Meghalt a Bosszúvágy rendezője

2013.01.22. 13:38
Michael Winner Charles Bronson mellett Marlon Brandóval és Alain Delonnal és Faye Dunaway-jel is forgatott. Nem hitt a filmművészetben, viszont rettegett étteremkritikus lett Angliában. Hetvenhét éves volt.

Elhunyt Michael Winner brit rendező, a Charles Bronson főszereplésével forgatott Bosszúvágy-sorozat alkotója. Hetvenhét éves volt.

Winner hétfőn halt meg londoni otthonában, beteg volt. Pályafutása során hozzávetőleg harminc filmet forgatott, ezek közül a Bosszúvágy című széria - a Bosszúvágy, a Bosszúvágy 2 és a Bosszúvágy - A terror utcája - voltak a leghíresebbek. Mindhárom rész főszereplője Charles Bronson volt, aki a rendező két korábbi filmjében, a Mestergyilkosban és a Chato földjében is főszerepet játszott. A Bosszúvágy-széria nagy vitákat kavart az Egyesült Államokban a hetvenes években. Charles Bronson egy építészt játszott az 1974-ben bemutatott filmben, akinek feleségét egy rablótámadásban megölik, lánya pedig az események hatására katatón állapotba kerül. Az erőszaktól addig írtózó férfi ezután pisztolyt vásárol, és bosszút esküszik. A folytatásokból amúgy már hiányzik az erőszak, a jog és az igazság kérdéseinek feszegetése, Bronson csak bosszút áll az erőszakos bandákon szerte az országban.

Michael Winner 1935-ben született a brit fővárosban. Pályafutása során Hollywood legnagyobbjaival dolgozott együtt, rendezte többek közt Marlon Brandót, Burt Lancestert vagy épp Faye Dunawayt. Lancester és Alain Delon volt a Skorpió című filmjének két főszereplője, Lancaster A törvény nevében című munkájában is szerepet kapott. Robert Mitchum A nagy álomban állt a kamerái elé. Tűzharc című krimijének stáblistáját Sophia Loren és James Coburn vezette, Faye Dunaway pedig A gonosz lady című kalandfilmjének volt a főszereplője. Brando az Éjszakai jövevény című alkotásában szerepelt.

Nem egy Picasso

Winner akciófilmekre és thrillerekre szakosodott, a munkáját ért bírálatokat sosem vette túl komolyan. "Ha művészetet akarnak, ne vacakoljanak a filmmel. Vegyenek egy Picassót" - mondta.
A rendezés mellett a gasztronómiáért is odavolt: sikeres, bár igen szigorú éttermi kritikus lett belőle, Winner's Dinners című rovata a Sunday Times hasábjain jelent meg. Vitriolos tolla miatt néhány étteremből kitiltották, a legnagyobb dicséret az volt tőle, ha egy ételre azt írta, "kiemelkedő".

Pályája vége felé biztosítási reklámokat forgatott, az általa ezekben a klipekben híressé tett mondatot (Calm down, dear! - Nyugodj meg, édes!) még David Cameron hivatalban lévő brit kormányfő is elsütötte egyszer a törvényhozás alsóházában egy képviselőnőhöz szólva, amivel nagy felháborodást váltott ki.

Egészségi problémái 2007-ben kezdődtek, amikor romlott osztrigát evett és baktériumfertőzést kapott. Utolsó cikkét decemberben írta, elköszönni azonban nem volt hajlandó az olvasóktól. "Ki tudja, karácsony után talán visszatérek. Sinatra is hányszor megcsinálta!" - írta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport