Andy Vajna kiakadt a Művészeti Akadémián

2013.02.04. 16:15 Módosítva: 2013.02.04. 16:43
Andy Vajna „feláll és hazamegy", vagyis lemond, ha a filmeseket is a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia alá sorolják, jelentette ki a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos az ATV Szabad szemmel című műsorában.

Andy Vajna az ATV-n kijelentette: nem fogadja el, hogy a kormány a magyar filmekre szánt pénzt a többi kulturális támogatással együtt odaadja a Magyar Művészeti Akadémiának, hogy ezt követően a mostanában botrányokkal övezett testület döntsön a filmes juttatásokról.

Korábban ugyanis a kultúráért felelős emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán a Magyar Művészeti Akadémiát akarta megtenni a kultúra csúcsszervének. Még tavaly novemberben közölte: „A kormány odaadja nekik az összes támogatást, aztán ők fogják autonóm módon elosztani. Szerintem ez a jövő, nem az, hogy a miniszter és az államtitkár osztogat, számolgat”.

„Ha ez a cél, akkor itt nincs rám szükség” – jelentette ki a vasárnap esti tévéműsorban Vajna, aki szerint ha a kormánynak nem tetszik az a sikeres rendszer, amit létrehozott, akkor feláll és hazamegy. Vajna azt is elmondta az ATV-n, hogy egyszer találkozott az MMA tagkaival: akkor abban maradtak, hogy Fekete Györgyék békén hagyják a filmművészetet.