Erzsébet
1 °C
4 °C

Mutánsok és paraziták a Titanicon

2013.04.04. 15:27

61 nagyjátékfilmet és 13 rövidfilmet lehet megnézni a 20. Titanic Filmfesztiválon április 5. és 13. között. A filmek egyikét sem mutatták be Magyarországon, egy-két kivétellel magyar fesztiválon sem lehetett még megnézni őket, kritkákat alig olvashattunk róluk. Így nehéz eldönteni, hogy a zsidó drogdíler, a kutyaimádó szkinhead, a magát buddhista szerzetesnek álcázó bérgyilkos, a bőre alatt parazitát hordó nő vagy a halászfalut ellepő mutánsok történetét válasszuk. Hogy megkönnyítsük a döntést, ajánlunk pár sokkoló, különösen jónak vagy megdöbbentően rossznak tartott filmet.

A nyitófilm, Paul Thomas Anderson The Masterja persze adja magát. A film begyűjtötte a legjobb rendezésért járó velencei Ezüst Oroszlánt, a legjobb férfi alakítást díját (ezt a két főszereplője megosztva kapta) és három Oscar-jelölést is elért, de nem csak ezért érdekes. Bár a rendező soha nem ígérte, hogy leleplezi a szcientológiát, a film egyik főszereplője, a Philip Seymour Hoffman által alakított karakter mégis L. Ron Hubbard sci-fi író és vallásalapító figuráján alapul. A történet szerint a második világháborúból hazatért tengerészgyalogos (Joaquin Phoenix) összeomlik, iszik, szexfüggő lesz, nem találja a helyét. Ekkor csatlakozik egy szektához, ami azt ígéri, hogy segít megtisztítani szellemét, lelkét. A férfi teljesen a szektavezér hatása alá kerül. A főszcientológus Tom Cruise-nak maga a rendező mutatta meg a filmet és még mindig barátok.

Bizarr sztorikban nem lesz hiány a Titanicon. A Feltörő színekben elrabolnak egy nőt és egy parazitát ültetnek a bőre alá, ami egyfajta transzállapotba juttatja. Elveszti az emlékeit, de megismer egy pasit, akivel közösen próbálják kibogozni a szálakat. A Csáposokban egy kis ír szigetet mutáns csápos szörnyek lepnek el, akiket csak egy dolog tart vissza a vérengzéstől, ha jól be vannak rúgva. Így aztán az egész banda kénytelen a kocsmában időzni.

Kevésbé vidám a szlovák Kutyám, Killer sztorija. A főszereplő fiú csak a kutyájával meg pár szkinheddel van jóban, de még ennél is rosszabb lesz a helyzete, amikor újra feltűnik a képben rég nem látott anyja. A Fejlövés hőse, a rendőrből lett bérgyilkos Tul sincs könnyű helyzetben. Éppen egy megbízást próbál végrehajtani, de az ő fejében landol a golyó. Amikor felébred a kómából, fogalma sincs, hogy mi a valóság, mi az illúzió.

headshot 1

Az Ill manors - Rázós környék Plan B, azaz Ben Drew rapper bemutatkozó nagyjátékfilmje. Dílerek, modellkedésről álmodozó kamaszok, crackfüggő prostik története. A Szárazon főszereplője viszont egy tanító néni, de ugyanúgy tolja, ahogy Plan B hősei. Egy whisky kell neki ahhoz, hogy be tudjon menni az elsősökhöz, de a cracket sem veti meg.

Válasszunk pontszám alapján!

Az Amexrap blog elkészítette a fesztivál filmjeinek IMDb pontszám szerinti toplistáját. A legmagasabb pontszámú film rögtön egy kivétel, a Ragyogás 1980-ból. Stanley Kubrick klasszikusát azért vetítik le a Titanicon, mert kapcsolódik hozzá egy új dokumentumfilm, amit szintén játszanak. A 237-es szoba a Ragyogásban felfedezni vélt titkos kódokat, rejtett üzeneteket, különböző összeesküvés-elméleteket mutatja be. Vannak rajongók, akiknek csak szimplán a rögeszméjük ez a film és vannak olyanok, akiknek egész mentális betegsége e köré a horror köré épül. Bármilyen abszurd, egyesek szerint a Ragyogás az indiánok helyzetéről, mások szerint a holokausztról vagy a holdraszállás meghamisításáról szól.

Ha a Ragyogást nem számítjuk, akkor az IMDb-n legtöbbre tartott Titanic-film Az ölés aktusa. Ebben a 8,3 ponton álló dokumentumfilmben gyilkosok, többek között az indonéz Anwar Congó játssza újra az életét. Anwar tömegmészáros, de emiatt egyáltalán nem érez lelkiismeret-furdalást. Éppen ellenkezőleg: büszke a tetteire és szívesen bemutatja újra díszletben, jelmezben, hogy miképp volt részese csapataival több mint egymillió kommunistának tartott ember meggyilkolásában.

A Titanic legtöbbre értékelt játékfilmje, A város kulcsai. A Zöld sziget ír szekcióban látható film aktuálisabb nem is lehetne: olyanokról szól, aki próbálnak valahogy a felszínen maradni a gazdasági válság sújtotta Dublinban. Egy lengyel lány, aki minimálbérért takarít, egy üzletember, aki nem tudja fizetni a jelzáloghitelét, egy kilakoltatástól rettegő férfi. A vidámnak ígérkező történet akár Budapesten is játszódhatna.

Szintén népszerű a "soul sikító sasmadarának" az életrajza, a Charles Bradley: Soul of America. Bradley 62 éves korában futott be, de akkor annyira, hogy rákerült a Rolling Stone top 50-es listájára. Addig viszont rendesen szenvedett: hajléktalanság, erőszak, betegség, bátyja meggyilkolása, csak hogy néhány állomást említsünk az életéből.

A legbátrabbak pedig megnézhetik a Borzongást. Nem csak azért kell hozzá merészség, mert egy sorozatgyilkosról szól, hanem azért is, mert eddig kemény 4,4 pontra értékelték az IMDb-n. A történet szerint Wendy, "az önbizalomhiányos titkárnő" egy sorozatgyilkos karmai közé kerül, de megküzd vele, és elmenekül. Ettől kezdve a gyilkos mániájává válik szegény Wendy. A fesztiválra eljön a film rendezője, Julian Richards is, úgyhogy meg lehet tőle kérdezni, hogy mit szól ahhoz, hogy ennyire utálják a filmjét. Az igazsághoz tartozik, hogy eddig alig ötven szavazatot kapott, az is lehet, hogy ők mind a rendező ellenségei.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?