Alan Parker életműdíjat kap a BAFTA-tól

MTI/Index
2013.01.23. 15:54 Módosítva: 2013.01.23. 15:54
A brit filmes és televíziós akadémia (BAFTA) legmagasabb kitüntetésében részesül Alan Parker, A hírnév (Fame) és a Lángoló Mississippi rendezője.

A 68 éves rendező februárban, az akadémia éves díjátadó ceremóniáján veheti majd át a BAFTA Fellowship nevű díjat. A kitüntetéséről szóló hír hallatán a közismerten szókimondó rendező annyit ígért, jó fej lesz a gálán, és tartózkodni fog a politikai tartalmú megnyilatkozásoktól.

A BAFTA Fellowship díja egyfajta életműdíj, amelyet korábban Alfred Hitchcock, Charlie Chaplin, Elizabeth Taylor, John Gielgud, Jacques Costeau, Ingmar Bergman, Vanessa Redgrave, Judi Dench és Anthony Hopkins is megkapott.

Alan Parker 1976-ban készítette első játékfilmjét, a Bugsy Melone-t, de ő rendezte az Éjféli expresszt, a Promenád a gyönyörbe című zseniális komédiát, a Madárkát és az Angyalszív című thrillert is, amiben Robert De Niro alakította a sátánt igen lelkesen. Alkotásait és rendezői munkáját több ízben jelölték Oscar-díjra, a The Commitments című 1991-es filmjével két BAFTA-díjat nyert.