Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Az Oscar-gála percről-percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Az Aliens vagy a T2 kapott több Oscart?

    A Gyűrűk Ura: A király visszatér máig rekordnak számító, tizenegy Oscarját mindenki ismeri. De hány díjat nyert a többi közönségkedvenc folytatás, a Keresztapa 2, az Indiana Jones és a Végzet temploma vagy A sötét lovag? Íme 10 Oscar-díjas film, ami semmiben sem rosszabb az adott franchise első részénél.

  • A számok nem hazudnak, főleg, ha gusztusos infografikába vannak csomagolva. Az Oscar-gálára összeállított hatalmas, több képernyőnyi adat- és charthalmazból kiderül, hogy hány kiló a szobor, ki a gála legnagyobb lúzere, hogy lehet, hogy valakit fél évszázada szinte mindig jelölnek, és egyébként is ki az, aki pont a férjének nem köszönte meg a 3,85 kilós szobrot. Hopsz, az első kérdésre máris meglett a válasz, a többiért viszont érdemes kattintani!

  • Gézánk az első Oscarját 1998-ban nyerte, a Good Will Hunting forgatókönyvéért, Matt Damonnal megosztva. Így örült neki:

    A rossz nyelvek, meg persze a Family Guy alkotói szerint viszont csak annyi volt a szerepe az Oscar-díjhoz vezető úton, hogy fingott egy isteneset, amikor Matt Damon hosszú és fáradságos melóval elkészült a végleges szkripttel, aztán megkérte a haverját, hogy írja fel társszerzőnek:

  • Walt Disney-t jó ideig nem fogja senki utolérni Oscar-harácsolásban: Donald kacsa és a többi mesehős apukája ugyanis 22-szer vihetett haza aranyszobrot a gálákról, amik mellé különdíjakat is kapott, például Miki egér figurájának kitalálásáért 1932-ben. A világ első színes, egész estés animációs filmjéért, az 1937-es Hófehérkéért pedig nem csak egy közönséges Honorary Awardot (azaz Oscar-alakú életműdíjat) kapott, hanem hét pici Oscar-szobrot is.

  • Azért elég kevesen mondhatják el magukról, hogy a nagyapjuk, az apjuk, az unokatestvérük, és a nagybátgyjuk is nyert már Oscart, ráadul egy másik unokatestvérük és egy nagynénjük jelölték, még ha nem is kaptak azután szobrot. Roman Coppola ilyen fickó, ráadásul most őt is jelölték az Oscarra a Holdfény királyság forgatókönyvéért, ha most is ő is nyer, akkor a legközelebbi családi összejövetelen már akár guglizhatnak is a sok Oscar-szoborral.

    Francis Ford Coppola, Nicolas Cage, vagy éppen Sofia Coppola, ők mind együtt eszik a karácsonyi pulykát, és röhögnek azokon a családtagokon, akik még nem nyertek Oscart. A Hollywood Reporter infografikáján együtt az egész nagyhatalmű filmes klán.

  • Peter A. Gloor svájci kutatóról írtunk már 7 éve, a tudós szakterülete a webes kollektívák működése, azon belül is az úgynevezett kreatív rajok. Ezek működése kívülről kaotikusnak tűnhet, viszont a raj egy-egy tagja tudja, mi a dolga a rajban, így a közösség működik – jó példa erre egy hangyaboly. Az ilyen közösségek viselkedéséből pedig jósolni is lehet, és 2007-ben Gloor és kollégái az MIT Sloan School of Management intézetében ezt az akkori Oscar-díjakkal bizonyították. Az IMDB fórumozóinak hozzászólásait vizsgálva megjósolták előbb azt, hogy A tégla című Scorsese-filmet felölik majd Legjobb film kategóriájában, aztán azt is, hogy a film meg is nyeri ezt a kategóriát.

    Gloor szerint az online fórumok sokkal inkább szakértőnek tekinthetők, mint a magukat szakértőnek nevező filmes újságírók és egyéb kenyérpusztítók – ez utóbbiak ugyanis igyekeznek nagyot mondani, szeretnek sarkítani, sokszor fekete-fehérben látják a dolgokat. „Nem azt akarják, hogy igazuk legyen, hanem azt, hogy olvassák őket” – fogalmazott a kutató a Vanity Fairnek. Az IMDB-n sokszor álnéven észt osztó fórumozóknak más a motivációjuk. Gloor és kollégái megfigyelték, kik a leggyakoribb hozzászólók, és e sorrend alapján súlyozták a kommenteket, illetve azok tartalmát – nagyjából ahhoz hasonlóan, ahogy a Google ad page rankot a weboldalaknak. Így kapták a meglepően pontos eredményt.

    Sajnos azóta Gloor nem nézett bele a kristálygömbjébe, mert a 2007-es Oscart igazából csak a módszere finomítására, kalibrálására használta. A módszer egyébként is időigényes, nagyjából négy hétbe telne kiokoskodni az Oscar-jóslatot, erre pedig Gloornak nincs ideje – a kutatásait mostanában tőzsdei folyamatok megjósolásában kamatoztatja (valószínűleg ez jobban fizet).

  • A 24 boríték a gmundi vajpapír üzemben készül, és máris nagy sikert aratott: Marc Fredland, a nemzetközi hírű dizájner is méltatta, méghozzá nagy elragadtatással. "A papír gyönyörűen ragyogó arany. Pompás, egyúttal elegáns,  egyszerűen muszáj megtapintani a felületét, igéző és varázslatos." A papírgyár szakemberei a Gmund Treasury névem emlegetik a boritékot.

    Az 1829 óta családi kézben lévő vajpapír-gyár száz embernek ad munkát, és luxusminőségű papírokra, illetve dobozokra specializálódott. Az üzem éves bevétele 10 és 20 millió euró között mozog. A műhely dicsekedhet Európa legrégebbi még működő papírgépével, amely 1883-ból származik.

  • A Star Trek vs. Star Wars-meccset az Oscar-díjakért folytatott küzdelemben egyértelműen az utóbbi nyerte: csak a 77-es Csillagok háborúja önmagában 6 díjat és 1 különdíjat söpört be (legjobb zene, vágás, díszlet, jelmez, látványeffekt, hang és egy külön Oscar Ben Burttnek R2D2 prüntyögéséért). A Birodalom 81-ben még elhozta ezek mellé a legjobb hang Oscarját és egy különdíjat a stop motion technikával mozgatott négylábú lépegetőkért, a Jedi pedig egy 1984-ben szintén különdíjat kapott a légirobogós üldözési jelenetért és a Jedi visszatér többi látványosságáért. Igen, a nyomorult ewokokért is.

    A Star Trek franchise viszont eddig csak egyetlen díjat kapott, ráadásul azt is a J. J. Abrams-féle reboot szerezte 2010-ben a legjobb sminkért, amit a vaskalapos Trekkie-k nem is hajlandóak elismerni hivatalos Star Trek-filmként, mert túlságosan Star Wars-os lett. Korábban a 79-es Star Trek-mozifilmet 3 kategóriában jelölték (legjobb díszlet, speciális effekt, zene), a 86-os Star Trek 4: A hazatérést 4-ben (legjobb operatőr, hangvágás, hang, zene), a Star Trek 6: A nem ismert tartományt 2-ben (legjobb smink, hangvágás), míg a 96-os Kapcsolatfelvételt csak a sminkesek díjára lett volna esélyes.

  • Minden valamirevaló sorozathoz vagy nagyszabású tévéműsorhoz szokás szabályrendszert gründolni az alkoholizálás vonatkozásában, miért pont az Oscar-gála maradna ki a buliból? Íme, a Next Movie összeállítása, de a neten van még kismillió. Szabályok:

    Egy kortyot igyunk, ha

    • Seth MacFarlane énekel
    • Seth MacFarlane Stewie hangján szólal meg
    • Mery Streep nevet
    • Valaki viccet csinál Quvenzhane Wallis nevéből
    • Tommy Lee Jones morcosan néz
    • Valaki meglepődik azon, hogy mutatja a kamera
    • Jennifer Lawrence látszólag spontán marhaságot mond
    • Ben Afflecket mutatják
    • Valaki politizál a köszönőbeszédben
    • Egy nyertes azzal kezdi, hogy nem készült beszéddel

    Fenékig ürítsük poharunkat, ha

    • Joaquin Phoenix nyer
    • Ha nem az Argo nyeri a Legjobb filmnek járó Oscart
    • Russell Crowe dalra fakad
    • Valakinek elszakad/lecsúszik a ruhája
    • Tina Fey és Amy Poehler megjelenik a színpadon
    • Valaki elkáromkodja magát
  • A Huffington Post egy nagyszerű folyamatábrában ábrázolta, hogyan fogja megköszönni Anne Hathaway az elkerülhetetlennek tűnő Legjobb női mellékszereplői Oscart. A kissé cinkelős kép alapját Hathaway eddigi köszönőbeszédei képezik.

    2013-02-22-FlowChartHathaway-thumb
  • Ha már szó van az év legjobb filmjeiről, beszéljünk arról is, ami nagyobbat bukott, mint egy átlag alatt teljesítő magyar film. A The Ghastly Love of Johnny X ugyanis kétmillió dolláros gyártási költségre (445 millió forint) írd és mond, 86 dollárt termelt vissza, ami nem egy nagy kaland, akárhonnan is nézzük. Pedig még az Office-ból ismert Creed Bratton is játszott benne.

    Screen Shot 2013-02-24 at 10.59.56 PM.png
  • Szóljon be Spielbergnek és Ben Afflecknek!

    Aki renddelkezik úgynevezett Twitter-azonsítóval, azaz szerződéses viszonyban áll a San Franciscóban működő Twitter Inc-vel, az az #oscarhu hashtag elküldésével most akár az Index2 címlapján is elmondhatja a véleményét Anne Hathaway dekoltázsáról, sőt még annál is többről.

  • Nyolcvanöt Oscar-díjátadón történtek már meglepő vagy éppen botrányos dolgok, ezekből válogatunk néhány posztra valót. Kezdjük azzal, amiről már írtunk a korábbi években többször, mégis kihagyhatatlan: a visszautasított Oscar-díjakkal.

    Háromszor fordult elő, hogy a díjazott nem kért az Oscarból, először Dudley Nichols 1936-ban, aki A besúgó forgatókönyvéért kapta meg a díjat, de visszautasította az akkori írósztrájk miatt. A második George C. Scott volt, aki a Pattonról szóló A tábornok főszerepével érdemelte ki a díjat 1971-ben. Scott közölte, hogy az egész filmakadémiai díjazósdi offenzív, barbár és korrupt (konkrétan ezt a három jelzőt használta), a gála meg egy felesleges rongyrázás. Amikor kihirdették a nevét, a színész jó háromezer mérfölddel odébb nézett a tévében egy hokimeccset.

    A leghíresebb eset pedig minden bizonnyal Marlon Brando 1972-es Oscarja A keresztapa címszerepéért. Brando helyett egy szomorú arcú indián lány ment fel a színpadra, és Brando nevében visszautasította a díjat az ellen tiltakozva, hogy Amerika méltatlanul bánik az őslakosokkal. Az időkorlát miatt nem tudta  felolvasni Brando teljes, 15 oldalas beszédét, ezért elküldte a sajtónak. A beszéd itt olvasható, a gesztusra reagáló közönség elszórt tapsa és fújolása a fenti videóban.

  • A bloggerek is éjszakáznak az Oscar kedvéért, többek közt Aeon Flux blog is élőben jelentkezik a Kodak Theater vörösszőnyege, de legalábbis a tévé és az internet mellől.

  • Íme a menetrend, késés akkor várható, ha sztrájkolnak a bármixerek, havazik a vörösszőnyegen, vagy MacFarlane túl hosszan fingik a legjobb hangvágás díjának bejelentésekor.

    • 02:45 Legjobb férfi mellékszereplő
    • 02:54 Legjobb animációs rövidfilm
    • 02:56 Legjobb animációs film
    • 03:05 Legjobb operatőr
    • 03:07 Legjobb vizuális effektusok
    • 03:14 Legjobb kosztümtervezés
    • 03:17 Legjobb smink
    • 03:30 Legjobb rövidfilm
    • 03:32 Legjobb rövid dokumentumfilm
    • 03:41 Legjobb dokumentumfilm
    • 03:48 Legjobb idegen nyelvű film
    • 04:08 Legjobb hang
    • 04:14 Legjobb hangvágás
    • 04:19 Legjobb női mellékszereplő
    • 04:31 Legjobb vágás
    • 04:47 Legjobb látványtervezés
    • 04:56 Bevezető az In Memoriamhoz
    • 05:00 In Memoriam
    • 05:08 Legjobb eredeti filmzene
    • 05:17 Legjobb eredeti betétdal
    • 05:22 Legjobb adaptált forgatókönyv
    • 05:25 Legjobb eredeti forgatókönyv
    • 05:32 Legjobb rendező
    • 05:39 Legjobb női főszereplő
    • 05:46 Legjobb férfi főszereplő
    • 05:53 Legjobb film
  • Hiába forgatta le a Cápát, a Harmadik típusú találkozásokat, a Frigyládát, az E.T.-t és a Végzet templomát, az Amerikai Filmakadémia nem volt hajlandó tudomást venni Steven Spielbergről egészen 1987-ig. Ekkor sem Oscart kapott még (arra 94-ig kellett várnia), hanem csak egy rézfejet, az Irving G. Thalberg Memorial Awardot, ami a fiatalon elhunyt, MGM-alapító, többszörös Oscar-díjas filmcézárhoz hasonló, látnoki erejű producerek különdíja. Amit a viccelődő Spielberg majdnem leejtett a pulpitusról 1:59.nél!

  • Bár már 85. alkalommal osztják ki az Oscar-díjat, még mindig van néhány lehetőség arra, hogy valamiben az idei gála első legyen. A Moviefone alapján összeszedtük ezeket:

    • Ha Daniel Day-Lewis lesz a legjobb férfiszínész, ő lesz az egyetlen, aki háromszor is nyert ebben a kategóriában. Jack Nicholsonnak ugyan szintén három Oscarja van, de az egyiket mellékszereplőként kapta. Ezen kívül ha nyer, Day-Lewis lesz az első színész, aki amerikai elnököt játszva kapja az elismerést (voltak már korábban is elnököt játszó jelöltek).
    • Ha Emmanuelle Riva kapja a legjobb színésznő díját, ő lesz a legidősebb díjazott színésznő. Riva 85 éves, a legidősebb nyertes a színésznők között Jessica Tandy volt, aki 80 évesen kapta a díjat Miss Daisy megformálásáért.
    • Legfiatalabb rekorder is lehet a színésznők között, hiszen a kilencéves Quvenzhané Wallist jelölték A messzi dél vadjaiért a legjobb színésznő kategóriájában. Wallis már a jelöléssel is felállított egy korrekordot. A legjobb színésznő kategóriájában Marlee Matlin a legfiatalabb díjazott, 21 éves volt, amikor az Egy kisebb isten gyermekeiért megkapta a szobrot.
    • A messzi dél vadjai rendezője, Benh Zeitlin harmincéves, ha nyer, ez is rekord, mert a legfiatalabb díjazott itt 32 éves volt (Norman Taurog 1931-ben).
    • A Napos oldalt mind a négy színészi kategóriában jelölték, ami önmagában is ritkaság (utoljára 1981-ben volt ilyen), de ha mindegyik jelölt nyer, az egyenesen történelmi. Erre azonban nincs sok esély, az például biztosra vehető, hogy Bradley Cooper nem viszi el Daniel Day-Lewis elől a szobrot.
    • Legjobb színész kategóriájában még nem nyert fekete színész, most Denzel Washington lehet az első. Őt egyébként is szereti az akadémia, hat jelölésével és két Oscarjával rekorder a fekete színészek között.
    • Francia nyelvű film még nem nyert a legjobb film kategóriájában. Valószínűleg most sem fog, de a Szerelemnek azért van egy kis esélye erre.
  • Ki emlékszik már a dokumentumfilmes győztesekre? És azokra az Oscar-díjas hangkeverőkre, akik nem a Star Warsért kaptak díjat, mint Ben Burtt? Sokan a vígjátékok rendezőinek szeretnének önálló díjat, mások kaszkadőr Oscart követelnek 22 éve. Szerintünk a hangvágóknak, effekteseknek, maszkmestereknek és kamerarendszer-fejlesztőknek egy látványos 0. napon kellene Oscar-gálát szervezni. Itt írtunk bővebben a fölösleges kategóriákról.

  • Jó estét, jó popcornozást, hamarosan kezdődik a filmipar legizgalmasabb unalmas eseménye, kultrovatos szakkomentátoraink mellett én fogom képviselni a filmeket kedvelő átlagos mozinézőt. Előttem kávé, ölemben rágcsálnivaló, szorítok kedvenceimnek, az Argo-akciónak és A bin Láden-hajszának (született Zero Dark Thirty). A Lincoln díjainak is tudnék örülni, a Napos oldal és a Nyomorultak viszont az este nagy veszteseinek ígérkezik, és ez így van rendjén. Már van a neten élő stream a vörös szőnyegről, de hamarosan a HBO-n is beindul a közvetítés.

  • Az első fekete színész, akit díjaztak, Hattie McDaniel volt; ő 1939-ben kapta a díjat az Elfújta a szél Mammyjének megformálásáért, legjobb mellékszereplő színésznő kategóriában. Ezt általában dicső pillanatként emlegetik a filmkrónikák, és nem szólnak arról, hogy miközben a film stábja egy nagy asztalnál ült, közel a színpadhoz, McDaniel és kísérője egy kétszemélyes asztalnál kapott helyet a terem végében, mert a gála helyszíne, az Ambassador hotel szegregált volt. McDanielnek tehát sokat kellett sétálnia a színpadig, de így is nagyon hálás volt.

  • A fehér ruhájának ugyanis akkora az alja, mint egy bálnauszony. Vajon hányan fognak rálépni a gála utáni afterpartin?

  • Komondor Westminster Dog Show crop
    Fotó: Unknown

    A Mental Floss összeszedett öt olyan Oscar-jelöltet, aki nem is létezett, vagy nem egészen úgy, ahogy jelölték.

    Pierre Boulle

    Oké, ő létezett, nagyon is, de a Híd a Kwai-folyó felettért úgy jelölték, és nyert, hogy a film forgatókönyvét nem ő írta - nem is nagyon jött volna neki össze, hiszen nagyjából annyira beszélt angolul,mint Győzike. A film alapjául szolgáló regényt valóban ő írta, de a forgatókönyvet a McCarthyizmus alatt feketelistára tett írók dobták össze, egészen pontosan Carl Foreman és Michael Wilson. Őket ugye nem jelölhették 1958-ban, özvegyeik viszont 1985-ben átvehették a jogosan járó poszthumusz díjat.

    Nathan E. Douglas

    Írói álnév, ami mögött Nedrick Young állt, dettó feketelistás író. Ő 1993-ban kapta meg az elismerést - 25 évvel halála után. A film, amiért Oscart kapott, a Megbilincseltek volt (1958).

    Robert Rich

    Ki tetszett találni, újabb feketelistás író jön, Dalton Trumbo, aki tucatnyi álnév alatt írt forgatókönyveket. Trumbo az amerikai kommunista párt tagja volt, két filmmel is nyert Oscart, ezek közül a The Brave One-ért (1956) 1975-ben át is vehette a díjat. A másik Oscarja kicsit kacifántosabb volt, azt Ian McLellan Hunter nyerte papíron (Római vakáció), de később beismerte, hogy egy sort nem írt belőle. Azért a díjat átvette.

    P. H. Vazak

    A Tarzan, a majmok ura című, 1984-es Christophert Lambert-filmért egy komondort jelöltek forgatókönyvírói Oscarra - azért, mert Robert Towne, a film írója annyira nem volt elégedett azzal, amit az írásából a rendező kihozott, hogy levetette a nevét a stáblistáról, és kutyája nevét íratta rá. Nem nyert, abban az évben az Amadeust díjazta az Akadémia.

    Roderick Jaynes

    Két filmért is jelölték, a Fargóért és a Nem vénnek való vidékért, sőt, ezeket a filmeket vágóként is jegyzi, pedig nem is létezett soha. A filmeket a Coen-testvérek írták és ők is vágták, mint minden alkotásukat - nem tudni, miért kellett nekik kitalálni egy 80-as éveiben járó brit faszit erre a célra.

  • Ennyit fizetnek a reklámozók a ma esti Oscar-gálát közvetető ABC-nek azért, hogy a portékájukat hirdessék a filmvilág legpuccosabb eseménye alatt. Az 1,8 ,millió dolláros díj 100 000 dollárral több, mint amit tavaly kértek el, azaz a reklámozókat megint érdekli az Oscar-gála. A legtöbb szpotot január elejére eladta az ABC, azaz aki mostanában jelentkezett be, annak már 2 millió dollárt kellett lecsengetni, igaz, ezért nemcsak a tévében, hanem az abc.com-on streamelt adásban is hirdethet.

    Ami a múltat illeti, 2008-ban 1,82 millió dollárt ért fél perc, 2009-ben viszont már csak 1,3 milliót (a válság odavert az Oscarnak is). 2010-re ez felment 1,5 millióra, azóta szépen emelkedik és most tart 1,8 milliónál. Az árakat leginkább befolyásoló tényező a nézettség, márpedig az attól függ, milyen filmeket jelölnek a legjobb film kategóriájában. Ebből a szempontból az idei felhozatal pöpec, mert a Lincoln, a Zero Dark Thirty, a Pi élete és az Argo is népszerű, a Nyomorultak említésétől pedig könnyes lesz fél Amerika szeme.

  • Leonardo DiCapriónak még mindig nincs Oscar-díja, és idén nem is jelölték a Django elszabadul szemét ültetvényeséért. Glenn Close eddig hatszor nyerhetett volna, Peter O'Toole-nak nyolc jelölés után dobott oda egy tiszteletbeli Oscart az Amerikai Filmakadémia. Hitchcock és George Lucas viszont még ezt sem kapta meg: be kellett érniük egy gravírozott rézfejjel. Itt írtunk az Oscar-gálák legnagyobb veszteseiről.

  • Az AP riportere az előbb elkapta az egykori Disney-elnökből lett DreamWorks-társalapító Katzenberget, a Bruce Willis-hasnomásverseny vigaszdíjasát. Ki volt az az idióta, aki a legrosszabb DreamWorsk-animációért, a Szilaj, a vad völgy paripájáért Oscarra-ajelölte ezt a fickót 2002-ben???

  • Pedig Jessica Chastain az, aki belegabalyodott egy halászhálóba!