Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

XXXI. Magyar Filmszemle

2000.04.02. 20:00
A versenyfilmként nevezett nagyjátékfilmek közül Gödrös Frigyes Glamour, illetve Fonyó Gergely Kelj fel Jancsi című filmje nyerte el a fődíjat a 31. Magyar Filmszemlén. A játékfilmes zsűri döntése alapján rendezői díjat kapott Jancsó Miklós az Anyád! A szúnyogok című filmjéért. A zsűri különdíjjal jutalmazta Deák Krisztina Jadviga párnája című alkotását, a hiteles látványvilág megteremtéséért. Ugyancsak különdíjban részesítette a zsűri Klöpfler Tibort az El Nino című film rendezéséért.

Az elsőfilmesek versenyében Mundruczó Kornél, a Nincsen nekem vágyam semmi című alkotásával nyerte el a zsűri díját. A kísérleti és kisjátékfilmek kategóriájában a kísérleti filmek közül Szolnoki József pannon halom című filmje nyerte el az elismerést.

  KÜLÖNDÍJAK:  
 

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) nemzetközi zsűrije is Gödrös Frigyes Glamour című filmjét találta a legjobbnak,: 25 millió forintos díjjal jutalmazták. Szintén 25 millió forintos díjat ajánlott fel az ORTT az elmúlt évben legtöbb nézőt vonzó alkotásának, amelyet Sas Tamás Kalózok című filmje nyert el.

A szemlére meghívott külföldi kritikusok díját, a Gene Moskowitz-díjat Szabó István A napfény íze című, már három európai filmdíjjal is kitüntetett alkotása kapta. Szabó István filmje nem a versenyprogramban szerepelt, hanem információs vetítésen mutatták be a nemzetközi szakembereknek.

A szemle közönségének véleménye szerint a legjobb szemlefilm Buzás Mihály A kis utazás című filmje volt.

A Mozisok Országos Szövetségének közönségdíjas filmje (a tavalyi évben felméréseik szerint a legtöbb nézőt vonzó alkotás) Koltai Róbert filmje, az Ámbár tanár úr lett. A Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatóinak Nyakkendő díját Tallér Zsófia, a főiskola legkedveltebb tanára kapta.

A Budapest Film felajánlása alapján a legszerencsésebb nézőt is kisorsolták, aki egy egész éves - a Budapest Filmhez tartozó mozikba szóló - mozibérletet kapott.

 

A kisjátékfilmek között megosztott díjat kapott Szaladják István az Aranymadár, és a Stefanovics Angéla-Kálmánchelyi Zoltán-Végh Zsolt alkotói hármas az Uristen@menny.hu című film elkészítéséért.

A játékfilmes zsuri döntése szerint operatőri díjat kapott Nagy András a Balra a Nap nyugszik című filmben nyújtott munkájáért. Forgatókönyvírói díjban részesítette a zsuri Tar Sándort, az Egyszer élünk című film szövegkönyvéért.

A legjobb női alakítás díját Temessy Hédi, a Film ... című produkcióban nyújtott alakításával érdemelte ki. A legjobb férfi alakítást Darvas Iván nyújtotta, a Film ..., és a Morel fiú címu filmekben játszott szerepeivel.

A zsűri színészi különdíjat adományozott Szarvas Józsefnek, az Egyszer élünk és az Életbevágó című filmekben nyújtott alakításáért. Színészi különdíjat kapott Tóth Ildikó, a Jadviga párnája és az El Nino címu filmekben játszott szerepeiért.

Mikrofon-díjat (hangmérnöki díj) ítélt oda a zsűri Kovács Györgynek, a Glamour, illetve az Egyszer élünk című filmekben végzett munkájáért. Aranyolló-díjat (vágói díj) adományozott a zsuri Szentandrási Évának A mi szerelmünk című film vágásáért.

A 31. Magyar Filmszemle nem fikciós zsurijének hétfoi döntése alapján a szemlére versenyfilmként nevezett dokumentumfilmek közül fődíjat kapott Almási Tamás a Szerelem első hallásra című munkájáért. Rendezői díjat ítélt meg a zsűri Szekeres Csabának, a Rom és virág című dokumentumfilmért. Operatőri kategória-díjban részesült Körtési Béla az S immár itt vagyok című filmben végzett munkájáért.

Rendezői kategória-díjat kapott Salamon András, a Jonuc és a koldusmaffia című munkájának elkészítéséért. A dokumentumfilmes zsűri oklevelet adományozott Kőszegi Editnek és Szuhai Péternek, a Történetek a boldogulásról című közös munkájukért.

A fődíjak és a különböző elismerések, illetve a különdíjak átadása után a 31. Magyar Filmszemle Szabó István A napfény íze címu alkotásának vetítésével zárult.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?