Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Színlelt szerelmek

2001.11.22. 18:25
Az amerikai álom, és ami mögötte van. Hollywood görbe tükörbe néz, de csak félszemmel.
A bulvárlapok áldásos működése nyomán a magánélet szó furcsa jelentésváltozáson ment át. Már nem a kíváncsi külvilágtól elzárt intim szféra megnevezésére szolgál, hanem a marketingstratégia egyik fontos célpontját is jelöli. A vörös szőnyegen masírozó, hófehér fogsorukat minden arra járó, kósza fotoriporternek elővillantó hollywoodi sztárok sokszor ugyanúgy előre megírt forgatókönyv szerint élnek, mint az általuk megszemélyesített karakterek; szerelmi ügyeik, házasságaik vagy betegségeik pedig éppen úgy az aktuális filmjük PR-kampányának részei, mint a sajtóvetítések, a plakátok vagy a dedikált fényképek.

Az Amerikai kedvencei című film ezt a világot próbálja bemutatni egy romantikus vígjáték rózsaszín szemüvegén keresztül. Gwen Harris és férje, Eddie Thomas egy ideig a hollywoodi álompár prototípusaként élték mindennapjaikat pénzben és hírnévben lubickolva, de szakításuk óta a siker is elkerüli őket. Gwen filmjeire már senki sem kíváncsi, mivel a közönség nem tudja megbocsátani, hogy összeállt egy spanyol fitness trénerrel, és így darabokra törte a bulvárlapokból megismert eszményi házassága illúzióját. Eddie pedig személyisége széthullott darabjait próbálja meg összeszedegetni egy dúsgazdag lelki betegek számára épült csatraközpontban.

Az álompár utolsó közös filmjét a csúfos kudarc rémképe fenyegeti, ezért a színészek ügynöke, Lee Phillips merész reklámstratégiát eszel ki: megpróbálja rávenni a két sztárt, hogy a díszbemutatón még egyszer utoljára játsszák el, hogy házasságuk boldog és idilli. A sajtópremier hétvégéjén azonban felborul a gondosan megírt forgatókönyv, amikor Kiki, Gwen testvére és személyi asszisztense egyre furcsább kalandokba keveredik Eddivel.

A film alkotói a paródiát próbálták meg vegyíteni a romantikával, de sajnos enyhén túladagolták a marósavat az cukros sziruphoz. A felerősített, komikus karakterek és helyzetek között ugyanis hitelét vesztette az amúgy sem túl kidolgozott szerelmi szál, az édes-bús romantika nyúlós masszájába pedig menthetetlenül beleragadt minden gúny és önirónia. Ebben a furcsán torz helyzetben a színészek mégis mindent tőlük telhetőt elkövetnek, hogy lépést tartsanak a film folyamatosan változó műfajával, hol visszafogottan játszanak, hol, pedig széles gesztusokkal parodizálják saját világukat.

De még a jó színészi alakítások sem képesek elterelni a figyelmet a történet megalkuvó félmegoldásairól. A romantikába kevert paródia ugyanis csak cinkosan összekacsintó poénok durrogtatását jelenti, a vitriolos önirónia pedig messze elkerüli a filmet. A végtermék túlságosan is lágyszívű saját szülőföldjével, Hollywood-dal, ezért nem több mint a Hamupipőke sztori sokadik reinkarnációja. Az Amerika kedvencei az igazságot nem humorba csomagolja, hanem tejszínhabbal takarja el, éppúgy, mint Julia Roberts, aki a szerződésében foglaltakhoz hűen most sem csókolózott kamera előtt, de a sután fényképezett álcsókok elfeledtetésére minden eddiginél szélesebb mosollyal ajándékozta meg rajongóit.

America's Sweethearts - Amerika kedvencei
Színes feliratos amerikai romantikus vígjáték, 102 perc, 2001
Rendező: Joe Roth
Forgatókönyvíró: Billy Crystal, Peter Tolan
Operatőr: Phedon Papamichael
Díszlettervező: Kevin Kavanaugh
Producer: Susan Arnold, Billy Crystal, Donna Roth
Executive producer: Charles Newirth, Peter Tolan
Társproducer: Bruce A. Block, Allegra Clegg
Látványtervező: Garreth Stover
Vágó: Stephen A. Rotter
Szereplő(k):
Julia Roberts .... Kiki Harrison
Billy Crystal .... Lee Phillips
Catherine Zeta-Jones .... Gwen Harrison
John Cusack .... Eddie Thomas
Hank Azaria .... Hector
Stanley Tucci .... Dave Kingman
Christopher Walken .... Hal Weidmann
Alan Arkin .... Wellness Guide
Seth Green .... Danny Wax
Scot Zeller .... Davis
Larry King .... saját maga