Bajor filmhét az Örökmozgóban

2002.10.03. 10:04
Új német filmeket vetítenek az OktoberFilmFest elnevezésű, szombaton kezdődő bajor filmhéten, a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban; az eseménysorozatra rendezők és szereplők is ellátogatnak, az ünnepélyes megnyitót az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják pénteken.
A Magyar Nemzeti Filmarchívum és a bajor tartományi filmtámogatási alapítvány, a FilmFernsehFons (FFF) Bayern szervezésében rendezendő filmhéten olyan alkotásokat tűznek vászonra, amelyek a tartományi alapítvány jelentős támogatásával készültek.

A szervezők tájékoztatása szerint az FFF mozifilmeket és televíziós produkciókat egyaránt támogat a forgatókönyvírástól a gyártáson át a forgalmazásig, illetve ez utóbbinak PR- és reklámtevékenységét is.

30 millió eurós támogatás

Az alapítvány különösen fontos feladatának tartja az új tehetségek felkarolását, támogatási programjukban például mindig kiemelt helyet kapnak az elsőfilmes tervek.

2001-ben 30 millió euróval járultak hozzá a német film sikeréhez; a jelenlegi mozis toplistán található alkotások kétharmadát támogatta az FFF, közöttük az utóbbi két évtized német filmgyártásának legnagyobb sikerét elért, az egész Európát meghódító western-vígjátékot, a Manitu bocskorát is.

Pénteki nyitófilm: Hontalanul Afrikában

Pénteken - Görgey Gábor kulturális miniszter és Erwin Huber bajor államminiszter köszöntője után - Carolin Link: Hontalanul Afrikában című, több nemzetközi díjat is elnyert alkotását vetítik az Urániában. Carolin Link nevét az 1998-ban Oscar-díjra jelölt A csenden túl című alkotása tette nemzetközileg is ismertté. A Hontalanul Afrikában egy, a zsidóüldözés elől Afrikába menekült német család sorsát mutatja be. A felvételek eredeti helyszíneken, Kenyában készültek.

A szombattól már az Örökmozgó Filmmúzeumban folytatódó bajor filmhét válogatása bepillantást nyújt a kortárs német filmtermésbe és az FFF szponzorálási gyakorlatába.

Az OktoberFilmFest keretében látható lesz Anno Saul ifjúsági drámája, a Zöld sivatag, Ben Verbong családi filmje, a Szombatmanó, Jobst Oetzmann alkotása, A krokodilok magányossága, Marco Petry első rendezése, az Iskola, Robert Schwentke thrillerje, a Tattoo, és Zoltan Spirandelli alkotása, a Vaya con Dios.

Az október 11-ig tartó bajor filmhéten lesz A kísérlet című Oliver Hirschbiegel-film magyarországi előpremierje, és Urs Egger is itt mutatja be az Epstein éjszakája című rendezését.