Katona kalózkodott magyar szinkronokkal

2013.06.18. 17:11
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a katonai ügyészséggel együtt nyomoz egy Muxuj néven torrentező katona után, aki 24 hollywoodi film magyar szinkronját vette fel a mozikban, hogy kamerás verziókkal egybegyúrva tegye ki a netre. A Lurdyban, Óbudán és a Westendben is követett el jogsértést, így a mozik szigorítani fogják az ellenőrzéseket.

Az Amerikai Mozgóképszövetség, azaz Motion Picture Association of America bejelentése alapján a magyar hatóságok két budapesti elfogatóparancsot adtak ki június 3-án, hétfőn. Az egyik letartóztatott egy 25 éves magyar katona, aki Muxuj nicknéven tölti fel évek óta a torrentoldalakra a nagy hollywoodi sikerfilmek magyar szinkronsávját. A férfi számítógépét lefoglalták, de mivel a Magyar Honvédség tagja, a katonai ügyészség vezeti a nyomozást az ügyében. A második keresett személy egy RNI nicknevű nő volt, aki egy másik lakásban, de szintén a Muxuj nevet használva töltötte fel a netre a fájlokat.

Az MPAA angol nyelvű levele (amelyet az Index az egyik nagy hazai filmforgalmazótól kapott meg) 24 amerikai filmet sorol fel, mindegyik hangsávjának lenyúlásával Muxujt gyanúsítják. Az egyik kisebb, de szintén hazai filmforgalmazónál viszont már a NAV Bűnügyi Főigazgatósága is érdeklődött: telefonon értesítették, hogy nyomozás folyik egy 25 éves férfi ellen, és arra kérték a cég vezetőjét, számolja össze, mekkora vagyoni hátránya keletkezett az ügyből.

Megkerestük az ügyben a NAV Bűnügyi Főigazgatóságát, de a Bűnügyi Sajtóiroda csak egy rövid választ küldött: „A kérdéses ügy annyira friss, hogy azon kívül, hogy megerősítjük az elfogás tényét, egyelőre mást nem tudunk a nyomozás részleteiről megosztani. Zajlik a bizonyítékok elemzése, szakértői vizsgálata.”

Felvette a szinkront, és összevágta

Muxuj módszere az egyik magyarországi filmforgalmazó cég vezetője szerint az alábbi volt: beült a friss premierfilmek legelső, általában csütörtök délelőtt 10 órás vetítéseire, felvette a hangot, majd otthon összebarkácsolta az adott film mások által kamerával felvett, vagy egyéb módszerekkel megszerzett képanyagával.

A végeredményül kapott, általában „[film címe]-CAM.xvid.hun.RNI-muxuj.avi” nevű fájlokat ezután feltöltötte a legnépszerűbb torrentoldalakra. Így a türelmetlenebb, szinkronhívő, spórolós magyar filmrajongóknak már el sem kellett mennie a mozikba, a hazai premiernap estéjén is megnézhették rossz minőségben a filmeket, milliós károkat okozva ezzel a forgalmazónak.

Muxuj névvel épp a férfi elfogása előtti napon, június 2-án, 23:42-kor töltötték fel a legismertebb torrentoldalra, a Piratebay-re a Másnaposok 3 kamerával felvett, szinkronos verzióját. Ezt a filmet május 30-tól vetítették a magyar mozik.

muxuj.png
Fotó: Index / piratebay.se

A második legnépszerűbb, nem regisztrációköteles és nem fizetős torrentoldal, az Isohunt még több találatot dob ki a muxuj szóra, mivel a feltöltők előszeretettel írják bele a fájlok nevébe a becenevüket is (az axxo szóval ellátott fájlnevek például állítólag mindig jó minőségű videókat tartalmaznak, ahol nem csak a letöltéskor derül ki, hogy egy nagy, helyfoglaló semmit és pár trójai vírust szedett le a torrentező).

Az "RNI-muxuj" jelzéssel ellátott filmek képminősége egyébként botrányosan rossz. A kép remeg, a hangsáv pedig alulról súrolja a 80-as évek garázsban lemásolt, hangalámondásos vhs-kazettáinak minőségét. Külön rontja az élményt, hogy a film elejétől a végig halladszódik a nézőtéren ülők artikulálatlan röhögése és a folyamatos zörgés a popcornzacskókkal.

Az MPAA levele24 olyan filmet sorol fel, amelynek a Muxuj becenevű férfi tette fel a netre illegálisan a magyar hangsávját 2011 decembere és 2013 nyara között, súlyosan megkárosítva ezzel az Abraham Lincoln a vámpírvadász, a Csodálatos Pókember, az Amerikai Pite, A hívás, A zöld urai, a Die Hard 5, A nagy Gatsby, a Másnaposok 3, a Hobbit, a Jégkorszak 4, a Személyiségtolvaj, a Hotel Transylvania, a Magic Mike, a Men In Black 3, a Szilveszter éjjel, a Feledés, a Kalózok! A kétballábas banda, a Prometheus, a Kaptár: Megtorlás, a Mindörökké Rock, a Csapda, a Ted, az Emlékmás és a Várandósok - Az a bizonyos 9 hónap magyarországi forgalmazóit.

Az MPAA három budapesti mozit is megnevezett, ahol a jogsértések történtek, hiszen minden egyes filmes kópia el van látva egy titkos jellel, ami alapján a forgalmazó be tudja azonosítani, hogy hol készítették az illegális felvételt. Muxuj a Hobbit és az Emlékmás hangsávját a Mi Mozink Óbudában, a Feledés hangját a Mi mozink Lurdyban, a Szilveszter éjjelét pedig a Cinema City Westendben vette fel.

A Cinema City bekeményít a torrentbűnözés miatt

Megkerestük az ügyben Buda Andreát, a Cinema City marketing és PR igazgatóját, aki fontosnak tartja, hogy a szerzői jogok ilyen durva megsértésére figyelem irányuljon, mivel csak ezek megszűntetése vezethet oda, hogy az alkotók továbbra is az amerikai premierrel együtt mutassák be azokat hazánkban: Minden formában segítséget nyújtunk mi is abban, hogy a szellemi termékek lopása elkerülhető legyen mozikban" - monda a marketing igazgató.

Arra a kérdésre, hogy a CC mozilánc szigorítja-e a mozilátogatók ellenőrzését, Buda Andrea így válaszolt: A Cinema City nagyon komolyan veszi ezt a kérdést: továbbra is együtt fogunk működni az Amerikai Mozgókép Szövetséggel, és minden lehetséges, törvény adta intézkedést megteszünk, hogy megelőzzük a kalózfelvételek készítését a magyar mozikban. Ez akár néha megerősített biztonsági intézkedésekekkel, a nézők részéről hosszabb bejutási idővel is járhat, de bízunk abban, hogy a magyar mozilátogatók megértik, és értékelik a kemény munkát, amit e téren teszünk. A jövőben is minden eszközzel védeni fogjuk a filmek és készítőik jogait. Azt valljuk, a filmeket tökéletes kép- és hanghatással csak moziban lehet megfelelően élvezni."

A Cinema City mellett a katonai ügyészséget és a Mi mozink mozilánc vezetőjét is megkerestük, de mindannyian későbbre ígértek tájékoztatást.

Korábban is a magyar kalózok miatt szívtunk

Idén májusban a Disney rágott be a magyar torrentezőkre, miután valamelyik honfitársunk már az április 25-i premiernapon felvette egy kamerával a moziban a Vasember 3-at, majd feltöltötte a netre, ahol így már azok az amerikai nézők is hozzáférhettek a filmhez, akiknek amúgy május 3-ig kellett volna várni. A Disney bosszúból ezentúl minden filmjüket minimum egy hét késleltetéssel mutatja be Magyarországon: a Szörny egyetem június 20. helyett június 27-én kerül a mozikba, az új Johnny Depp-filmet, A magányos lovas című westernt pedig július 4. helyett csak 11-től láthatjuk.

2011-ben szintén a magyar kalózok miatt szívtunk. Akkor állítólag a Sony, a Fox és a Warner filmjeinek első kalózkópiái mind a magyarországi szerda éjféli és csütörtöki premierek után kerültek fel a netre és jutottak el az amerikai torrentezőkhöz, akik általában csak péntektől nézhetik meg moziban az új filmeket. A botrányt a Másnaposok 2 Magyarországról feltöltött kamerás verziója robbantotta ki (angol nyelvű verziója valószínűleg az Arénából vagy Lurdyból került ki, ahol feliratosan vetítették a filmet), ezért itthon a Harry Potter és a Halál ereklyéi 1-nek és az Őrült, dilis szerelemnek sem akartak az amerikainál korábbi premiert a nagy stúdiók, hogy ezzel is az erősebb piacok mozis bevételeit védhessék. A Halál ereklyéit amúgy mi is inkább Pozsonyban néztük, hogy egy héttel a magyarországi bemutató előtt megírhassuk róla a kritikát.

Hamar kihaltak a Mozilovagok

2011 novemberében a Filmforgalmazók Egyesülete, a Mozisok Országos Szövetségével és a ProArt – Szövetség a Szerző Jogokért egyesülettel karöltve üzent hadat a torrentezőknek: Mozilovagokat, azaz éjjellátó szemüveggel felszerelt, kigyúrt biztonsági őröket ültettek. Bár a szervezők szerint a Mozilovagoknak "már a puszta megjelenésüknek is visszatartó ereje" volt, az egész kezdeményezés négy hét után elhalt, és a Muxujhoz hasonló, magyarországi torrenthuszárok továbbra is fel tudták venni a hangot és a képet.

Magyarországot a filmstúdiók és a szerzői jogokat védő szervezetek az erősen fertőzött országok közé sorolják az illegális letöltések tekintetében. Egy 2004-es felmérés szerint mindössze Oroszország és Kína előz meg minket. Egy 2009-es felmérés szerint a letöltők 92 százaléka sem a torrentezés előtt, sem után nem nézi meg a filmet moziban, és nem veszi meg dvd-n sem. Vagyis soha egyetlen fillért sem fizet a szórakozásért.

A VHSRip nem 1080p, ugye? Rövidítéskalauz torrentszüzeknek

CAM: moziban, digitális videokamerával (nem feltétlenül a 7. sor közepéből) felvett filmek egyezményes jele a torrentoldalakon. A hangot a kamera beépített mikrofonja veszi fel, így a hangminőség silány, vígjátékok esetében a közönség röhögése is hallható.

TS: telesync-et, azaz külső hangforrást használó CAM verzió. Gyakran üres teremben, vagy a vetítőfülkéből veszik fel profi kamerával, ami így jobb kép- és hangminőséget eredményez.

DVDSCR: egy olyan dvd-másolat, amit promóciós célokból küldenek kölcsönzőkbe, újságíróknak vagy épp a filmes díjak döntnökeinek. A film közben sokszor felugrik egy "ticker", azaz egy felirat a kép alján vagy tetején a jogtulajdonos nevéről vagy a másolásvédelem fontosságáról.

PPVRip: Pay-Per-View, azaz olyan premierfilmek, amik még nem elérhetők sem screenerként, sem dvd-n, de egyes hotelekben a vendégek megnézhetik. Képarányuk általában 4:3.

VHSRip: az özönvíz előtti videókorszakban forgalomba hozott, régi vhs-film másolata, ritkább esetben tévéből felvett régi műsor bedigitalizált verziója.

DVDRip: a hivatalos dvd-ről készült illegális, tömörített másolat, többnyire a film extrái nélkül.

BDRip: A hivatalos bluray lemezről készült készült illegális, tömörített másolat, többnyire a film extrái nélkül.

BD50: A hivatalos bluray-lemez másolata, extrákkal.