Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bajor filmhét az Örökmozgóban

2002.10.03. 10:04
Új német filmeket vetítenek az OktoberFilmFest elnevezésű, szombaton kezdődő bajor filmhéten, a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban; az eseménysorozatra rendezők és szereplők is ellátogatnak, az ünnepélyes megnyitót az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják pénteken.
A Magyar Nemzeti Filmarchívum és a bajor tartományi filmtámogatási alapítvány, a FilmFernsehFons (FFF) Bayern szervezésében rendezendő filmhéten olyan alkotásokat tűznek vászonra, amelyek a tartományi alapítvány jelentős támogatásával készültek.

A szervezők tájékoztatása szerint az FFF mozifilmeket és televíziós produkciókat egyaránt támogat a forgatókönyvírástól a gyártáson át a forgalmazásig, illetve ez utóbbinak PR- és reklámtevékenységét is.

30 millió eurós támogatás

Az alapítvány különösen fontos feladatának tartja az új tehetségek felkarolását, támogatási programjukban például mindig kiemelt helyet kapnak az elsőfilmes tervek.

2001-ben 30 millió euróval járultak hozzá a német film sikeréhez; a jelenlegi mozis toplistán található alkotások kétharmadát támogatta az FFF, közöttük az utóbbi két évtized német filmgyártásának legnagyobb sikerét elért, az egész Európát meghódító western-vígjátékot, a Manitu bocskorát is.

Pénteki nyitófilm: Hontalanul Afrikában

Pénteken - Görgey Gábor kulturális miniszter és Erwin Huber bajor államminiszter köszöntője után - Carolin Link: Hontalanul Afrikában című, több nemzetközi díjat is elnyert alkotását vetítik az Urániában. Carolin Link nevét az 1998-ban Oscar-díjra jelölt A csenden túl című alkotása tette nemzetközileg is ismertté. A Hontalanul Afrikában egy, a zsidóüldözés elől Afrikába menekült német család sorsát mutatja be. A felvételek eredeti helyszíneken, Kenyában készültek.

A szombattól már az Örökmozgó Filmmúzeumban folytatódó bajor filmhét válogatása bepillantást nyújt a kortárs német filmtermésbe és az FFF szponzorálási gyakorlatába.

Az OktoberFilmFest keretében látható lesz Anno Saul ifjúsági drámája, a Zöld sivatag, Ben Verbong családi filmje, a Szombatmanó, Jobst Oetzmann alkotása, A krokodilok magányossága, Marco Petry első rendezése, az Iskola, Robert Schwentke thrillerje, a Tattoo, és Zoltan Spirandelli alkotása, a Vaya con Dios.

Az október 11-ig tartó bajor filmhéten lesz A kísérlet című Oliver Hirschbiegel-film magyarországi előpremierje, és Urs Egger is itt mutatja be az Epstein éjszakája című rendezését.