Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Meghalt az Istenek a fejükre estek sztárja

2003.07.04. 15:12
N!xau vagy G!kau ötvenkilenc éves volt, esetleg több. A világhírű film után Hong Kong-i akciófilmekben is szerepet vállalt, de végül visszatért a bozótba.
Meghalt az elmúlt évtizedek leghíresebb busman harcosa: N!xau, az Istenek a fejükre estek című Jamie Uys-film főhőse a hét elején elindult a namíbiai bozótba, és ma már csak a holttestét találták meg. Állítólag ötvenkilenc éves volt.

N!xau volt a főszereplője Xixo néven az 1980-ban készült világsikerű groteszknek, amelyben tulajdonképpen saját magát, egy, a Kalahári sivatagban élő busmant személyesített meg. A történet szerint a sivatagban talál egy repülőgépből kidobott Coca-Colás üveget, amely megzavarja törzse életét, és onnantól kezdve élete célja elvinni az átkozott üveget "a világ végére", egy felhőktől övezett fennsíkra, hogy megszabaduljanak az üvegtől származó rontástól.

N!xau halhatatlan mosolya
Jamie Uys filmje nemcsak a szinte ősközösségi körülmények között élő busmanok (szó szerint "bozótemberek") lelki tisztaságáról szólt, hanem civilizációtól megfertőzött társaikról, az afrikai operettpuccsokról, és az újgyarmatosítókról egyaránt. A filmben szállóigévé vált, hogy a "fehér ember" a busman nyelvben azt jelenti: "hülye".

"Xixo" szerepelt a film második részében is, és sokan próbálták utánozni a busmanok "csettintő" hangokból álló beszédét. N!xau egy időre világsztár lett, több amerikai és ázsiai akciófilmben is szerepelt, de ezt az életmódot nem neki találták ki, inkább visszatért törzséhez. Jamie Uys elmesélte, hogy amikor a forgatás során megkapta első 300 dollárját, eldobta a bankjegyeket, mert nem tudta, mire való a pénz.Gazdagságának csúcsa volt, hogy 2000-ben épített magának egy téglaházat és vett egy használt kocsit, de fel kellett fogadnia hozzá egy sofőrt, mert vezetni nem tudott megtanulni. N!xau holttestét csütörtökön találták meg az erdőben.

Azt mondják, fát szedni indult. Troskie-Marx, filmjeinek producere mondta róla: "Világsztár volt, de visszatért gyökereihez. Semmi sem volt neki fontos, ami nekünk számított."