Mészáros Péter megnyerte az Aranypálmát

2002.05.26. 21:31
Megnyerte az 55. Cannes-i filmfesztivál rövidfilm kategóriáját Mészáros Péter Eső után című hatperces alkotása. Magyar film utoljára az 1996-os Cannes-i fesztiválon nyert hasonlóan rangos díjat, akkor Iványi Marcell Szél című alkotása nyert.
Mészáros Péter a díj átvételekor először magyarul mondott köszönetet mindazoknak, akik részt vettek a film létrehozásában, s akik Cannes-ban és odahaza együtt drukkoltak a film sikeréért. Köszönetét nyilvánította a zsűrinek, megjegyezve, hogy nem számított a győzelemre. A zsűri, melynek elnöke Martin Scorsese amerikai rendező, értékelésében kiemelte, hogy a film forgatókönyve és a dialógusok is a rendező keze munkáját dicsérik.

A rövidfilmes kategóriában a zsűri díját megosztva kapta a kanadai Jesse Rosensweet The Stone of Folly, illetve az indiai Manish Jha A Very Very Silent Film című művéért.

A legrangosabb nemzetközi filmmustrán idén két magyar film szerepelt: Mészáros műve mellett Forgács Péter Bibó breviáriumát a Rendezők két hete versenyen kívüli programján mutatták be, nagy sikerrel. Elismerő kritikikák jelentek meg róla a legrangosabb lapokban, köztük a Le Monde-ban. (Mészáros filmjét csak e hét végén vetítették.)

Cannes-ban legutóbb 1996-ban, a 49. fesztiválon avattak magyar győztest a rövidfilmek versenyében. Akkor Iványi Marcell Szél című alkotása nyerte el az Aranypálmát.

Cinematrix