Árpa láncfűrésszel tér vissza

2004.09.28. 08:15 Módosítva: 2004.09.29. 10:46
Árpa Attila láncfűrésszel és kemény barátaival veszi fel a küzdelmet a kalózpéldánykészítők ellen, közben a mozikban is megnőtt az Argo iránt az érdeklődés. A gyenge debütálás után már igazoltan is 51.708-an látták a suttyó trashmesét, ami hétfőn még Spielberg új filmjét, a Terminált is lenyomta.

"Tudomásunk van róla, hogy a feketepiacon DVD-n is kapható már az Argo és a neten is ugyanaz a verzió van fönt" - összegezte Tamás Dorka, a forgalmazó SPI sajtóreferense az Indexnek az Argo Urániában rendezett hétfő esti sajtótájékoztatójának lényegét, miközben Árpa Attila láncfűrésszel reflektált a helyzetre, a nehéz beindítás után több kalózpéldányt is megsemmisített a sajtó előtt.

"A kalózpéldánykészítés tiszteletlenség a magyar filmekkel szemben. Ehhez túl kicsi ez a piac - magyarázta Árpa később az Indexnek a mutatványt, amikor leültünk a fűrész mellé. - A piacon találtunk néhány kalózpéldányt - mesélte -, rejtett kamerás felvételeket készítettünk róluk, ezeket leadtuk a rendőrségnek és a Vám- és Pénzügyőrségnek. Emellett a média segítségét is várjuk, és drasztikusabb eszközökhöz is folyamodhatunk: néhány barátom például már felajánlotta a segítségét ebben a küzdelemben" - fejtegette Árpa tovább az illegális másolatok készítését megakadályozó lehetőségeket.

"Ez nem kamu, nem pr-fogás. Hiába hiszik ezt az okostojások - mondta a rendező az Index cikkét továbbgondoló írásról. - Az hogy csak most találta meg az origo a neten a letölthető filmet, amire mi három hete felhívtuk a figyelmet, az inkább másra utal."

Bukás Spielberggel

Miután az Argo már jobban szerepel a mozikban, a kis nézettségéről múlt időben beszélgettünk. "Ez legyen a legrosszabb az életemben, hogy Spielberggel vetélkedtem" - összegezte Árpa a múlt hétvégi eseményeket, mikor a két film gyenge debütálással vezette a magyar listát: Budapesten a Terminált csak 19.934-en látták, az Argót 12.614-en. Ez Árpa szerint a jó időjárás, és a film gyenge promóciója miatt történt. "Valóban jobb eredményt vártunk" - ismerte el.

Az Argo kezdeti nézettsége feleannyi, mint Antal Nimród Kontrolljának indítása (24.079), negyedannyi, mint a Magyar vándor első hétvégi látogatottsága (45.670), és alig több, mint Török Ferenc Szezonjának első hétvégi részeredménye (8.889), pedig erről két hete maga Árpa mondta, hogy "rossz kezdet". Összehasonlításként azért említhetünk valódi hasalásokat is a tavaszi bemutatókból, mint amilyeneket a Getno, a Montecarlo!, a Rap, Revü Rómeó illetve a Mix produkált az első négy napon: 3 167, 2 446, 3 365 illetve 4 265 látogatót vonzva.

És hétfőn lenyomta Spielberget

Ezen a hétvégén viszont újra feltámadt Árpa akcióvígjátéka, Tamás Dorka tájékoztatása szerint hétfőig 49 666-an nézték meg mozikban a filmet, hétfőn pedig még 2.042-en. "Ez ahhoz képest, hogy nem volt kampányunk már jó eredmény" - mondta a rendező. És valóban. Míg a Falu bemutatója miatt második helyre szorult Spielberg filmre az első hétvégéhez képest jóval, hétezerötszázzal kevesebben (12.494) váltottak jegyet Budapesten, addig az Argóra az indításához képest csak kétezerrel kevesebben (10.507) voltak kíváncsiak, holott ilyenkor már felére csökken az eredmény. Hétfőn pedig az Argo végképp lenyomta a Terminált a második helyről. A kezdeti nehézségek után tehát meglepően jól tartotta magát.

   
  Budapesti nézettség - szept 27.
 
  1. FALU 3.986
2. ARGO 2.042
3. TERMINAL 2.027
4. APJA LANYA 1.249
5. ÉN, A ROBOT 1.023
6. CSAJOK A CSÚCSON 2. 982
7. ROSSZ NEVELES 460
8. POKOLFAJZAT 449
9. SZÜZET SZÜNTESS 411
10. TORREMOLINOS 73 - 388

A vidéki érdeklődés szokatlanul nagy volt, és maradt: az országos eredmény harmadát teszi ki. Tamás Dorka elmondta, hogy Kecskeméten például az Argo volt a legnézettebb film, még a Falura is kevesebben váltottak jegyet. "Bizonyos vidéki moziknál pedig az SPI a második héten nagyobb részesedést kapott, mint az elsőn, holott a kölcsöndíj éppen ellenkező módon szokott változni - részletezte Tamás Dorka. - A vidéki promóciónak úgy véljük, érzékelhető a hatása - tette hozzá. - Az akcióvígjáték, mint műfaj és a film sajátos humora miatt is erre a népszerűségre számítani lehetett."

Az Argo hétfőig tartó 49.666-as országos eredményével már reálisabbnak tűnik Árpa Attila és Tamás Dorka becslése: "A százezres nézőszám meglesz!". Tóth Krisztina, a Budapest Film sajtóreferense tájékoztatása után könnyen kiszámítható az is, hogy az Argo eddigi budapesti eredménye (32.673) a Magyar vándor második hétvégi részeredményének (100.409) már csak a harmada.