Beroppant hősök

2000.09.13. 11:41
Kurt Vonnegutról valahogy nem akarnak leszállni a filmrendezők. Pedig Amerika egyik legjobb írója elől, egy okos forgatókönyvíró helyében már az első pillantásra elmenekülnék, miután egy kis marék szentelt homokot vetettem hátra a bal vállam fölött. A bátrak viszont nem átallanak rémálom szkripteket írni a regénymágnás legnehezebben vizualizálható, antimaterialista, és meglehetősen egzisztencialista darabjaiból sem. Ahelyett, hogy zsírvakondokat tenyésztenének Alabamában. Az is elég szürreális feladat.

Merre van az erkölcsileg jobb világba vezető út?
Az Ötös számú vágóhíd és az Éjanyánk filmadaptációja egészen közepes alkotásra sikeredett, bár a könyvekhez képest nem volt akkora áttörés. Talán ezen felbuzdulva és mondjuk a Mrs Parker és az ördögi kör című, kellemes hangulatú saját alkotása nyomán bátorodott fel Alan Rudolph, a Bajnokok reggelijének megrendezése tárgyában.

A történetet sokan ismerik. Akik nem, és nem is tudtak nevetni ezen a filmen egyáltalán, azok már az önkritikátlan, kései posztkommunista eljuppisodás ingoványába tévedtek. Tehát a történet Dwayne Hoover, semennyire nem különleges autóügynökről szól, akit bekebelezett a fogyasztói társadalom és elveszítette a józan ítélőképességét. Annyira, hogy Alohát köszön egy virágfüzérrel a nyakában kampányon kívül is, és reggelente a fogkefe helyett a fegyvercsövet dugdossa a szájába.

Bekebelezte a fogyasztói társadalom
(Ez utóbbi motívumra, a szer nélküli tudatmódosulásra alapoz a film pszichedellikus látványterve a zavaróan sok és sajnos egy idő után ellaposodó tévéreklám elemmel.) A kisvárosi élet egy depressziós feleséggel, egy locsogó szeretővel, egy fetisiszta jóbaráttal és néhány más idiótával könnyen horrorba fordul. És egy ilyen szituációban csakis Kilgore Trout a vén dög, a mellőzött pornó novellista mutathatja meg az erkölcsileg jobb világba vezető utat.

A sztori zseniális a maga történetidejében. Bruce Willis, aki berobbantani óhajtja saját maga akcióhős képét és ennek érdekében szponzorálta is a filmet, meg Nick Nolte mindent el is követnek a játék sikeréért. Néha, kitartóan görcsösen ránganak. Csak a jellemformálás útján állnak meg, valahol középtájon. Onnan pedig nehéz kitölteni a maradék száz percet és, ha nem volna Nolte majomtestén az a metál csipkés kombiné, aligha bírnánk végigülni ezt a filmet.

Bajnokok reggelije
Breakfast of Champions, 1999
színes feliratos amerikai vígjáték, 110 perc,
rendező: Alan Rudolph
szereplők: Bruce Willis

Albert Finney
Nick Nolte
Barbara Hershey
Glenne Headly
Omar Epps
Forgalmazza a Budapest Film