Filmszemle, mint csokoládé

2002.01.23. 18:57
Jövő csütörtökön kezdődik a magyar film legnagyobb éves eseménye, a Magyar Filmszemle. A 33. alkalommal megrendezésre kerülő, február 5-ig tartó eseményen harminc játékfilmmel, tizenhat kisjátékfilmmel és harmincöt dokumentumfilmmel találkozhat a közönség.
Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) főtitkára örömmel nyitotta meg a szemlét, és mutatta be a közönségnek a szemle logóját, a kibontott mogyorós csokoládéra emlékeztető filmszalag képét. Miközben a sajtó munkatársai valódi, reprezentációs célú mogyorós csokoládéból kaptak kóstolót, ismertetésre került a logó mögött meghúzódó gondolat, miszerint az idei szemle olyan lesz, mint egy édességbolt, melyből ki-ki kiválaszthatja kedvenc falatját.

A 33. Filmszemle logója
Az idei szemle költségvetése 88 millió forint lesz, melyhez a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) 30 millió forinttal, az MMK 25 millióval, a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) 15 millió forinttal járult hozzá. További 10 milliót állnak különböző szponzorok. A fennmaradó, még hiányzó összegről jelenleg is folynak a tárgyalások.

A vetítések helyszíne a Puskin mozi lesz, a versenyprogramba be nem jutott 175 alkotás pedig a Kultiplex mozijában kerül bemutatásra. A szemle ez évtől túllép fővárosi keretein, mivel a díjat nyert művek az Utazó Szemle keretében hét nagyvárosunkban is láthatóak lesznek.

Böjte József, a szemletanács elnöke elmondta: a játékfilmeket, valamint a kísérleti és kisjátékfilmeket a Koltai Lajos operatőr vezette grémium szemlézi majd; a zsűri tagjai: Fehér György rendező, Gyarmathy Lívia rendező, Mezei Katalin költő és Kövesdy Gábor kritikus. A dokumentumfilmeket háromfős grémium értékeli; a bizottságot Korniss Péter fotóművész vezeti, a döntésben segítségére lesz Andor Tamás operatőr és Ferenczi Gábor rendező.

A 33. Magyar Filmszemle nyitó ünnepségén adják át az életműdíjakat, illetve az első napon nyitják meg az Isten veletek barátaim című kiállítást a Corvinban, amellyel a közelmúltban elhunyt filmesekre emlékeznek.