már a 80-as években is minden jó filmötletet a regényekből loptak a Rambótól (P. Morell: Első vér) kezdve a Die Hardig (R. Thorp: Nothing Lasts Forever), csak akkor még nem volt ennyi blog, hogy megírja az ilyesmit. A Hollywood Reporter nemrég összeszedte a 25 legbefolyásosabb kortárs angolszász bestseller írót, akiktől többnyire már rögtön azután megveszik a legújabb könyvük megfilmesítési jogait, hogy egy sajtótájékoztatón bejelentették a címét.

1. Stephen King

A horrorpápa, aki a rajongói szerint akkor írta a legjobb regényeit, amikor kokainistia volt, Stanley Kubrick és Jack Nicholson 1980-as Ragyogása után lett a hollywoodi álomgyár kedvence. Bár Brian de Palma már 76-ban összehozta a Carrie-t, a King-adaptációk dömpingje 1982 után szabadult el: azóta is minden évben leforgatnak legalább egy mozifilmet, tévéjátékot vagy sorozatepizódot valamelyik regényéből vagy novellájából, az IMDb-n pedig a mai napig a 94-es A remény rabjai birtokolja a legjobb film megtisztelő címét.

Az író egyébként rendszeresen vállal produceri teendőket és kisebb színészi szerepeket a Stephen King-filmekben, a 86-os Maximális túlhajtást pedig ő maga rendezte. Bár a nagy reményekkel várt Setét torony-tévésorozatát elkaszálták a stúdiók, 2013-ban sem maradunk King-adaptáció nélkül: jön a Carrie-remake. King neve egyébként csak a mozikban 1,5 milliárdos bevételt hozott a filmforgalmazóknak az elmúlt 30 évben, és akkor ehhez még nem is számoltuk hozzá a vele eladott rövidfilmek és tévésorozatok bevételét.

2. Elmore Leonard

Quentin Tarantino sosem titkolta, hogy a 87 éves Elmore Leonard a kedvenc írója, akitől mindig is előszeretettel nyúlt le gengsztertípusokat és csavaros sztorikat. A hommage-mániás rendező legjobbjának kikiáltott Jackie Brown például a Rum Punch című Leonard-regényből készült, aminek az előzményeit, a The Scwitch-et 2013-ban szintén a szerző könyve alapján forgatja majd le. Elmore Leonard sajátos stílusú, gyilkos humorú krimijeiből készült egyébként a Szóljatok a köpcösnek! és a George Clooney-féle Mint a kámfor is, de a szerző a cowboycsizmás pisztolyhősök világában is otthon van: a 3:10 to Yuma című novellájából két mozifilm, A törvény emberéből pedig tévésorozat készült. Csak a filmekkel félmilliárd dollárt sajtolt ki Hollywood az Elmore Leonard-regényekből.

3. Nicholas Sparks

Danielle Steele férfitestben. A 65-ös születésű író nyáltenger regényeit az ezredforduló óta filmesítik meg folyamatosan, többnyire olyan veterán szívtiprókkal a főszerepben, mint Kevin Costner és Richard Gere (Üzenet a palackban, Éjjel a parton) vagy fiatal tiniidolokkal, mint Zac Efron és Miley Cyrus (Szerencsecsillag, Az utolsó dal). A Sparks-könyvekkel több, mint 660 milliót kaszált eddig Hollywood.

4. E. L. James

A mamipornó lassan ötvenes nagyasszonya, aki gyenge Alkonyat-fanfictionök hegesztésével kezdte, a nevetségesen túlhype-olt A szürke ötven árnyalatából viszont már több, mint 60 millió példányt adott el. A kötözős szexet népszerűsítő, otthon ülő anyukák örök kedvencévé váló regénytrilógiából (A szürke, A sötétség és A szabadság ötven árnyalata) a Focus Features fog tuti kasszasiker filmváltozatokat gyártani a következő néhány évben.

5. Suzanne Collins

A nő, aki megírta az Alkonyat utáni Alkonyatokat. Ez most persze sarkítás, mert az Éhezők viadala című, sablonos ifjúsági Menekülő ember kicsivel emészthetőbb könyvben és filmben is, mint a fényimádó vámpírok családi kínszenvedése. De rögtön igaz lesz a kijelentés, ha megnézzük a közös célcsoportot (identitáskereső tinilányok) és hogy a regényekből is ugyanaz a stúdió, a Lionsgate forgat minimum félmilliárdos bevételt generáló filmeket (az Éhezők viadala ugyanis 686,5 milliót kaszált a mozikban).

6. Robert Kirkman

Örülhet minden képregénygeek: a Hollywood Reporter az első tíz legbefolyásosabb ponyvaíró közé sorolta Kirkmant, pedig ez a jóember semmi mást nem csinált, csak bekamuzott a kiadójának egy végtelenségig folytatható, ufós tucatképregényt. Ebből lett végül a 100 füzetet megélt, zombiapokalipszisnek álcázott szociodráma, a Walking Dead, ami mára minden idők legnépszerűbb tévésorozatává nőtte ki magát (kábelen, a 18-49 évesek körében).

7. George R. R. Martin

Van, akinek tényleg be kell mutatni 2012-ben a kúrós-kardozós-körmönfontan kavarós, modern fantasy 63 éves atyját, akiért az HBO-felsővezetés mellett a világ összes Trónok harca-rajongója is naponta imádkozik, nehogy azelőtt meghaljon, hogy megírta volna a Tűz és jég dala-ciklus 6-7. kötetét?

8. James Patterson

Amerika egyik kedvenc thrillerírójának, a 65 éves James Pattersonnak két Alex Cross-regényéből is Morgan Freeman főszereplésével készült mozifilm (A gyűjtő, A pók hálójában), az idei Alex Crossban viszont már Tyler Perryre cserélték a keménytökű főhőst. 2014-ben Patterson állítólag saját maga rendez filmet a Maximum Ride című regényéből, bár a nevével eladott eddigi filmek csak 191 millió dolláros összbevételt produkáltak.

9. Michael Lewis

Az 52 éves Michael Lewis azdasági újságíróként kezdte, később viszont az igaz történeten alapuló, nonfiction zsáner regények mestere lett. Sportos témájú könyveiből két díjesővel elhalmozott film is készült: az amerikai focis A szív bajnokaiért Sandra Bullcok Oscar-díjat kapott, Brad Pitt baseballmenedzselő Pénzcsinálója pedig a filmfesztiválokon tarolt. A két mozifilm összesen 420 milliót kaszált.

10. Stephenie Meyer

Máig érthetetlen, hogy a vámpír- és farkasembermítoszt látványosan szembeköpő, napimádó vérszívós, csecsemőkbe beleszerető plüsskutyás regényfolyamból hogyan fogyott el 63 millió példány. Nem kevésbé sokkoló, hogy az eddigi öt Alkonyat-film 3,2 milliárd dollárt termelt a mozipénztáraknál.

11. J. K. Rowling

Szintén nem kell ma már senkinek sem bemutatni az állástalan, depressziós tanítónőből a szórakoztatóipar egyik legnépszerűbb fantasy brandjét felépítő milliomos írót, mert aki 2012-ben nem tudja, kicsoda J. K. Rowling, azt valószínűleg most olvasztották ki az évtizedes mélyfagyasztásból, mint Stallonét a Pusztítóban.

A népszerű varázslótanoncos mese a jól bevált The Hero's Journey-mítoszformula mentén épült fel: a szerencsétlen, árva fiú összehaverkodik egy szőrös óriással meg egy vicces sidekickkel (aki még a nőt is megszerzi a kaland végén), és persze az öreg mesterétől megtudja, hogy neki kell legyőznie a mágikus világ új bajnokaként a gonosz zsarnokot (aki ezúttal nem a főhős apja). A 2001 és 2011 között mozikba került Harry Potter-filmek 8 milliárd dollárnyi bevételt termeltek.

12. Tom Clancy

A hidegháborús kémek és modern terrorellenes kommandók legnépszerűbb krónikása, akinek a Jack Ryan-sorozatából olyan legendás akciófilmek készültek, mint a Vadászat a Vörös Októberre, a Férfias játékok, a Végveszélyben és a kevésbé sikerült A rettegés arénája. A 65 éves író eemellett a játékiparba is fejest ugrott (fő kreátora a lopakodva gyilkolós Splinter Cell-sorozatnak és a Rainbow Sixnek), jövőre pedig újabb Jack Ryan-film készülhet a népszerű regénybéli CIA-ügynök bevetéseiről. Tom Clancy-regényeinek megfilmesítésével eddig 790 milliót kaszáltak a stúdiók.

13. Dennis Lehane

Akár hollywoodi mondás is lehetne: aki Lehane legjobb krimijeiből forgat filmet, előre ürítsen ki egy polcot a várható díjaknak. A Titokzatos folyó például két Oscart is kapott, a bűnös Bostont bemutató Hideg nyomon ünnepelt rendezőt csinált Benjamin Géza Affleckből, és még Scorsese Viharszigete is összehozott néhány szobrocskát Dante Ferretti látványtervezőnek. Lehan egyébként forgatókönyvíróként a Drót néhány évadában is részt vett, a szintén népszerű Gengszterkorzót pedig produceri konzultánsként segítette. A regényeiből eddig 487 millió dollárt sajtolt ki a filmipar.

14. Charlaine Harris

A 61 éves, vámpírrajongó írőnő megmutatta, hogy Bram Stoker vérszívóiból nem feltétlenül kell jóságos, napfényben csillogó albínókat faragni a kasszasikerhez. A 2001 óta hömpölygő, louisianai vámpírhistóriája, a True Blood annyira korán tetszett meg az HBO-nak, hogy a sorozatverzió már teljesen máshogy vitte tovább a dögös főhősnő, Sookie Stackhouse élőholtpornós kalandjait, mint a megjelenésű regények. Charline Harris egyébként Shakespeare koráról és Aurora Teagarden misztikus nyomozásairól is összehozott egy népszerű regénysorozatot, így csak idő kérdése, hogy valaki ezekből is sorozatot kreáljon.

15. Daniel H. Wilson

A 34 éves sci-fi író kakukktojásnak tűnhet a Hollywood Reporter listáján, hiszen a Robopocalypse című, droidlázadásos regényéből csak 2014-ben fog Spielberg filmet forgatni, a How to Survive A Robot Uprisingot pedig 2005 óta képtelen leforgatni a Paramount.

16. Ken Follett

A világ egyik legismertebb ponyvaírója, aki a ’70-es években még a brit Munkáspárt aktivistája volt, ma viszont már 100 milliós példányszámban adja el a regényeit. Itthon a 90-es években a Phoenix Kiadó és Hajja & Fiai ontotta a könyveit, 2000 óta a Gabo népszerűsítette a szerzőt. Legutóbbi regénytrilógiájának első részéért, A titánok bukásáért a magyar olvasók neki ítélték a Libri Aranyköny díját, amit az író személyesen vett át Budapesten:

De nemcsak ez köti hozzánk, magyarokhoz Folletet: A katedrális című regényéből (és persze a folytatásából) évek óta Etyeken forgatnak tévésorozatot.

17. Cormac McCarthy

Az ezredforduló utáni nemcsak a szórakoztatóipar, de az irodalmi kánon is újra felfedezte magának a 60-as évek óta aktív, véres tollú írófejedelmet, aki még Pulitzer-díjat is kapott megsemmisítő erejű Mad Max-könyvéért, Az útért. Az agyondíjazott Nem vénnek való vidék után elkerülhetetlen a többi regényének megfilmesítése: 2013 jön a Child of God és a Scorsese-féle The Counselor. A McCarthy-regények moziváltozatai 217,3 millió dolláros összbevételt

18. Seth Grahame-Smith

A 36 éves, horrorrajongó Grahame-Smith Abraham Lincoln, a vámpírvadász című regényéből készült film 116 milliós bevételt termelt, a Lionsgate viszont túl régóta ül a Büszkeség és balítélet meg a zombik filmes jogain ahhoz, hogy egy újabb kosztümös élőholtaprításból bármi jó sülhessen ki.

19. Laura Hillenbrand

Újabb kakukktojás a listán: a 45 éves írónőnek eddig egyetlen lóversenyes regényét, a Seabiscuitet filmesítették meg Vágta címmel, ami mindössze 148 millió dollárt kapart össze, így a Hillenbrand-életmű egyelőre még nehezen kiáltható ki Hollywood új kincsesbányájának.

20. Jeff Kinney

Jeff Kinney a sok hatvankörüli bestseller író között 41 évesen is ünnepelt celebbé tudott válni: Wimpy Kid című ifjúsági regénysorozatából már három film is készült (Egy ropi naplója, Testvérháború, Kutya egy idő), és mivel eddig már kilencet írt, évekre elláthatja munícióval a Dune Entertainmentet és a Foxot. Az eddigi három Wimpy Kid-mozifilm 224,6 millió dollárt kaszált.

21. Candace Bushnell

Az 54 éves írónő évekig küldözgette a New York Observernek naplóbejegyzéseit a nagyvárosi a szex- és vásárlásmániás szinglik életéről. Ezekből először könyvváltozat lett, idővel viszont olyan tévésorozatokká nőtte ki magát a téma, mint a Szex és New York, a Rúzs és New York és a Carrie naplója. Carrie Bredshaw és a többi idegesítő karakter végül két mozifilmben is szerepelt, amelyekkel 703,5 milliót húztak ki a producerek a szerencsétlen mozinézől zsebéből.

22. Gillian Flynn

Nagyon kollegiális a Hollywood Reporter: a filmipart uraló 25 legfontosabb író közé berakták az Entertainment Weekly tévékritikusát, Gillian Flynnt is, akinek a Gone Girl című regényéből forgattak ugyan egy filmet, de senki sem tudja, mikor fogják bemutatni.

23. Neil Gaiman

A 80-as évek óta semmit sem változó, borzas hajú, bőrdzsekis Gaiman egyértelműen a geek popkultúra rocksztárja, ráadásul a csodálatos képregényei és urban fantasy regényei (Sandman, Amerikai istenek, Sosehol és társai) már magyarul is olvashatóak.

Műveiből született már filmadaptáció (Csillagpor, Coraline és a titkos ajtó) és tévésorozat (Sosehol), pár éve pedig maga Gaiman is fejest ugrott a mozgóképes showbizniszbe: az ő forgatókönyvéből készült a Tükörálarc és a Beowulf, a Doctor Who tévésorozathoz írt epizódjaiért pedig Hugo- és SXF-díjat kapott. Jövőre elvileg az ő felügyeletével készül tévésorozat az Amerikai istenekből. Gaiman filmjei eddig 456,3 milliót kaszáltak a mozikban. Az írófejedelem Indexnek adott interjúja itt olvasható.

24. John Grisham

Grisham egy Stephen Kinget és Tom Clancyt megszégyenítően népszerű angolszász bestseller író, akinek a regényei több, mint 250 millió példányban fogytak el az elmúlt évtizedekben. A politikába és az ügyvédkedésbe is belekóstoló Grisham volt a 90-es évek legnépszerűbb szerzője, nem véletlenül: regényeiből folyamatosan készültek az olyan kultikus ügyvédthrillerek, mint a 93-as A cég, a szintén 93-as A pelikán ügyirat, a 94-es Az ügyfél vagy a 96-os Ha ölni kell. Népszerűsége az ezredforduló után a Kelekótya karácsony című botlása ellenére sem kopott meg: Az ítélet eladó mozifilm és A cég című sorozat is az ő műveiből készült. Megfilmesített regényeiből eddig közel egymilliárdos bevétele volt Hollywoodnak.

25. Sara Shepard

A mindössze 34 éves, ám hihetetlenül termékeny írónő igazi aranytojást tojó tyúk az ABC Family tévécsatornának: eddig 22 ifjúsági regényt írt egy csapatnyi dögös és hazudós tinilányról, akiket csupa húsz és harminc közötti bombázó alakít a Csinos kis hazugok és a The Lying Game című sorozatokban.

+1. J. R. R. Tolkien

000 SAPA970203189970

Érthetetlen, miért maradt ki a Hollywood Reporter összeállításából az az ember, akinek ha nem lennének a folyton pereskedő örökösei, az utolsó papírfecnire rajzolt daltöredékéből és térképskiccéből is önálló trilógiát forgatna Peter Jackson. Hiszen a Gyűrűk Ura-triógia 3 milliárd dollárt kaszált a mozikban, A hobbit pedig pár nap alatt összehozott 230 milliót.