Frigyes
18 °C
24 °C
Advertisement

Vásárolj 4db Somersby-t, töltsd fel az AP kódját és nyerj!

Átlátszó

2000.09.26. 10:45
Egy ember, aki láthatatlan és ráadásul még bestiális gyilkos is: ez az alapötlete az ,,Árnyék nélkül" című - önmagát egyébként sci-fi-ként aposztrofáló - valaminek. Ha elég kreatívak vagyunk, thrillernek, akció-thrillernek, vagy akár sci-fi thrillernek is nevezhetjük ezt a másfél órás kínlódást a vásznon.
A maszk itt nem takar, hanem épp ellenkezőleg
Leszámítva egy kétperces jelenetet, akár azt is hihetnénk, hogy a szép emlékű M-Sat szelleme reinkarnálódik a vásznon. Persze csak első pillantásra, mert rögvest észleljük, hogy lényegesen több pénzből sikerült előállítani hasonló minőséget, sőt, még plakátra is futotta. Meg szlogenre, ami így szól: ,,Ne félj amíg látsz engem" és tényleg, amíg néztem a filmet, egyszer sem féltem, de nem biztos, hogy az alkotók is így akarták.

Hát persze, hogy nem. A plakát sziporkája ugyanis a történetre céloz, amelyben az egyik tudós - árnyalt jelleme miatt nevezzük őt Feketetudósnak - önmagán is kipróbálja a láthatatlanná tévő szert, majd megvadul.

A szert természetesen a Pentagon finanszírozta, szupertitkos kutatási program keretében fejlesztette ki a kutatócsoport, amelynek további karakteres tagjai: az Önállónőtudós, az Afroamerikaitudós, az Afrofehérbarátjatudós és természetesen Fehértudós, aki ugyan némiképp ostobább a Feketénél, viszont szebb nála. Tehát a beteg lelkű, de akkor még rendesnek látszó Feketetudós - pár napos tesztelés céljából - magába injekcióztatja a szert - és sem ő, sem a többiek sem sejtik, hogy milyen szörnyűségek fogják kezdetüket venni. Ugyanis, minő meglepetés, hiba csúszik a számításba, és Feketetudós úgy marad.

A film inkább szellemes mint ijesztő
Ennek eleinte nem örül annyira, de aztán ráérez a kukkolás és taperolás örömeire és a folytatás mellett dönt: esze ágában sincs többé visszaváltozni. (Szükségesnek tartom nyomatékosítani, hogy a film nem paródia, az alkotók láthatóan véresen komolyan gondolják.) Főszereplőnk akkor durvul be igazán, amikor rájön, hogy ex-e, az Önállónőtudós a Fehértudóssal kavar - a szerelmi háromszög és féltékenységi dráma újabb rém eredeti alkotóelem -, ráadásul a többiekkel karöltve azért küzdenek, hogy ő újra visszatérjen a látható emberi világba.

Innentől elszabadul a rettegés: a helyszín a föld alatt ezer emeletre lévő laboratórium, amelynek csapdába esett tagjait a rém egytől egyig le akarja mészárolni, ekképp biztosítva magának a taperolók és kukkolók vágyott biztonságérzetét.

Az alkotók részletes minősítése tökéletesen fölösleges, elég annyi, hogy passzolnak a történethez. A bevezetőben üdítő kivételként említett két perces jelenet - anatómiai jellegű számítógépes animáció segítségével - egy gorilla láthatatlanból újra láthatóvá válását mutatja be: ez annyira jó, hogy csak véletlenül kerülhetett be a moziba. Akárcsak mi, a nézők.

Árnyék nélkül
Hollow Man, 2000
színes feliratos amerikai sci-fi 112 perc,
rendező: Paul Verhoeven
szereplők: Elisabeth Shue

Kevin Bacon
Josh Brolin
Kim Dickens
Greg Grunberg
Joey Slotnick
Forgalmazza az InterCom