Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mészáros Péter megnyerte az Aranypálmát

2002.05.26. 21:31
Megnyerte az 55. Cannes-i filmfesztivál rövidfilm kategóriáját Mészáros Péter Eső után című hatperces alkotása. Magyar film utoljára az 1996-os Cannes-i fesztiválon nyert hasonlóan rangos díjat, akkor Iványi Marcell Szél című alkotása nyert.
Mészáros Péter a díj átvételekor először magyarul mondott köszönetet mindazoknak, akik részt vettek a film létrehozásában, s akik Cannes-ban és odahaza együtt drukkoltak a film sikeréért. Köszönetét nyilvánította a zsűrinek, megjegyezve, hogy nem számított a győzelemre. A zsűri, melynek elnöke Martin Scorsese amerikai rendező, értékelésében kiemelte, hogy a film forgatókönyve és a dialógusok is a rendező keze munkáját dicsérik.

A rövidfilmes kategóriában a zsűri díját megosztva kapta a kanadai Jesse Rosensweet The Stone of Folly, illetve az indiai Manish Jha A Very Very Silent Film című művéért.

A legrangosabb nemzetközi filmmustrán idén két magyar film szerepelt: Mészáros műve mellett Forgács Péter Bibó breviáriumát a Rendezők két hete versenyen kívüli programján mutatták be, nagy sikerrel. Elismerő kritikikák jelentek meg róla a legrangosabb lapokban, köztük a Le Monde-ban. (Mészáros filmjét csak e hét végén vetítették.)

Cannes-ban legutóbb 1996-ban, a 49. fesztiválon avattak magyar győztest a rövidfilmek versenyében. Akkor Iványi Marcell Szél című alkotása nyerte el az Aranypálmát.

Cinematrix