Lendületből a szemétbe

2001.03.19. 10:34
A golfütő és a szerelem misztikus kapcsolatát, illetve az ütés ereje és a lelki béke közti homályos összefüggéseket értheti meg az, aki megnézi Robert Redford legújabb rendezői filmjét.
Életbölcsességek oktatófilmje akart lenni
Sportfilmet nézni különös perverzió, hiszen a profi játékosokat emberfeletti héroszoknak beállító alkotások általában az elcsépelt sablonokat túljátszott érzelmekkel vegyítő romantikus filmek és az élő sportközvetítések szentségtörő házasságából születnek. A hús-vér valóság izgalmait ráadásul nem könnyű celluloidra vinni. Igaz, Hollywoodban reklám helyett szívszorító monológokat tálalnak a meccsszünetekben, szebbek a képek és precízebbek a lassítások, mint az ATV szombat délelőtti lóverseny-közvetítései alkalmával, viszont nélkülöznünk kell Knézy Jenő kommentárjait.

A Bagger Vance legendája ráadásul nem elégszik meg az izzadságszagú hónaljszőrzet férfiasságának, a felrepedt száj és duzzadt szemkörnyék magával ragadó hősiességének ábrázolásával, ezért az életről és az ember pár évtizedes szakadatlan meneteléséről próbál mesélni nézőinek.

A 20-as évek végének gazdasági válságát a fehérgalléros sportok királynőjének, a golfnak dicséretével kombináló cselekmény egy háború borzalmait megtapasztalt férfi eszméléséről és egy rég elfelejtett szerelem kivirágzásról szól. A nagy golfmeccs körül bonyolódó történet kulcsfigurája Bagger Vance, a golfsegéd, aki a semmiből felbukkanva megoldja a déli városka lakóinak gondjait, elmagyarázza a lendület-megmaradás elvének emberi elmére is kiterjesztett spirituális változatát, majd dolga végeztével visszatér a sötétbe.

A multifunkcionális-komikus afro-amerikai rappersztár Will Smith alakítja a címszereplőt, a kilencvenes évek DiCaprio-hasonmásai közül színésszé és Oscar-díjas forgatókönyvíróvá emelkedett Matt Damont pedig a rémálmokkal küszködő golfjátékos szerepében ismerhetjük meg. A változó teljesítményt nyújtó színészek jól játszanak, életet adnak az amúgy a tanmesét misztikus elemekkel fűszerező történetnek.

A rendezőként is sokadik filmjét forgató Robert Redford számos ötlettel színesíti az átgondoltan felépített filmet - az olykor erőltetett sejtelmesség nyilván arra szolgál, hogy jótékony balladai homályba burkolja a megoldatlanságokat. A Bagger Vance legendája az átlag sportolófilmnél többre, talán túl sokra is vállalkozott - az életbölcsességek oktatófilmje akart lenni. Kevesebb tán több lett volna: mert a tanulság szerint a sikerhez nélkülözhetetlen lendület a filmet is túl messzire repítette a zsöllyében kuporgó nézőktől.